Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για κάθε γυναίκα. Μια ευτυχισμένη στιγμή με το μωρό να μεγαλώνει στην κοιλιά σου και να προκαλεί αλλαγές στο σώμα και στη ζωή σου. Το πρώτο τρίμηνο είναι όλα πρωτόγνωρα και κάνοντας “κλικ” εδώ θα διαβάσεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις. Το δεύτερο τρίμηνο είναι το πιο εύκολο, σύμφωνα με τον γιατρό. Και το τρίμηνο κατά το οποίο γίνονται οι περισσότερες αλλαγές στο σώμα σου. Τι πρέπει να γνωρίζεις; Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν στο δεύτερο τρίμηνο. Ο διακεκριμένος Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Σύλλας, γράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτό το χρονικό διάστημα.
Κατεβάστε από εδώ τον πίνακα της εξέλιξης ανά εβδομάδα, από την 13η έως και την 25η
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι συμβαίνει στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;
Είναι το τρίμηνο της εγκυμοσύνης το οποίο για πολλές γυναίκες είναι το ευκολότερο. Η γυναίκα αρχίζει να ξαναβρίσκει τον εαυτό της, αφού σιγά σιγά η πρωινή αδιαθεσία και η κόπωση υποχωρούν, για να αντικατασταθούν με νέα ενέργεια. Βέβαια, στο τρίμηνο αυτό, φαίνονται οι μεγάλες αλλαγές στο σώμα της μητέρας ενώ το μωρό αναπτύσσεται γρήγορα.
Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές στο σώμα της εγκυμονούσας;
Κατ’ αρχήν προστίθεται βάρος, η μήτρα μεγαλώνει κάθε εβδομάδα, ως εκ τούτου η λεκάνη και η κοιλιά μεγαλώνουν καθώς το έμβρυο μεγαλώνει με ταχύς ρυθμούς. Είναι η περίοδος που θα αρχίσουν ελαφρές οσφυαλγίες λόγω του επιπλέον βάρους, ίσως αιμορραγία των ούλων λόγω των ορμονικών αλλαγών στο σώμα, και, πιθανά, μπούκωμα και ρινορραγίες. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω ίσως να είναι ενοχλητικά συμπτώματα, δεν είναι όμως τόσο έντονα ώστε να προκαλούν δυσφορία ή ανησυχία.
Πόσο αναπτύσσεται το έμβρυο αυτές τις εβδομάδας του 2ου τριμήνου;
Ξεκινώντας από την 13 με 15η εβδομάδα, είναι η περίοδος που σχηματίζονται οι αστράγαλοι και οι καρποί, στο κεφάλι, αν και εξακολουθεί να δείχνει δυσανάλογα μεγάλο από του υπόλοιπο σώμα, τα μάτια αρχίζουν και κινούνται, τα αυτιά, ο λαιμός και το πηγούνι επίσης μεγαλώνουν και είναι ευδιάκριτα στον υπέρηχο. Το έμβρυο έχει χαρακτηριστικά προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα, και αρχίζει να ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα. Δεν είναι θαύμα; Στις 2-3 εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, λειτουργεί πλέον το νευρικό σύστημα του εμβρύου, τα χέρια και τα πόδια του κινούνται, και τα μαλλιά του μεγαλώνουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην 18η εβδομάδα το μήκος του από το κεφάλι έως τους γλουτούς είναι 14 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 140-150 γραμμάρια, έχει αντανακλαστικά, μπορεί να χασμουριέται και να έχει εκφράσεις προσώπου. Έχει επίσης γεύση και μπορεί να διακρίνει το γλυκό από το πικρό, και γίνεται φωτοευαίσθητο. Αν δηλαδή η κοιλιά της μαμάς του εκτεθεί σε έντονο φως, θα κινηθεί ανάλογα ώστε να προστατέψει τα μάτια του.
Μεταξύ της 21ης και 25ης εβδομάδας, σημειώνονται επίσης μεγάλες και σημαντικές αλλαγές ως προς την ανάπτυξη του εμβρύου. Στο τέλος αυτής της περιόδους, το έμβρυο θα έχει μήκος 22 εκατοστά και βάρος 600 περίπου γραμμάρια. Θα έχουν σχηματιστεί οι οδοντικές θηλές των μόνιμων δοντιών, το έμβρυο θα έχει βλέφαρα και φρύδια, οι μύες του θα έχουν δυναμώσει και θα στριφογυρίζει στην κοιλιά, το δέρμα θα είναι λιγάκι τσαλακωμένο αλλά μόνο μέχρι να πάρει κι άλλο βάρος, θα έχει αρχίσει να παράγει λευκά αιμοσφαίρια, χρήσιμα κυρίως για την καταπολέμηση ασθενειών και μολύνσεων, θα έχει λόξυγκα, και θα είναι ευαίσθητο στους ήχους, οπότε καλό θα είναι η μητέρα να του μιλάει και να του τραγουδάει. Και βέβαια, οι κτύπου της καρδιάς του μπορούν να ακουστούν με το στηθοσκόπιο, ανάλογα με τη θέση του.
Διάβασε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον θηλασμό
Ποιες είναι συνοπτικά οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει η εγκυμονούσα αυτή την περίοδο;
Κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου, όπως είπαμε, το μωρό αναπτύσσεται γρήγορα. Μεταξύ της 18ης και της 22ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνει υπέρηχο έτσι ώστε η/ο ιατρός να μπορεί να έχει εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού. Είναι το υπερηχογράφημα που μπορεί να δείξει και το φύλο του μωρού σας, αν δεν θέλουν οι γονείς να είναι έκπληξη. Φυσικά, να τηρηθεί το πρόγραμμα της καθιερωμένης επίσκεψης στην/στον ιατρό σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις σχετικές οδηγίες.
Μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας κύησης πρέπει να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα β’ επιπέδου, από ιατρό εξειδικευμένο στο εμβρυικό υπερηχογράφημα. Η εξέταση διαρκεί 20-40 λεπτά. Με αυτό εκτιμάται η ανάπτυξη και η μορφολογία του εμβρύου, ο πλακούντας, ο ομφάλιος λώρος, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η αιμάτωση της μήτρας κ.ά. Να υπενθυμίσουμε ότι με το μορφολογικό υπερηχογράφημα του 2ου τριμήνου, δύνανται να ανιχνευτούν το 60% των 10% των εμβρύων με σύνδρομο Down που δεν ανιχνεύτηκαν στο 1ο τρίμηνο.
Άλλη σημαντική εξέταση είναι η αμνιοπαρακέντηση, στην περίπτωση που ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (υπερηχογράφημα, βιοχημικός έλεγχος) ανιχνεύει στοιχεία υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Είναι η εξέταση που προτείνεται στην έγκυο στην περίπτωση αυτή. Πρόκειται για τη λήψη αμνιακού υγρού για προσδιορισμό των εμβρυικών χρωμοσωμάτων (καρυότυπος), πραγματοποιείται μετά τις 14 εβδομάδες αμηνόρροιας και δεν χρειάζεται αναισθησία. Πρόκειται για τη λήψη 20cc αμνιακού υγρού με παρακέντηση, με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Τα πρώτα αποτελέσματα για την τρισωμία 21 βγαίνουν σε 48 ώρες, ενώ για τον ολοκληρωμένο καρυότυπο χρειάζονται 15 ημέρες περίπου. Η εξέταση προτείνεται επίσης σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35, ανεξάρτητα από το αν έχουν ανιχνευθεί ή όχι άλλα, ύποπτα για χρωμοσωμική ανωμαλία ευρήματα.
Ποιες είναι οι συμβουλές σας για αυτό το σημαντικό για την εγκυμοσύνη τρίμηνο;
Εκτός από την τακτική επικοινωνία με την/τον ιατρό, τις προγραμματισμένες επισκέψεις και τις παραπάνω αναφερόμενες εξετάσεις, οι συμβουλές μου είναι κυρίως πρακτικές και αφορούν στη διατροφή, την ελαφριά άσκηση, την πλούσια σε ίνες και βιταμίνες διατροφή, την ενυδάτωση του σώματος, εσωτερικά και εξωτερικά. Επίσης πρακτικές λύσεις που αφορούν στην ανακούφιση της πιθανής οσφυαλγίας, των πόνων στη μέση καθώς το βάρος αυξάνεται και η κοιλιά μεγαλώνει, στην ξεκούραση και στην προσοχή στις κινήσεις. Στον πίνακα που ετοίμασα για τις αναγνώστριές σας, η μέλλουσα μητέρα μπορεί να ενημερωθεί για την ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια του 2ου τριμήνου της εγκυμοσύνης, για το τι συμβαίνει στο σώμα της και λεπτομερείς συμβουλές για κάθε πιθανό σύμπτωμα.
Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα για την εγκυμοσύνη κάνε “κλικ” εδώ...
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ