Ό, τι τρώει η μαμά τρώει και το παιδί και αυτό είναι αλήθεια καθώς και στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό αυτά που καταναλώνει περνούν στο παιδί της! Τι πρέπει να προσέξεις; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί!
Πολύς λόγος γίνεται για το τι πρέπει να τρώει μία έγκυος γυναίκα ή μία θηλάζουσα μητέρα. Όλοι ξέρουμε ότι αυτό που τρώει ή πίνει η έγκυος και η θηλάζουσα περνάνει στο παιδί της μέσα από τον πλακούντα και το μητρικό γάλα. Πρέπει λοιπόν να είναι ξεκάθαρο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα στο παιδί όσον αφορά στην ανάπτυξή του, ανάπτυξη αλλεργιών κ.λπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λέμε ότι είμαστε αυτό από το οποίο έχουμε τραφεί γι’ αυτό πρέπει:
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
1. Η έγκυος θα πρέπει να έχει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και να περιέχονται όλα τα θρεπτικά στοιχεία.
2. Δύο έως 3 φορές τη βδομάδα θα πρέπει να καταναλώνει τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά τα οποία βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου το εμβρύου και του νεογέννητου. Τ ω-3 λιπαρά βρίσκονται σε πλεόνασμα στον τόνο, σολωμό, στη σαρδέλα, στον κολιό, στο σκουμπρί, στην φρίσσα κ.ά.
3. Αν η μητέρα είναι αλλεργική σε κάποια τροφή θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωσή της προς αποφυγή ανάπτυξης αλλεργίας στο βρέφος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μητέρα που θηλάζει:
1. Οι ειδικοί συνιστούν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες ζωής.
2. Οι ειδικοί συνιστούν παράταση του θηλασμού μέχρι 2 χρόνων και συμπλήρωμα με στερεές τροφές.
3. Αποφυγή των τροφίμων που η μητέρα έχει κάποια γνωστή αλλεργία.
4. Έναρξη και στερεών τροφών μετά τους 6 μήνες. Η καθυστέρηση εισαγωγής των στερεών τροφών δεν φαίνεται να προλαμβάνει μελλοντικά την ανάπτυξη αλλεργίας στο παιδί.
Συμπληρωματικά: η έγκυος και η θηλάζουσα θα πρέπει να ενημερώνει τον μαιευτήρα ή τον παιδίατρο για ιστορικό αλλεργιών και πριν την λήψη φαρμάκων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ