Δυσλεξία και πως να την αντιμετωπίσεις

Το παιδί σου παρουσιάζει δυσκολίες στη γραφή, την ανάγνωση και την ορθογραφία; Υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχει δυσλεξία; Μάθε τώρα τι πρέπει να κάνεις.


Που να απευθυνθώ;

Ένα δυσλεξικό παιδί, πρέπει σε πρώτη φάση να αξιολογηθεί προκειμένου στη συνέχεια, ο εκπαιδευτικός να προσαρμόσει το διδακτικό πρόγραμμα στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες του ατόμου, ώστε εκείνο να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του.

Διαγνώσεις για τη δυσλεξία πραγματοποιούνται στο ΙΚΑ, στα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης- πρώην ΚΔΑΥ), στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα και κάποια Νοσοκομεία. Η διάγνωση δίνεται από ειδικούς παιδαγωγούς, παιδοψυχιάτρους και αναπτυξιολόγους ενώ στην αξιολόγηση συνεισφέρει και λογοθεραπευτής.
Απευθυνθείτε λοιπόν στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες προκείμενου να αξιολογηθεί η κατάσταση του παιδιού σας αν αυτό παρουσιάζει συμπτώματα δυσλεξίας.

Βρες εδώ το ΚΕΔΔΥ του δήμου σου ή το πλησιέστερο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο.

Αν διαγνωστεί δυσλεξία στο παιδί

Για εξαιρετικές περιπτώσεις υπάρχουν ειδικά σχολεία με τμήμα ένταξης μαθησιακών δυσκολιών ενώ ως επί το πλείστον οι γονείς απευθύνονται σε ειδικούς ιδιώτες καθώς δεν υπάρχει άλλος δημόσιος φορέας. Τα ταμεία καλύπτουν κάποιο ποσοστό επί των εξόδων (το ποσοστό διαφέρει ανά ταμείο) ενώ οι συνεδρίες που προβλέπονται είναι συνήθως δύο εβδομαδιαίως.

Με ειδική προσέγγιση και βοήθεια, οι δυσλεξικοί ανεξαρτήτου ηλικίας μπορούν να αποδίδουν αποτελεσματικά και να διαπρέψουν σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και επαγγελματικής τους ζωής.

Τι μπορεί να κάνει επιπλέον ο γονέας;

“Συμπληρωματικά με τις θεραπείες, ο γονιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί με επιπλέον στρατηγικές οργάνωσης, όπως χαρτάκια υπενθύμισης, πρόγραμμα δραστηριοτήτων κτλ. Τα παιδιά με δυσλεξία καλό είναι να μαθαίνουν και στρατηγικές “παράκαμψης” του ελλείμματος. Για παράδειγμα λόγω τις δυσκολίας στην οργάνωση και την ανάγνωση παρουσιάζουν προβλήματα στην αποστήθιση. Η ανάλυση ενός κειμένου παράγραφο-παράγραφο, η προσθήκη πλαγιότιτλων και οι υπογραμμίσεις των σημαντικότερων στοιχείων μπορεί να βοηθήσουν ιδιαίτερα το παιδί ” επισημαίνει η λογοθεραπεύτρια Ειρήνη Μαρνέρη.

“Ο χρόνος που απαιτείται για να παρουσιάσει βελτίωση ένα παιδί με δυσλεξία διαφέρει ανά περίπτωση και εξαρτάται επιπρόσθετα και από την υποστήριξη του σχολείου, των γονέων, την έγκαιρη διάγνωση -πριν αυξηθούν δραματικά οι απαιτήσεις του σχολείου- και άλλους παράγοντες”, συμπληρώνει η κ. Μαρνέρη.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164