Μόλις έμαθες πως πρόκειται να γίνεις μητέρα και η χαρά σου είναι απερίγραπτη. Παράλληλα όμως έχεις αρκετές απορίες, ειδικά όσο αφορά στις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις ώστε να νιώσεις ασφαλής και ήρεμη. Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Σύλλας, είναι εδώ για να μας εξηγήσει τα πάντα…
Αν σε ταλαιπωρεί κάτι γυναικολογικό ή θέλεις να ενημερωθείς σωστά για κάτι που σε απασχολεί κάνε “κλικ” εδώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποιες είναι οι εξετάσεις στις οποίες είναι απαραίτητο να υποβληθεί η εγκυμονούσα;
Στην αρχή κάθε εγκυμοσύνης η μητέρα πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου για να ελεγχθεί εάν είναι υγιής ή πάσχει από κάποιο νόσημα που μπορεί να επηρεάσει τόσο την ίδια όσο και το κυοφορούμενο έμβρυο.
Ο πλήρης προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει:
- Εξετάσεις ελέγχου διαφόρων δεικτών στο αίμα και τα ούρα, των ορμονών αλλά και των υγρών του κόλπου. Αυτόν τον έλεγχο συμπληρώνουν:
- οι τακτικοί υπέρηχοι εγκυμοσύνης,
- η αμνιοπαρακέντηση,
- η εξέταση των χοριακών λαχνών CVS(πολύ μικρών τεμαχίων του πλακούντα) και
- το PrenatalTesting που είναι μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος και αφορά στη διάγνωση πιθανών χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο.
Στην ιστοσελίδα μου υπάρχει ο πλήρης κατάλογος των αιματολογικών εξετάσεων καθώς και των εξετάσεων ούρων, ορμονών και άλλων υγρών του σώματος. Επιγραμματικά αναφέρω τις πιο σημαντικές:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Rubella IgG, IgM (ερυθρά)
- HIV1/HIV2
- CMV IgG , IgM (Κυτταρομεγαλοϊός)
- Τοξόπλασμα gondii IgM και IgG
- V.D.R.L
- Ομάδα αίματος, Rhesus
- Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπανώσεως
- Κολπική καλλιέργεια
- Κυστική Ίνωση (CF)
- TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη, γνωστή και ως ή θυρεοτροπίνη)
Πόσο τακτικά πρέπει να γίνονται οι υπέρηχοι και για ποιους λόγους;
Οι υπέρηχοι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικοί και χρήσιμοι καθώς μας βοηθούν να αξιολογούμε την ανάπτυξη του εμβρύου, από τις πρώτες ημέρες της σύλληψης μέχρι και τον τοκετό. Να τονίσουμε εδώ ότι με το υπερηχογράφημα μπορούμε επίσης να διαγνώσουμε το 70% των σοβαρών ανωμαλιών και το 40% των ελαφρών με τις οποίες ενδεχομένως να γεννηθεί ένα παιδί.
Η σειρά των υπερηχογραφημάτων είναι αυτό του:
- 1ου τριμήνου (στις 6-11 εβδομάδες κύησης), δίνει διάφορες πληροφορίες ξεκινώντας από τον αριθμό των εμβρύων, τη βιωσιμότητα και την ηλικία κύησης, μέχρι τις πιθανότητες απώλειας της κύησης.
- PAP A Test και αυχενικής διαφάνειας (στις 11-13 εβδομάδες). Είναι ένα screening test, όπου ο συνδυασμός αιματολογικής εξέτασης και υπερηχογραφικών μετρήσεων μας δίνει πιθανότητες για το σύνδρομο Down και άλλες εμβρυικές ανωμαλίες, σε ποσοστά πάνω από 90%.
- β-επιπέδου (στις 20-24 εβδομάδες), μπορεί να διαγνώσει διάφορες ανατομικές ανωμαλίες του εμβρύου.
- Ανάπτυξης – Doppler Κύησης (στις 28-32 εβδομάδες), ελέγχει τις φυσιολογικές ροές του αίματος, στα αγγεία του ομφαλίου λώρου, της μήτρας και του εγκεφάλου.
Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση, πώς γίνεται και τι εξετάζει ακριβώς;
Η αμνιοπαρακέντηση ενδείκνυται:
- στην ηλικιακή ομάδα εγκύων άνω των 35-36 ετών
- όταν έχουμε παθολογικό PAPA και αυχενική
- όταν υπάρχει ατομικό η οικογενειακό ιστορικό παθολογικών εμβρύων
- όταν υπάρχουν παθολογικά υπερηχογραφικά ευρήματα
- όταν υπάρχει παθολογικό NIPT (μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος).
Πρόκειται για επεμβατική μέθοδο ελέγχου του εμβρύου η οποία θεωρείται ασφαλής όταν διενεργείται μετά τις πρώτες 16 εβδομάδες της κύησης. Με την εισαγωγή μιας πολύ λεπτής βελόνας μέσα στη μήτρα, λαμβάνουμε μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού, του υγρού που περιβάλλει το έμβρυο. Η ποσότητα του υγρού που λαμβάνουμε αποκαθίσταται άμεσα τις επόμενες ημέρες. Με αυτήν εξετάζουμε τα χρωμοσώματα των κυττάρων του εμβρύου που βρίσκονται στο αμνιακό υγρό προκειμένου να έχουμε εικόνα για πιθανές ανευπλοειδίες που είναι χρωμοσωμιακές ανωμαλίες (στις οποίες υπάρχει ένα επιπλέον ή ένα λιγότερο χρωμόσωμα, όπως τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), η μονοσωμία ΧΟ (σύνδρομο Turner). Έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της αμνιοπαρακέντησης σε 2-3 εργάσιμες ημέρες και τα τελικά μέσα σε 2-3 εβδομάδας. Στην πλειονότητα των κυήσεων τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά και η εγκυμοσύνη θα συνεχισθεί κανονικά χωρίς προβλήματα και το μωρό (ή τα μωρά) που θα γεννηθεί θα είναι φυσιολογικό.
Αναφέρατε παραπάνω την εξέταση των χοριακών λαχνών. Τι είναι και τι εξετάζεται;
Έχει ακριβώς τις ίδιες ενδείξεις με τη αμνιοκέντηση. Πρόκειται για τη λήψη τροφοβλάστης και την εξέταση ‘χοριακών λαχνών’ δηλαδή πολύ μικρών τεμαχίων του πλακούντα. Και αυτή η εξέταση γίνεται επίσης για τον έλεγχο των χρωμοσωμάτων του εμβρύου. Ο τρόπος λήψης είναι παρόμοιος με αυτόν της αμνιοπαρακέντησης, δηλαδή και σε αυτή την περίπτωση μία μικρή βελόνα εισάγεται στη μήτρα υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση ώστε να αποφευχθεί πιθανός τραυματισμός του εμβρύου. Η διαδικασία διαρκεί 2-3 λεπτά ενώ συνεχώς ελέγχεται η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου (η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου ελέγχεται και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας). Η εξέταση είναι ασφαλής εφόσον διενεργείται μετά τις 11 εβδομάδες κύησης και ο χρόνος που λαμβάνουμε το αποτέλεσμα είναι ίδιος με αυτόν της αμνιοπαρακέντησης.
Υπάρχει και κάποιος μη επεμβατικός προγεννητική έλεγχος;
Ναι, είναι το λεγόμενο NIPT (non-invasive Prenatal Testing), στο οποίο ανιχνεύεται εμβρυϊκό DNA το οποίο κυκλοφορεί ελεύθερα στο μητρικό αίμα. Με την απλή λήψη μητρικού αίματος και χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για το έμβρυο, είναι δυνατός ο εντοπισμός των εμβρύων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση συνδρόμων όπως το Down, Edwards και Patau, και άλλα σοβαρά γενετικά σύνδρομα. Η ευαισθησία του Prenatal Testing για τον αποκλεισμό κάποιων συνδρόμων είναι μεγαλύτερη του 99%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό του εμβρυικού DNA που θα βρεθεί στο μητρικό αίμα είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 4%. Εάν το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο, επαναλαμβάνεται ο έλεγχος με νέο δείγμα.
Για τον προγεννητικό έλεγχο μπορείς να ενημερωθείς εδώ.
Στοιχεία επικοινωνίας:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ