Πως νιώθει ο έφηβος που απογοητεύεται ερωτικά και πως πρέπει να το χειριστεί ο γονιός;
Η συχνή εναλλαγή των συναισθημάτων είναι χαρακτηριστικό της εφηβείας. Η ερωτική απογοήτευση είναι οδυνηρή σε κάθε ηλικία, πόσω μάλλον στην εφηβεία όπου το παιδί έχει την τάση να βιώνει σε πολύ έντονο βαθμό τα συναισθήματά του, τόσο τον έρωτα, τον ενθουσιασμό όσο και τον θυμό ή την απογοήτευση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πως νιώθει ο έφηβος;
– Ο έφηβος που απογοητεύεται ερωτικά, δεν βρίσκει νόημα και δεν ικανοποιείται με τίποτα, στέκεται μελαγχολικός θεωρώντας πως πλέον τα πάντα είναι ανούσια για αυτόν.
– Η ερωτική απογοήτευση προκαλεί μεγάλη εσωτερική αναστάτωση και ο έφηβος βιώνει ένα εσωτερικό χάος, που σε κάποιες περιπτώσεις τον καταρρακώνει ψυχικά.
– Πολλές φορές στην προσπάθεια των γονιών να κάνουν το παιδί τους να αισθανθεί καλύτερα και πιο αισιόδοξα, ίσως εκείνο αισθανθεί πως μειώνουν το δικό του συναίσθημα.
Πως νιώθει ο γονιός;
– Οι γονείς τα χάνουν μπροστά στην εικόνα του παιδιού που περνά ώρες κλεισμένο στον εαυτό του, ακούγοντας μουσική, που δεν έχει διάθεση να τους μιλήσει και που κλεισμένο στο δωμάτιο μπορεί να ακούσει τόσες πολλές φορές το ίδιο και το ίδιο τραγούδι.
– Οι γονείς δεν ωφελεί να υποτιμήσουν την ένταση των συναισθημάτων του παιδιού, λέγοντάς του πως αντιδρά υπερβολικά. Το πιθανότερο είναι πως αν κάνουν μια αναδρομή στα δικά τους εφηβικά χρόνια, θα δουν πως μάλλον με κάποιον παρόμοιο τρόπο αντιμετώπιζαν και οι ίδιοι μια τέτοια κατάσταση. Όσο και να ανησυχούν λοιπόν, πρέπει να σκεφτούν πως αυτή η κατάσταση αν και δύσκολη, σίγουρα δεν κρατάει για πάντα. Χρειάζεται λοιπόν χρόνος για να νιώσει το παιδί καλύτερα.
Πως να το χειριστείτε;
– Μην τρομάζετε βλέποντας το παιδί σας να «υποφέρει» από ερωτική απογοήτευση.
– Πολλές φορές θα συμβεί κατά την πορεία της ζωής του να απογοητευτεί, οπότε όπως και κάθε άλλη δυσκολία θα την αντιμετωπίσει και αυτή σταδιακά, με τους δικούς του ρυθμούς, με τη βοήθεια των φίλων ή και τη δική σας.
– Σταθείτε ψύχραιμοι και προσπαθήστε να κρατήσετε μια διακριτική στάση.
– Προσπαθήστε να μην ασκείτε κριτική ούτε στην κατάσταση αλλά ούτε και στο πρόσωπο που «πλήγωσε» το παιδί σας.
– Το παιδί σας είναι αρκετά ευάλωτο και ευαίσθητο, οπότε με έμμεσο τρόπο προσπαθήστε να τονώστε την αυτοπεποίθησή του.
– Φανείτε θετικοί αν το παιδί θέλει να βάλει στο πρόγραμμά του νέες δραστηριότητες για να ξεχάσει το πρόσωπο που το «απέρριψε». Είναι προτιμότερο από το να περνά τις ώρες μόνος του βυθισμένο στις σκέψεις του.
– Μην πιέζετε το παιδί να σας μιλήσει. Πρόκειται για ένα προσωπικό του θέμα. Αν ωστόσο θελήσει να το κάνει, είναι σημαντικό να του αφιερώσετε χρόνο, χωρίς να κάνετε σχόλια ή κριτική. Απλώς ακούστε το ή μοιραστείτε μαζί του μια αντίστοιχη εμπειρία που είχατε στην ηλικία του. Είναι πολύ βοηθητικό.
– Αν παρατηρήσετε ότι η συμπεριφορά του παρουσιάζει δραματικές αλλαγές είναι σημαντικό να επέμβετε. Αν για παράδειγμα, οι βαθμοί στο σχολείο πέφτουν κατακόρυφα, αν το παιδί σας είναι επιθετικό, απότομο, απομονωμένο, κλεισμένο για καιρό στον εαυτό του και παρουσιάζει γενικότερα μια ανησυχητική συμπεριφορά, επισκεφτείτε ειδικό προκειμένου να το βοηθήσει να διαχειριστεί με περισσότερο υγιή και λειτουργικό τρόπο τα συναισθήματά του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ