Εάν μόλις επιβεβαίωσες τα χαρμόσυνα νέα και τώρα ξεκινάς να προετοιμάζεσαι να υποδεχθείς το μωρό σου, σημαίνει πως μέσα στους επόμενους μήνες θα χρειαστεί να κάνεις αρκετές αλλαγές στη ζωή σου! Τώρα είναι η στιγμή, που θα πάρεις σημαντικές αποφάσεις και θα αφήσεις στο παρελθόν τις κακές συνήθειες για να φροντίσεις το σώμα και τον εαυτό σου, ώστε να παρέχεις την κατάλληλη “κατοικία” στο μικρό σου για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σου. Και ενώ μπορείς να αντισταθείς με μεγάλη ευκολία στο junk food και τις υπερβολές, υιοθετώντας ένα περισσότερο ισορροπημένο διατροφικό μοτίβο για χάρη της σωστής ανάπτυξης του μωρού, ωστόσο υπάρχει και ένα “αγκάθι” με το οποίο πολλές μέλλουσες μητέρες έρχονται αντιμέτωπες: το κάπνισμα. Προς τιμήν, λοιπόν, της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), έχει έρθει η στιγμή να μιλήσουμε για αυτό το “Γολγοθά” που αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, το τσιγάρο είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες, παρά τη νομιμότητά της. Άλλωστε, το κάπνισμα έχει συνδεθεί με μια σειρά από ασθένειες και ιατρικές παθήσεις, όπως τα αναπνευστικά προβλήματα, ο καρκίνος, ή ακόμη και ο θάνατος. Δεν είναι, επομένως, είδηση πως το κάπνισμα απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η παραδοχή είναι αυτονόητη, χάρη στις επιστημονικές μελέτες που έχουν αποδείξει πως το τσιγάρο προκαλεί δυσκολίες τόσο στην κύηση, όσο και στην ανάπτυξη του εμβρύου και περαιτέρω του βρέφους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη έως σήμερα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το University College London το 2011, αναλύοντας δεδομένα από μελέτες που διενεργήθηκαν σε βάθος 50 ετών, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με βρεφικές παθήσεις, όπως οι στοματικές παραμορφώσεις και οι ανωμαλίες του προσώπου (λαγώχειλο), οι συγγενικές καρδιακές παθήσεις, οι παραμορφώσεις των άκρων, οι γαστρεντερικές και οφθαλμολογικές διαταραχές, ενώ σχετίζεται και με τη θνησιγένεια.
Εφόσον, λοιπόν, έχεις πλήρη επίγνωση αυτής της θεμελιώδους αλήθειας, σίγουρα ψάχνεις να βρεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από αυτή την έξη. Δυστυχώς, όμως, ο εθισμός είναι δύσκολη περίπτωση και υπάρχει πιθανότητα να τα βρεις… σκούρα! Οπότε, καλό θα ήταν να δρομολογήσεις κάποιες κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από αυτό το βάσανο, ακόμη και σταδιακά!
Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να βρεις μερικά βήματα που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από το κάπνισμα!
♦ Πείσε τον εαυτό σου
Αρχικά, πρέπει να έχεις όλα τα δεδομένα και να μελετήσεις τις επιπτώσεις του τσιγάρου σε εσένα και το μωρό σου! Διάβασε μελέτες και επιστημονικά δεδομένα, συμβουλεύσου το γυναικολόγο και τον παιδίατρο και γενικά ενημερώσου! Αν αναλογιστείς πόσο επιβαρύνεστε και οι δύο από αυτό, και αναλύσεις όλες τις διεξόδους, τότε ίσως πάρεις την απόφαση πιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις.
♦ Δοκίμασε να το κόψεις… μαχαίρι
Άπαξ και πάρεις τα χαρμόσυνα νέα σχετικά με την εγκυμοσύνη σου, παράτα το κάπνισμα ακαριαία! Είναι μεν μια σπασμωδική κίνηση, που όμως μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν νιώσεις ότι η διαδικασία σε δυσκολεύει πολύ και σου προκαλεί στρες και δυσφορία, τότε καλό θα ήταν να ακολουθήσεις διαφορετικό δρόμο και να προσπαθήσεις να ελαττώσεις το κάπνισμα σταδιακά.
♦ Βάλε στόχους
Εάν δυσκολεύεσαι πολύ στη σκέψη να “κόψεις” το κάπνισμα, προσπάθησε να θέσεις ένα στόχο. Δώσε ένα περιθώριο ακόμα και δέκα ημερών μέχρι να σταματήσεις το τσιγάρο και τη δέκατη ημέρα γιόρτασέ το, κάνοντας κάτι όμορφο και χαλαρωτικό! Έτσι θα επιβραβεύσεις τον εαυτό σου και ταυτόχρονα θα έχεις κάτι να περιμένεις.
♦ Μείωσε την πρόσληψη βλαβερών ουσιών
Αν τις πρώτες ημέρες, δεν μπορείς να διαχειριστείς τη διακοπή του καπνίσματος καθόλου, τουλάχιστον προσπάθησε να μειώσεις όλες τις επιβλαβείς ουσίες που περιέχονται σε αυτό, καπνίζοντας κάθε τσιγάρο το πολύ μέχρι τη μέση του. Έτσι, θα καταφέρεις τουλάχιστον να κάνεις μία μικρή διαχείριση της ζημιάς, αφού όσο προχωράει η καύση του, τόσο πιο “βαρύ” γίνεται για τον οργανισμό.
♦ Κάνε το κάπνισμα… δύσκολο
Μην αγοράζεις πακέτο τσιγάρα ή καπνό. Αν όμως “πέσουν” στα χέρια σου, τότε απομάκρυνέ τα όσο πιο γρήγορα μπορείς! Κρύψ’ τα στην αποθήκη, το πατάρι, το γκαράζ ή γενικά σε ένα σημείο του σπιτιού, στο οποίο δεν έχεις άμεση και εύκολη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.
♦ Δοκίμασε υγιεινές εναλλακτικές
Αν έχεις συνηθίσει ένα τσιγάρο να βρίσκεται συνεχώς στα χέρια σου, ξεκίνα να γράφεις, να ζωγραφίζεις, ακόμα και να λύνεις σταυρόλεξα. Αν το τσιγάρο “κρεμόταν” από το στόμα σου κάθε ώρα και στιγμή, δοκίμασε να μασουλάς καρότα, σέλερι, κανέλα ή ακόμα και πλαστικά καλαμάκια! Αν το κάπνισμα σε βοηθούσε να ηρεμήσεις, τότε… ρίξ’ το σε χαλαρωτική μουσική και μασάζ. Ξεκίνα τους περιπάτους, μάσησε τσίχλα ή πάγο ή μπάρες δημητριακών και γενικά γέμισε την ημέρα σου με ευχάριστες ασχολίες για να μην σου λείπει το τσιγάρο!
*Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σου είναι εκείνος που θα σε συμβουλεύσει και θα σε βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Μίλησε μαζί του, ζήτησε τη στήριξή του και συζήτησε τις διάφορες μεθόδους που μπορείς να επιλέξεις, προκειμένου να “απελευθερωθείς” από το κάπνισμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ