Αν μόλις έμαθες ότι σε λίγους μήνες θα γίνει ξανά μαμά, τότε απλά “Συγχαρητήρια” και “με το καλό”. Η δεύτερη εγκυμοσύνη σου ξεκινά και εσύ είσαι έτοιμη να βιώσεις ξανά όσα έζησες κατά τη διάρκεια της πρώτης. Μπορεί και όχι. Γιατί, όπως επισημαίνουν αρκετές μαμάδες και πολλοί ειδικοί, κάθε εγκυμοσύνη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα οποία την διαφοροποιούν από κάθε προηγούμενη. Ακόμα και αν πρόκειται για το ίδιο σώμα. Ποιες είναι οι αλλαγές που συναντούν πιο συχνά οι μαμάδες την περίοδο που στην κοιλιά τους μεγαλώνει το δεύτερο μωρό τους σε σύγκριση με την πρώτη φορά;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα σημάδια εμφανίζονται νωρίτερα. Το ίδιο και η κοιλίτσα σου, που αυτή τη φορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιο συνηθισμένη στις ορμονικές αλλαγές που φέρει στην επιφάνεια μία εγκυμοσύνη. Παράλληλα, αν το καλοσκεφτείς το ίδιο γνώριμη είναι αυτή η μεταβολή και στους μύες σου, οι οποίοι, πλέον, μπορούν να κάνουν τις σωστές συσπάσεις ακόμα και ένα μήνα νωρίτερα από την πρώτη φορά που βρισκόσουν σε ενδιαφέρουσα.
Μάλλον, θα κουραστείς περισσότερο. Ουφ, πριν διαβάσεις τη συνέχεια, πάρε μία βαθιά ανάσα. Αυτή τη φορά, δεν είσαι μόνη σου, αλλά έχεις να φροντίσεις και το πρώτο σου παιδί, το οποίο, ανάλογα την ηλικία που βρίσκεται, έχει τις δικές του ανάγκες. Και ξέρεις ποιο άτομο μέσα στο σπίτι πρόκειται να τις ικανοποιήσει: εσύ. Αν, παραδείγματος χάρη, το μικρό σου είναι 2 ετών και το μωρό στην κοιλιά σου βρίσκεται στον 5ο μήνα, συνειδητοποιείς ότι οι υποχρεώσεις (σ.σ. και η κούραση) είναι υπεραρκετές.
Προετοιμάσου και για μερικούς πόνους παραπάνω. Και υπάρχει επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτήν την πληροφορία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει έντονα η πιθανότητα οι μύες της κοιλιάς σου να διαταθούν αρκετά και το μωρό σου να ξαπλώσει λίγο χαμηλότερα σε σύγκριση με το πρώτο. Με τη σειρά του, η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και να ταλαιπωρείσαι λίγο περισσότερο τη μέση σου.
Ο ύπνος θα είναι πιο ευχάριστος, αλλά θα έχει μικρότερη διάρκεια. Μπορεί το σώμα σου να είναι αρκετά συνηθισμένο στη διαδικασία της εγκυμοσύνης, όμως, το γεγονός ότι θα ξυπνάς λιγότερες φορές, για να πας στην τουαλέτα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα ξυπνάς λιγότερο γενικά. Λίγο το μικρό σου που θα θέλει τη συντροφιά σου, λίγο οι ανησυχίες του από τον εφιάλτη που είδε και τα διαλείμματα στον ύπνο συνεχίζονται.
Θα είσαι περισσότερο οργανωμένη στο κομμάτι των αγορών. Πλέον, γνωρίζεις έμπρακτα τι χρειάζεται πραγματικά ένα μωρό. Για παράδειγμα, δεν θα είναι απαραίτητο να προμηθευτείς αμέτρητα μπλουζάκια, πιτζαμάκια και κάθε λογής βρεφικό αντικείμενο. Τα βασικά στη Shopping List σου και από εκεί στο σπίτι σου. Άσε που ακόμα και το βαλιτσάκι του μαιευτηρίου θα είναι πιο ελαφρύ και μικρό σε χωρητικότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ