Ο ιός Ζίκα δεν είναι καινούργιος! Είναι γνωστός από το 1940 αλλά τώρα τελευταία έγινε δημοφιλής διότι μόλυνε χιλιάδες ανθρώπους σε περισσότερες από 23 χώρες και ενοχοποιείται για γενετικές ανωμαλίες σε παιδιά. Δηλαδή συνδέεται με τη γέννηση παιδιών με μικρότερο κεφάλι από το προβλεπόμενο, μία πάθηση που ονομάζεται “μικροκεφαλία”. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί με κατανοητό τρόπο τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους αλλά και τι πρέπει να κάνουν οι έγκυες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο μέσω του τσιμπήματος από το κουνούπι-τίγρης που δυστυχώς είναι πολύ επιθετικό στα τσιμπήματα σε ανθρώπους. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από μία έγκυο στο έμβρυό της μέσω της κυκλοφορίας του αίματος από τον πλακούντα. Δεν έχει αποδειχτεί ακόμα πραγματικά αν η μικροκεφαλία συνδέεται με τον ιό Ζίκα, εάν μπορεί να μεταδοθεί μέσα από το μητρικό θηλασμό ή κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Πού βρίσκεται το κουνούπι-τίγρης;
1. Το κουνούπι τσιμπάει συνήθως το πρωί ή το σούρουπο αλλά αν έχει μπει στο σπίτι μπορεί να τσιμπήσει οποιαδήποτε ώρα.
2. Το κουνούπι αναπαράγεται και πολλαπλασιάζεται σε στάσιμα νερά όπως βάζα με λουλούδια, ανοιχτά βαρέλια, κουβάδες, λάστιχα αυτοκινήτων, λάστιχα νερού, το νερό στις τουαλέτες, τα υγρά πατώματα ανάμεσα στις χαραμάδες των πλακιδίων και γενικά όπου υπάρχει υγρασία και στάσιμα νερά.
Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί έχει μολυνθεί;
1. Τα περισσότερα παιδιά που θα τσιμπηθούν από το κουνούπι δεν θα νοσήσουν.
2. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι 4: πυρετός πάνω από 38, εξάνθημα, δηλαδή κοκκινίλες σε όλο το σώμα, πόνος στις μεγάλες αρθρώσεις και στους μύες, κόκκινα μάτια (επιπεφυκίτιδα).
3. Θυμηθείτε να αναφέρετε στον παιδίατρο αν την τελευταία εβδομάδα το παιδί τσιμπήθηκε από κάποιο κουνούπι.
Αντιμετώπιση
1. Δεν υπάρχει εμβόλιο.
2. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, όπως για παράδειγμα αντιβιοτικά.
3. Αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα (πυρετός, φαγούρα, αναλγητικά για τους πόνους κ.λπ.)
4. Ξεκούραση και ηρεμία.
5. Πολλά υγρά και χυμοί φρούτων.
Κρατήστε τα κουνούπια μακριά από το παιδί!
1. Βάλτε επιμελώς μια κουνουπιέρα στο κρεβάτι του παιδιού η οποία θα πρέπει να την περνάτε και κάτω από το στρώμα για καλύτερη απομόνωση.
2. Βάλτε σίτες σε παράθυρα, πόρτες, αεραγωγούς και σε τζάκια που δεν χρησιμοποιούνται.
3. Εξαφανίστε τα στάσιμα νερά και τις υγρασίες από παντού (ποτήρια, βάζα, ενυδρεία, ποτίστρες ζώων και πουλιών, κλπ.
4. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά άοσμα και με έγκριση του παιδιάτρου.
5. Έγκυες και υποψήφιες μητέρες να αποφεύγουν ταξίδια σε χώρες που ενδημεί ο ιός και ειδικότερα σε θερμά τροπικά κλίματα.
6. Αποφυγή επαφής τουλάχιστον για μία εβδομάδα με άτομα που ταξίδεψαν και επέστρεψαν από χώρες ενδημικές στον ιό Ζίκα.
7. Κάνε κλικ εδώ για να δεις γιατί πρέπει να κρατήσεις τα κουνούπια μακριά από τα παιδιά αλλά και φυσικούς τρόπους να τα αντιμετωπίσεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ