Κάθε γυναίκα που προσπαθεί να ξεκινήσει την εγκυμοσύνη της, γνωρίζει πως πρέπει να λαμβάνει μέτρα “ασφαλείας”, ώστε να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να γίνει η σύλληψη, αλλά και στις οποίες θα αναπτυχθεί μελλοντικά το μωρό της. Αυτό σημαίνει πως πολλές κακές συνήθειες πρέπει να κοπούν… μαχαίρι, ενώ ο τρόπος ζωής, η διατροφή και η επαφή με ορισμένες ουσίες θα πρέπει να περνούν από “κόσκινο”, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής χρήση τους. Πέρα, όμως, από τα πολύ γνωστά παραδείγματα, όπως είναι το τσιγάρο, το ήξερες ότι υπάρχει ένας εκτενής κατάλογος με απαγορευμένες ουσίες, οι οποίες θεωρούνται τοξικές και πρέπει να αποφεύγονται;
Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις συγκεντρωμένα τα 10 πιο επικίνδυνα συστατικά και τις επιβλαβείς ουσίες, που θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκλείσεις από τη ζωή σου, όταν θέλεις να μείνεις έγκυος!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Parabens στα καλλυντικά
Τα χημικά συστατικά που περιέχονται σε ορισμένες κρέμες, σαπούνια και προϊόντα μακιγιάζ πρέπει να αποκλείονται. Γι’ αυτό ρίξε μια ματιά στις ετικέτες για να αποφύγεις οτιδήποτε περιέχει τη λέξη parabens, όπως για παράδειγμα: Methylparaben, Proplyparaben, Isopropylparaben, Isobutylparaben, Butylparaben και Sodium butylparaben. Είτε, λοιπόν, θα μειώσεις τη χρήση τους, είτε θα τα αποκλείσεις εντελώς -ειδικά κατά το εξάμηνο που θα οδηγήσει στη σύλληψη, καθώς η επαφή με τις εν λόγω ουσίες μειώνει την παραγωγή υγιών ωαρίων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Καφεΐνη
Παρ’ ό,τι πολλαπλές έρευνες το έχουν προσπαθήσει, καμία δεν έχει καταφέρει να συνδέσει την πρόσληψη καφεΐνης με τις αποβολές ή τους πρόωρους τοκετούς. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η καφεΐνη πρέπει να περιορίζονται στα 200 mg ανά ημέρα και καλό θα ήταν να ξεκινήσεις από τώρα να μειώνεις τις ποσότητες που καταναλώνεις σε καφέ, ώστε να μην δυσκολευτείς στην πορεία.
♦ Δισφαινόλη Α στα πλαστικά μπουκάλια
Οι μέλλουσες μητέρες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τη χημική ένωση που περιέχεται στις συσκευασίες τροφίμων, καθώς συνδέεται με τον κίνδυνο αποβολών. Γι’ αυτό και οι πλαστικές συσκευασίες φαγητού δεν πρέπει να εισέρχονται στο φούρνο μικροκυμάτων, ενώ πρέπει πάντα να ελέγχονται οι κωδικοί ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών, αφού εκείνα που φέρουν τον αριθμό 3 ή 7 μπορεί να περιέχουν το χημικό. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές σε κονσέρβες.
♦ Ρετινοειδή και ρετινόλη σε δερματικά προϊόντα
Οι ουσίες περιέχονται συνήθως σε αντιγηραντικές κρέμες προσώπου και καλλυντικά. Συνδέονται με τη βιταμίνη Α και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ανάπτυξη των εμβρύων.
♦ Καπνός και τσιγάρο
Το τσιγάρο, πέρα από συνολικά βλαβερό για την υγεία μας, περιέχει χημικά που αυξάνουν το ποσοστό απώλειας των ωαρίων, επηρεάζοντας τη γονιμότητα της γυναίκας. Στις γυναίκες που καπνίζουν η εμμηνόπαυση σημειώνεται πρόωρα, ενώ ταυτόχρονα το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με τη γέννηση λιπόβαρων βρεφών.
♦ Βαφές μαλλιών
Όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι και στην περίοδο της προσπάθειας, οι χημικές βαφές μαλλιών θα πρέπει να αποκλείονται, αφού οι επιβλαβείς ουσίες που περιέχουν απορροφώνται από το δέρμα της κεφαλής.
♦ Ασυνταγογράφητα συμπληρώματα διατροφής
Καλό είναι να αποφεύγεται γενικότερα η κατανάλωση φαρμακευτικών σκευασμάτων, που δεν έχουν συστηθεί από το γυναικολόγο. Γι’ αυτό, συμβουλεύσου το γιατρό σου σχετικά με τις προγεννητικές βιταμίνες που ίσως χρειάζεσαι.
♦ Αρώματα και αρωματικά σπρέι
Πολύ συχνά, τα αρώματα δεν αναγράφουν όλα τα συστατικά που περιέχουν, καθιστώντας δύσκολο τον καθορισμό του κινδύνου που ενέχουν. Καλύτερα, λοιπόν, να περιορίσεις τη χρήση τους, καθώς μπορεί να διαταράξουν τις ορμονικές ισορροπίες του οργανισμού σου και να προτιμήσεις φυτικά προϊόντα αυτή την περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για τα αρωματικά σπρέι χώρου, που περιέχουν παρόμοια συστατικά.
♦ Προϊόντα με βάση το ασετόν
Τα βερνίκια νυχιών, όπως και τα ξεβαφτικά με ασετόν θεωρούνται ιδιαιτέρως τοξικά για αυτή την περίοδο. Απόφυγε, λοιπόν, εκείνα με μεγάλη περιεκτικότητα στο υλικό.
♦ Χρώματα τοίχων, ξύλου και υφασμάτων
Οι ουσίες που περιέχονται στα χημικά χρώματα εκθέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική εγκυμοσύνη, τόσο προκαλώντας αποβολές, όσο και προβλήματα στην κύηση και την ανάπτυξη του εμβρύου. Για αυτό και καλύτερα να… αναβάλεις εκείνη την ανακαίνιση, που έλεγες!
*Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου σχετικά με όσα επιτρέπεται και όσα καλό είναι να αποφεύγεις κατά την περίοδο που προσπαθείς να μείνεις έγκυος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ