Η καισαρική τομή ως τρόπος τοκετού είναι στη χώρα μας μια συνηθισμένη πρακτική. Δεν παύει όμως να είναι μια επέμβαση. Πώς αναρρώνει το σώμα και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου;
Ο τοκετός προκαλεί ένα πλήθος μεταβολών στο σώμα σου. Πολλές από αυτές οφείλονται σε μείωση των επιπέδων των ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης), σύντομα μετά τον τοκετό. Πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία και το σημαντικότερο είναι να γνωρίζεις ότι οι καταστάσεις αυτές είναι προσωρινές. Ειδικά ο τοκετός με καισαρική τομή παρουσιάζει ιδιομορφίες σε σχέση με τον φυσιολογικό ως προς την ανάρρωση καθώς αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πρώτες ώρες μετά την καισαρική
Η καισαρική επιβάλλει τη χορήγηση αναισθησίας, γενικής ή τοπικής, που επηρεάζει και εσένα αλλά και το μωρό σου, συνεπώς μην εκπλαγείς αν εμφανίσεις αδυναμία για διάστημα έως 12 ωρών μετά τον τοκετό.
Εάν σκοπεύεις να θηλάσεις καλό θα ήταν να ενημερώσεις το γιατρό σου. Ανάλογα με τις συνθήκες, καθώς επίσης και με τον τύπο της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί, το πρόγραμμα του θηλασμού τροποποιείται και έτσι σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατό να μπορείς να θηλάσεις ακόμα και μία ώρα μετά τον τοκετό. Καθώς η δράση της αναισθησίας μειώνεται, θα νιώσεις πόνο γύρω από την περιοχή της τομής.
Ο γιατρός σου θα συνταγογραφήσει την αναλγητική αγωγή που είναι κατάλληλη στην περίπτωσή σου. Ακόμη και αν θηλάζεις μη φοβηθείς να πάρεις τα παυσίπονα. Η απουσία πόνου όχι μόνο θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και πιο άνετα, αλλά επίσης κάνει ευκολότερη την έγερση από το κρεβάτι και το περπάτημα που είναι πολύ σημαντικό για την ανάρρωσή σου και τη μείωση των πιθανοτήτων θρόμβωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την πρώτη συνήθως μέρα, ο ουροκαθετήρας που τοποθετείται κατά την καισαρική θα αφαιρεθεί και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών θα συνεχιστεί μέχρι να αρχίσεις να τρως κανονικά. Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από καισαρική είναι συνήθως 3-4 μέρες, εκτός αν υπάρχουν άλλες παθολογικές καταστάσεις.
Τι πρέπει να περιμένεις κατά την ανάρρωσή σου από καισαρική;
1.Η καισαρική μπορεί να επηρεάσει τη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας κατακράτηση αερίων και δυσφορία ή πόνο στους ώμους και το θώρακα για λίγες ημέρες. Αν η κατακράτηση των αερίων σε ενοχλεί ιδιαίτερα, συμβουλέψου το γιατρό σου για την κατάλληλη θεραπεία. Απέφυγε τα πολύ κρύα ή τα πικάντικα φαγητά και δοκίμασε τα εξής: κάνε μικρούς κύκλους με τους αγκώνες σου ή κράτησε την αναπνοή σου για 3 έως 5 δευτερόλεπτα και μετά εξέπνευσε αργά. Δοκίμασε να κάνεις αργούς, σύντομους και τακτικούς περιπάτους (μερικά βήματα τη φορά). Στην αρχή θα είναι αρκετά δύσκολο και επώδυνο λόγω των ραμμάτων όμως μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια.
2.Θα νιώθεις τράβηγμα και τσιμπήματα στην περιοχής της τομής, η οποία θα είναι ευαίσθητη αρκετές εβδομάδες (6 και παραπάνω)μετά τον τοκετό ενώ θα έχεις ένα μούδιασμα που θα φύγει με τον καιρό. Χρησιμοποίησε ένα μαξιλάρι για να πιέζεις την περιοχή όταν γελάς, βήχεις ή φταρνίζεσαι. Ένα σημαντικό καθήκον του συντρόφου σου ή όποιου σε περιποιείται με τον οποίον να νιώθεις άνετα είναι να τσεκάρει για τυχόν αλλαγές που δεν είναι φυσιολογικές κατά την επούλωση της τομής. Η τομή σταδιακά θα γίνει από κόκκινη σε μια παλ γραμμή.
3.Όπως ακριβώς και στον κολπικό τοκετό έτσι και στην καισαρική θα πρέπει να περιμένεις να δεις αίμα από τον κόλπο, τα λεγόμενα λόχεια. Αυτά είναι τα υπολείμματα του πλακούντα και θα σταδιακά μέσα σε 6 εβδομάδες θα περιοριστούν. Έπειτα από καισαρική, θα νιώθεις κούραση και ευαισθησία και θα χρειαστείς κάποιο χρόνο για να αναρρώσεις. Θα πρέπει να αποφύγεις να ανεβαίνεις σκάλες και να σηκώνεις βάρη κατά την περίοδο αυτή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ