Site icon TLIFE

Δυσκοιλιότητα και παιδί

Δυσκοιλιότητα και παιδί

Πότε ένα παιδί θεωρείται δυσκοίλιο; Πότε το πρόβλημα μπορεί να γίνει χρόνιο και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

“Η δυσκοιλιότητα δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένα σύμπτωμα που εκδηλώνει ανωμαλία όσον αφορά στη λειτουργία της φυσιολογικής πορείας της πέψης. Επιπλέον, εκτός από τις μη συχνές κενώσεις συνδέεται και με την υφή των κοπράνων”, διευκρινίζει ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Τι σημαίνει αυτό;

Ένα νεογέννητο μπορεί να παρουσιάζει κενώσεις δέκα φορές την ημέρα αλλά και μία φορά κάθε δύο, τρεις ή ακόμη και τέσσερις ημέρες. Η δεύτερη περίπτωση δεν υποδηλώνει απαραίτητα δυσκοιλιότητα έκτος και αν τα κόπρανα του παιδιού είναι σκληρά και έχουν το σχήμα σβώλου (όπως των κοπράνων της κατσίκας).

Τα παιδιά που θηλάζουν σπάνια παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα
σε αντίθεση με εκείνα που τρέφονται με ξένο γάλα. Τα αγόρια παρουσιάζουν συχνότητα περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τα κορίτσια.
Όταν το πρόβλημα γίνεται χρόνιο…
Γύρω στο δεύτερο χρόνο της ζωής η δυσκοιλιότητα βρίσκεται στο σημείο της μεγαλύτερης συχνότητας της και μπορεί να προσλάβει χαρακτήρα διαρκείας με αποτέλεσμα το βρέφος να υποφέρει και να καταστέλλει την ανάγκη του να ενεργηθεί. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Το παιδί επειδή φοβάται ότι θα πονέσει, αποφεύγει την αφόδευση με αποτέλεσμα να επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητα του.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην παγίωση ενός εξαρτώμενου αντανακλαστικού που θα καταστήσει πιο επίμονη τη δυσκοιλιότητα και θα θέσει τις προϋποθέσεις ώστε να καταλήξει σε χρόνια ανωμαλία. Περίπου τα δύο τρίτα αυτών των παιδιών έχουν ιστορικό που ξεκινά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.
Τι να κάνω; Να του δώσω φάρμακα;
Από πολύ νωρίς πρέπει να “εκπαιδεύσουμε” τα παιδιά να τρώνε τροφές που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Τέτοιες τροφές είναι εκείνες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βρίσκονται στα φρούτα -ιδίως στη φλούδα- , τα χόρτα και τα δημητριακά. (αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί από στάρι που δεν έχει υποστεί βιομηχανοποίηση). Τα δαμάσκηνα και τα ακτινίδια βοηθούν ιδιαίτερα στις κενώσεις όπως και η μεγάλη κατανάλωση νερού.
Η χορήγηση φαρμάκων καλό είναι να αποφεύγεται γιατί μαθαίνουν στο έντερο να “τεμπελιάζει”, να μη λειτουργεί δηλαδή από μόνο του, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να χειροτερεύει η δυσκοιλιότητα του παιδιού.
© 2025 tlife.gr