Δεν υπάρχει γυναίκα που να διανύει την εγκυμοσύνη της και να μην έχει ακούσει τη συμβουλή: “Κοιμήσου όσο περισσότερο γίνεται, τώρα που μπορείς”! Βλέπεις, οι πρώτοι μήνες με το μωρό στο σπίτι είναι μεγάλη πρόκληση και το πιο κοινό “σύμπτωμα” για όλες τις νέες μαμάδες είναι η έλλειψη ύπνου! Γι’ αυτό και στο διάστημα των εννέα μηνών πριν τον ερχομό του παιδιού, όλοι παροτρύνουν τις εγκυμονούσες να… χορτάσουν τον ύπνο του! Τώρα, λοιπόν, μία νέα έρευνα από την Κίνα και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong έρχεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στον ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού τον συνδέει με το βάρος γέννησης του βρέφους!
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου, οι εγκυμονούσες, που κοιμούνται τακτικά και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνουν τον κίνδυνο γέννησης μωρών με χαμηλό βάρος. Τα λιποβαρή βρέφη, δηλαδή όσα γεννιούνται με βάρος μικρότερου των 2,500 κιλών, συνδέονται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας κατά την παιδική και ενήλικη ηλικία τους, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών παθήσεων, του διαβήτη και της υπέρτασης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπό την επίβλεψη του Lulu Song, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε πληροφορίες από περισσότερες από 10.000 γυναίκες που συμμετείχαν σε έρευνα κατά τη διετία 2012-2014. Ανάμεσά τους και 442 γυναίκες που έφεραν στον κόσμο λιποβαρή μωρά. Σε σύγκριση, λοιπόν, με τις μητέρες που δήλωσαν πως δεν κοιμόνταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκείνες που… έριχναν έναν υπνάκο από μία έως μιάμιση ώρα είχαν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με χαμηλό βάρος.
Επιπλέον, η συχνότητα του ύπνου φαίνεται πως παίζει ρόλο στην έκβαση, αφού οι γυναίκες που κοιμόνταν από πέντε έως επτά ημέρες την εβδομάδα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με χαμηλό βάρος.
Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα δεν διεξήχθη σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλλά στηρίχθηκε σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις, επομένως δεν μπορεί να εξάγει καθολικό συμπέρασμα σχετικά με τις συνήθειες ύπνου των μαμάδων κατά την εγκυμοσύνη και το βάρος των μωρών που γεννούν.
Δεν βλάπτει, όμως, σε τίποτα να “ρίξεις” κι εσύ έναν υπνάκο, έτσι δεν είναι;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ