Site icon TLIFE

10 λόγοι για να δεις τον παιδίατρο πριν γεννήσεις: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Γνωρίζεις πως δεν νοείται εγκυμοσύνη χωρίς τα τακτικά ραντεβού με το γυναικολόγο- μαιευτήρα που σε έχει αναλάβει, για να γίνονται τα προγραμματισμένα τεστ και να παρακολουθείται στενά η πορεία ανάπτυξης του εμβρύου. Τώρα, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα να μάθεις πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται να συναντήσεις και έναν ακόμη ειδικό, που δεν είναι άλλος από τον παιδίατρο! Και αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι της προετοιμασίας σου για την υποδοχή του νέου μωρού στη ζωή σου! Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τους λόγους:

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ακούγεται η οδηγία ότι η υποψήφια μητέρα θα ήταν ιδανικό να επισκεφθεί τον παιδίατρο πριν την ημερομηνία τοκετού.

Αυτό θεωρείται ότι είναι πολύ σημαντικό, καθώς η θεμελιώδης σχέση με τον παιδίατρο θα πρέπει να ξεκινάει σε φάση που η υποψήφια μητέρα είναι πιο ήρεμη. Και αυτό είναι λιγότερο αγχωτικό, όταν δεν έχει το νεογέννητο ακόμα στο σπίτι και δεν έχει συσσωρευμένες ερωτήσεις και προβληματισμούς.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι το οφέλη από την πρώτη συνάντηση με τον παιδίατρο όταν ακόμα το μωρό είναι μέσα στην κοιλιά της μαμάς:

  • Ειναι ευκαιρία να γνωρίσεις τον παιδίατρο. Θα σκεφτείς αν έχεις “χημεία” με τον άνθρωπο που θα αναλάβει το πιο πολύτιμο που θα έχεις στη ζωή σου: το μωρό σου. Αυτός θα σε βοηθήσει στο ρόλο του γονιού, θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια και είναι ευκαιρία να ρωτήσεις ό,τι σε απασχολεί.
  • Θα σε ρωτήσει για το οικογενειακό σας ιστορικό. Δηλαδή, αν υπάρχουν κληρονομικά θέματα υγείας, τα οποία πρέπει να τα ξέρει προκειμένου να προβλέψει τι πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα.
  • Θα μιλήσετε για την πορεία της εγκυμοσύνης σου. Δηλαδή, αν παίρνεις κάποια φάρμακα, αν καπνίζεις, τις διατροφικές σου συνήθειες κλπ.
  • Θα μιλήσετε για πρακτικά θέματα, όσον αφορά την προετοιμασία του δωματίου του μωρού, την κούνια, τα ρούχα και τα σκεπάσματα, κλιματισμό, τη μεταφορά και το παιδικό κάθισμα κλπ
  • Θα σου δώσει σωστές οδηγίες για την προετοιμασία και την πρακτική του μητρικού θηλασμού, ώστε να μην σου “πέσουν” όλα μαζί.
  • Θα σου δώσει πρακτικές οδηγίες για την περιποίηση του βρέφους (περιποίηση ομφάλιου λώρου, μπάνιο, φροντίδα νυχιών, αυτιών κλπ).
  • Θα βοηθήσει τον πατέρα να κατανοήσει το ρόλο του και πώς μπορεί να συμμετάσχει και να βοηθήσει στην μετά τοκετό εποχή.
  • Θα σε ενημερώσει για το πρόγραμμα παρακολούθησης του μωρού. Δηλαδή, ποτέ πρέπει να γίνονται οι επισκέψεις ρουτίνας, πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί κλπ.
  • Θα σε ενημερώσει πώς να αναγνωρίζεις πότε το μωρό σου έχει πρόβλημα και πρέπει να ανησυχήσεις και να ειδοποιήσεις τον παιδίατρο.
  • Θα σε ενημερώσει με ποιο τρόπο θα τον βρίσκεις σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού (τηλέφωνο, sms, mail, γραμματεία κλπ).

Το ιδανικό θα ήταν η υποψήφια μητέρα να έχει δύο με τρεις συναντήσεις με τον παιδίατρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών της εγκυμοσύνης.

© 2025 tlife.gr