Ποιος δεν δροσίζεται κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα του, είτε μετά το γεύμα του, είτε κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, με ένα παγωμένο αναψυκτικό; Άλλωστε, αυτή είναι μία από τις “ένοχες” απολαύσεις των περισσότερων από εμάς. Τι γίνεται, όμως, με όλη αυτή τη ζάχαρη που περιέχουν τα αναψυκτικά του εμπορίου; Όχι, δεν πρόκειται να μπω στα… χωράφια του fitness, αλλά να σου μιλήσω για μία πρόσφατη έρευνα που συνδέει (δυστυχώς) την κατανάλωση αναψυκτικών με τη μείωση της γονιμότητας, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στον οργανισμό είναι γνωστές, μιας και επηρεάζει ζωτικά όργανα, όπως το ήπαρ, επιβαρύνει το μεταβολισμό, ενώ δημιουργεί ταυτόχρονα “παρεμβολές” στη λειτουργία του εγκεφάλου. Τώρα, όμως, έχουμε άλλο ένα λόγο να… κατηγορούμε αυτή τη γλυκιά απόλαυση, μιας και τα αποτελέσματα μιας 14ετούς έρευνας απέδειξε πως η κατανάλωση ενός κουτιού αναψυκτικού (με ζάχαρη) την ημέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης έως και κατά 25%! Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην αμερικανική περιοδική έκδοση Epedemiology και διενεργήθηκε υπό τις οδηγίες της επιδημιολόγου και καθηγήτριας του Boston University, Δρ. Elizabeth Hatch. Το δείγμα που εξετάστηκε αποτελούταν από 3828 γυναίκες και 1045 άνδρες που επιχειρούσαν να ξεκινήσουν μια εγκυμοσύνη, από το 2003 έως το 2018. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια γύρω από τις διατροφικές συνήθειές τους, με ιδιαίτερη εμβάθυνση στον αριθμό των ζαχαρούχων ποτών που κατανάλωναν συνήθως, όπως τα αναψυκτικά και τα energy drinks.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματά της, η έρευνα απέδειξε πως οι άνδρες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα εμφάνισαν 33% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί, ενώ οι γυναίκες με την ίδια συνήθεια μείωσαν κατά 25% τις πιθανότητές τους να μείνουν έγκυες. Όπως τονίζει η Δρ. Hatch: “Τα ζευγάρια που έχουν σκοπό να αποκτήσουν παιδί θα έπρεπε να αποφασίσουν να μειώσουν την κατανάλωση αυτών των ποτών, ειδικά από τη στιγμή που είναι άμεσα συνδεδεμένα και με άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία”. Πάντως, τα αποτελέσματα της έρευνας συνάδουν με ευρήματα παλαιότερων μελετών που υποδεικνύουν πως τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλούν ένα “αφιλόξενο” περιβάλλον για τα ωάρια και τα έμβρυα, ενώ παράλληλα προκαλούν στυτικές δυσλειτουργίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ