Η διφθερίτιδα είναι μια από τις πλέον μολυσματικές και μεταδοτικές αρρώστιες της παιδικής ηλικίας και όχι μόνο. Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστός ο θάνατος ενός οκτάχρονου από τη συγκεκριμένη αρρώστια. Τι είναι, όμως, η διφθερίτιδα και πώς μπορεί να μας προστατεύει το εμβόλιο; Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου έχει ετοιμάσει ένα αναλυτικό κείμενο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην Ελλάδα, η διφθερίτιδα έχει να εμφανιστεί πάνω απο 30-40 χρόνια, καθώς με τον καθολικό εμβολιασμό των παιδιών έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Επίσης, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει βάλει σαν στόχο τα επόμενα χρόνια να εξαλειφθεί η νόσος σε όλο τον κόσμο, φυσικά μέσω του εμβολιασμού.
Πριν από την έναρξη του εμβολιασμού είχαν χάσει πολλές χιλιάδες παιδιά την ζωή τους απο διφθερίτιδα, δεδομένου ότι η θεραπεία δεν είναι πάντα εφικτή και έγκαιρη, ώστε να προλάβει και τις επιπλοκές που προκαλεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η διφθερίτιδα οφείλεται σε ένα μικρόβιο που ονομάζεται κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Μεταδίδεται πολύ γρήγορα μέσω των σταγονιδίων του στόματος, του βήχα, του φτερνίσματος και του γέλιου.
Μερικές φορές μπορεί να μεταφερθεί στο στόμα και μέσω των αντικειμένων που έχουν εναπόθεση του μικροβίου και μολύνθηκαν τα χέρια.
Από την στιγμή που κάποιο παιδί μολυνθεί απο το μικρόβιο, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα 2-6 ημερών επώασης, μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται τα συμπτώματα της αρρώστιας.
Στην αρχή, υπάρχει κακουχία και μικρός πυρετός της τάξης του 38-39 βαθμών Κελσίου. Οι γονείς δεν θορυβούνται, παρά μόνο, όταν αρχίζουν να πρήζονται οι αδένες του λαιμού, να πονάνε και να παραμορφώνεται το πρόσωπο απο το πρήξιμο.
Πηγαίνοντας στον παιδίατρο, θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές πλάκες πάνω στο φάρυγγα και μερικές φορές και μέσα στη μύτη.
Ο παιδίατρος θα αρχίσει θεραπεία με αντιβίωση και θα αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.
Δυστυχώς, οι επιπλοκές σε άλλα όργανα του οργανισμού είναι συχνές. Μπορεί να προσβληθούν ο εγκέφαλος, τα πνευμόνια, η καρδιά, οι νεφροί και να απαιτηθεί νοσηλεία σε εντατική μονάδα. Δεν είναι σπάνια η περίπτωση ένα παιδί να χάσει την ζωή του απο την διφθερίτιδα.
Η μόνη λύση για την πρόληψη της διφθερίτιδας είναι το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινάει απο την ηλικία των 2 μηνών και μετά επαναλαμβάνεται στους 4,6,18,30 μήνες. Μετά, επαναλάβετε στην ηλικία των 4-6 χρόνων και μεταξύ 11-12 ετών. Καλό θα ήταν να γίνεται ανά δεκαετία για όλη την υπόλοιπη ζωή.
Το εμβόλιο αποζημιώνεται απο το κρατικό ασφαλιστικό σύστημα 100%.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ