Εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο: Τι συναισθηματικές αλλαγές φέρνει;

Φολικό οξύ, πρωτεΐνες, ασβέστιο είναι από τα πρώτα πράγματα που θα ακούσετε «πακέτο» με την αναγγελία της εγκυμοσύνης σας. Τι γίνεται όμως με τον εσωτερικό σας κόσμο; Τι συναισθηματικές αλλαγές φέρνει μαζί του ο πελαργός σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης; Ρωτήσαμε το γυναικολόγο-μαιευτήρα Νίκο Μουρελάτο σχετικά!

Η εγκυμοσύνη φημίζεται ως η περίοδος με τις περισσότερες αλλαγές διάθεσης από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή σας. Από τις πρωινές ναυτίες μέχρι τις ανησυχίες σας για το μωρό έχετε πολλές δικαιολογίες να αλλάζετε διάθεση. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό. Μάλιστα κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ένας καλός τρόπος να προετοιμαστείτε για τον περίπλοκο ρόλο της μητρότητας. Απλώς χρειάζεται να το δεχτείτε και να κάνετε υπομονή.

Πρώτο τρίμηνο

Από τη στιγμή που οι εξετάσεις αίματος και ο υπέρηχος αποδείξουν πέρα από κάθε αμφιβολία την κύηση το πρώτο σοκ για τη γυναίκα είναι να δεχτεί την πραγματικότητα της εγκυμοσύνης. Ξαφνικά κατακλύζεται από ανάμεικτα συναισθήματα χαράς αλλά και αγωνίας. «Θα είμαι καλή μητέρα; Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε γονείς; Πώς θα τα βγάλω πέρα; Αυτό το μικρό πραγματάκι είναι το μωρό μου;»

Tips επιβίωσης: Αν νιώθετε ότι αμφιταλαντεύεστε για την επερχόμενη μητρότητα υπευνθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Εάν το πρόβλημά σας είναι ότι δεν κατανοείται πώς κάτι μικρό θα γίνει ένα ολόκληρο μωρό μέσα σε λίγους μήνες δεν έχετε παρά να αναζητήσετε φωτογραφίες υπερήχων του εμβρύου σε διάφορες φάσεις στο διαδίκτυο. Τέλος είναι μια ιδανική περίοδος να αγοράσετε ένα καλό βιβλίο εγκυμοσύνης που θα σας εξηγεί βήμα-βήμα τι να περιμένετε στην εγκυμοσύνη σας.

Να το πω;
Για πολλές γυναίκες η αναγγελία της εγκυμοσύνης είναι μεγάλο συναισθηματικό φορτίο. Κάποιες θέλουν να το πουν αλλά δεν θέλουν να βιαστούν, κάποιες αναγκάζονται να το κρατήσουν κρυφό για αρκετό καιρό για διάφορους λόγους, κάποιες γυναίκες θεωρούν γρουσουζιά να το πουν πριν κλείσουν το πρώτο τρίμηνο. Η αναμονή αυτή μέχρι να αρχίσετε να το ανακοινώνετε σε φίλους, συγγενείς ακόμη και στον εργοδότη σας μπορεί να προκαλέσει και κρυφή χαρά αλλά και αγωνία. Ειδικά αν είναι του χαρακτήρα σας να ηρεμείτε μόνο όταν εκφράζετε ανοιχτά τους φόβους σας ή άλλα συναισθήματα τότε η περίοδος μέχρι να πείτε προς τα έξω ότι είστε έγκυος μπορεί να σας φανεί αφόρητη! Επιπλέον οι πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορούν να φέρουν αρκετή αναστάτωση στον οργανισμό σας (από ναυτίες μέχρι και ακίνδυνη αιμορραγία) γεγονός που μπορεί να σας φέρει ανησυχία μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το μωρό είναι καλά, ότι δεν κάνατε κάτι λάθος (ήπια αλκοόλ, κάπνισα, πήρα αντιβίωση κ.ο.κ.) και η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά.

Tips επιβίωσης: Κάντε αυτό που θεωρείτε σωστό. Θέλετε να πείτε σε όλους ότι είστε έγκυος; Πείτε το! Δεν θέλετε να το πείτε ούτε καν στους γονείς σας γιατί θα το διαδώσουν παντού; Μην το πείτε. Σίγουρα ο σύντροφός σας δικαιούται να το μάθει αλλά αν δεν νιώθετε άνετα να το μάθουν άλλοι εξηγήστε του τη θέση σας. Εάν έχετε έστω και ένα άτομο εμπιστοσύνης με το οποίο θέλετε να μοιραστείτε τα νέα για να το «βγάλετε από μέσα σας» αλλά και για να μιλήσετε σε κάποιον, μη διστάσετε να το κάνετε. Μια σοφή συμβουλή είναι φυσικά να μιλήσετε με το γιατρό σας ή κάποια μαία. Και οι δύο θα σας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε και φυσικά θα κατευνάσουν τους φόβους σας για το ότι κάνατε κάτι λάθος όσο δεν γνωρίζατε ότι είστε έγκυος.

Δεύτερο τρίμηνο

Είμαι τεράστια!
Κατά κοινή ομολογία το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι κάτι σαν το μήνα του μέλιτος από την άποψη ότι ο οργανισμός σας δέχεται πια τη νέα ζωή. Παρόλα αυτά τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα δεν λείπουν ούτε και οι ανασφάλειες. Καταρχήν κάποιες γυναίκες θεωρούν τεράστιο ζήτημα το γεγονός ότι φουσκώνουν και αλλάζει η εικόνα του σώματός τους ή θεωρούν ότι γίνονται λιγότερο ελκυστικές. Επιπλέον έχουν μεγάλη ανησυχία για το κατά πόσον οι αλλαγές αυτές είναι μόνιμες και αν θα μπορέσουν να επανέλθουν μετά την εγκυμοσύνη. Τέτοιες ανησυχίες δεν τις βοηθούν να αποδεχτούν την κύηση και μπορεί να τους δημιουργούν συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Τέλος σε κάποιες γυναίκες η εγκυμοσύνη φέρνει έντονη κούραση και ως αποτέλεσμα η διάθεσή τους πέφτει.

Tips επιβίωσης: Δεν πρέπει να ξεχνάτε βασικές αλήθειες της εγκυμοσύνης όπως το ότι τα περισσότερα κιλά φεύγουν μερικούς μήνες αφότου γεννήσετε (αρκεί να μην κάνετε καταχρήσεις φαγητού για 9 μήνες!) και ότι η εγκυμοσύνη κάνει τη γυναίκα να λάμπει. Λαμπερό πρόσωπο και μαλλιά, όμορφες καμπύλες θα σας κάνουν θελκτικότερη και όχι αποκρουστική όπως νομίζετε! Σε συνδυασμό με υπέροχες και μοντέρνες προτάσεις μόδα μπορείτε να κάνετε την εγκυμοσύνη την καλύτερη περίοδο της ζωής σας. Επιπλέον μην προεξοφλείτε ότι δεν είστε σεξουαλικά ελκυστική. Αντίθετα η λίμπιντό σας ανεβαίνει και πρέπει να το εκμεταλλευτείτε! Ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάσετε την αυτοπεποίθησή σας είναι να αναλογιστείτε τι κάνει το σώμα σας για να προσαρμοστεί στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Αυτό από μόνο του είναι άξιο θαυμασμού αλλά και ένα ατράνταχτο επιχείρημα σε όσους σας κοιτάζουν περίεργα!


Κάτι κουνιέται!

Μετά τα δύσκολα των διαγνωστικών εξετάσεων έρχεται η τεράστια χαρά των καρδιακών παλμών του εμβρύου και φυσικά της πρώτης κλοτσιάς! Η συγκίνηση είναι τεράστια όταν πρωτοακούτε τους γρήγορους χτύπους της καρδιάς του μωρού σας και επιτέλους διαπιστώνετε ότι κάτι υπάρχει εκεί μέσα. Η διαπίστωση αυτή γίνεται εντονότερη ότι το μωρό σας δώσει την πρώτη κλοτσιά οπότε πια καταλαβαίνετε ότι δεν είστε μόνη! Από δω και πέρα οι διαθέσεις σας επηρεάζουν το έμβρυο και φροντίζει να σας… ενημερώνει γι’ αυτό. Όταν είστε ανήσυχη είναι και εκείνο, όταν χαίρεστε ηρεμεί.

Tips επιβίωσης: Είναι η κατάλληλη περίοδος να αποβάλετε το σύνδρομο «δεν μπορώ να δεθώ με το μωρό μου»! Τώρα πια που το νιώθετε μέσα σας, μπορείτε να του μιλάτε, να χαϊδεύετε τρυφερά την κοιλιά σας και να αρχίσετε να δέχεστε ότι σε λίγους μήνες αυτό το πλασματάκι θα είναι στα χέρια σας! Ενθαρρύνετε και το σύντροφό σας να κάνει το ίδιο και μην απομακρύνεστε από εκείνον.

Τρίτο τρίμηνο

Τοπίο στην ομίχλη
Και καθώς η κοιλίτσα μεγαλώνει, διανύοντας τόσους μήνες με συναισθηματικές μεταβολές και πλησιάζοντας στη μεγάλη ώρα του τοκετού αλλά και της λοχείας είναι φυσικό να αισθάνεστε ότι χάνετε τον εαυτό σας ή ότι δεν είστε εσείς που ζείτε αυτήν την εμπειρία. Λίγο η αφηρημάδα, λίγο το ότι γίνεστε πιο αργή σε όλα αφού το σώμα σας βαραίνει δεν λειτουργείτε όπως συνήθως. Επιπλέον θα παρατηρήσετε ότι αυξάνεται η διαίσθησή σας, οι αισθήσεις σας λειτουργούν στο μάξιμουμ, ενοχλείστε εύκολα από μικρά πράγματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι κακό. Οι ορμόνες που ίσως είχαν ηρεμήσει λίγο το δεύτερο τρίμηνο αναλαμβάνουν και πάλι δράση για να σας οδηγήσουν στον τοκετό. Επιπλέον η έλλειψη ύπνου εξαιτίας της καούρας ή της κοιλιάς μπορεί να σας κάνει ευερέθιστη.

Tips επιβίωσης: Αν νιώθετε έξω από τα νερά σας, θυμηθείτε ότι πράγματι είστε έξω από τα νερά σας. Ακόμη κι αν δεν είναι το πρώτο σας παιδί κάθε εγκυμοσύνη είναι μια νέα εμπειρία χωρίς προηγούμενο. Τώρα είστε εσείς και το μωρό. Αγκαλιάστε αυτήν την πραγματικότητα ως μοναδική και ηρεμήστε. Εφόσον δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ευκολία, χαλαρώστε το ρυθμό της ζωής σας. Διαβάστε, περπατήστε, κρατήστε ημερολόγιο, δείτε τηλεόραση. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, η ξεκούραση είναι σημαντική. Επιπλέον παρακολουθήστε μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Θα βρείτε τη στήριξη που χρειάζεστε αλλά και θα μπορέσετε να συζητήσετε για τους φόβους σας σχετικά με τον τοκετό και να μάθετε τι ακριβώς πρέπει να περιμένετε.

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164