Site icon TLIFE

Μαραθώνιος… τοκετός; Τι να κάνεις!

Ίσως δεν υπάρχουν απλές συνταγές και εύκολοι τρόποι για να αντιμετωπίσεις την ιδέα ενός παρατεταμένου τοκετού. Διάβασε τον οδηγό επιβίωσης που σου προτείνουμε!

Ο μαιευτήρας, χειρουργός, γυναικολόγος Βασίλειος Μπαγιώκος σου εξηγεί τι είναι παρατεταμένος τοκετός και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις!

Τι θεωρείται παρατεταμένος τοκετός; Η αλήθεια είναι ότι σε μια γέννα ο χρόνος είναι μια έννοια σχετική. Η πρώτη φάση του τοκετού μπορει να διαρκέσει για μέρες χωρίς αυτό να είναι πρόβλημα. Μπορεί να σταματήσει για μια μέρα και να ξεκινήσει την επόμενη. Μπορεί να υπάρξουν έντονες συσπάσεις και διαστολή δύο ή τριών εκατοστών αλλά η ενεργός φάση του τοκετού να αργήσει.

Κάποιες γυναίκες γεννούν γρήγορα εννοώντας ότι η ενεργή φάση του τοκετού έρχεται σχεδόν αυτόματα μετά τα σημάδια του τοκετού (ρήξη υμένων, συσπάσεις) ενώ κάποιες γυναίκες χρειάζεται να περάσουν αρκετές ώρες από τη στιγμή που θα νιώσουν την πρώτη σύσπαση μέχρι να αρχίσει πραγματικά ο τοκετός. Ένας παρατεταμένος τοκετός μπορεί να συμβεί όταν ο τράχηλος της μητέρας δεν είναι ακόμη έτοιμος να ανοίξει για να αρχίσει ο τοκετός.

Η ενεργή φάση του τοκετού ξεκινάει όταν η μητέρα έχει διαστολή 3 εκατοστών και ρυθμικές, τακτικές συσπάσεις. Σε αυτή τη φάση συνήθως ο τοκετός επιταχύνεται και μόνο ένα μικρό μέρος των μητέρων βιώνουν μια χρονικά παρατεταμένη ενεργή φάση του τοκετού.

Τι προκαλεί τον παρατεταμένο τοκετό;

-Κληρονομική τάση (αν η μητέρα σου και οι αδελφές είχαν παρατεταμένους τοκετούς είναι πιθανόν να έχεις κι εσύ)
-Η θέση του μωρού δεν είναι ιδανική
-Η ένταση και το άγχος που μπορεί να προκαλούν οι πόνοι ή συνασθηματικοί παράγοντες
-Το σχήμα και η δομή της λεκάνης σου, που μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του τοκετού μέχρι να ανοίξει αρκετά για να αρχίσει ο τοκετός
-Εάν είναι το πρώτο σου παιδί

Ποιο είναι το αποτέλεσμα;
Υπάρχει μια σαφής σύνδεση μεταξύ των παρατεταμένων τοκετών και της καισαρικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε παρατεταμένος τοκετός οδηγεί σε χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σου θα αξιολογήσει την κατάσταση όσο και του εμβρύου και θα σου ζητήσει εάν χρειαστεί να συναινέσεις σε μια καισαρική. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να μη γεννήσεις φυσιολογικά.

Οδηγός… υπομονής!

1. Αναζήτησε υποστήριξη
Ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο σου παιδί, οπότε δεν γνωρίζεις πόσο θα διαρκέσει ο τοκετός καλό είναι να προετοιμαστείς από πριν για το ενδεχόμενο. Το βασικό είναι να έχεις δίπλα σου άτομα που μπορούν να σε στηρίξουν χωρίς να σε αγχώνουν ή να σε εκνευρίζουν. Ο σύντροφός σου δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, εκτός κι αν είναι «τέρας» ψυχραιμίας και σύνεσης.

Μια λύση είναι να ζητήσεις από κάποια γυναίκα του άμεσου περιβάλλοντός σου που είναι μητέρα και θέλει να συμμετέχει να είναι δίπλα σου. Αυτή μπορεί να είναι η μητέρα, η αδελφή ή κάποια φίλη σου. Υπάρχει πάντα και η λύση της μαίας. Μια καλά καταρτισμένη και εκπαιδευμένη μαία μπορεί να σε ενημερώνει για την πρόοδο του τοκετού, να σου παρέχει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσεις τον πόνο, την κούραση, ακόμη και να σου κάνει μασάζ για να νιώσεις καλύτερα.

2. Διατήρησε την ενέργειά σου
Ο τοκετός είναι μια διαδικασία που ούτως ή άλλως απαιτεί να καταβάλεις μεγάλα ποσά ενέργειας για να ανταπεξέλθεις, πόσω μάλλον ένας παρατεταμένος! Εάν, λοιπόν, διαπιστωθεί ότι ο τοκετός σου θα κρατήσει σε μάκρος προσπάθησε να διατηρήσεις τις δυνάμεις σου είτε με τη βοήθεια του ύπνου ή χαλαρώνοντας, ακόμη και με ένα χλιαρό μπάνιο.

Στην πρώτη φάση των συσπάσεων είναι πολύ σημαντικό να γεμίσεις τις μπαταρίες σου με θρεπτική τροφή. Εάν δεν είσαι σε θέση να φας ένα ελαφρύ γεύμα, περιορίσου σε φρούτα όπως οι μπανάνες, τσάι του βουνού με μέλι, ένα bar δημητριακών για να κρατηθείς και φυσικά πίνε πολύ νερό.

3. Προσπάθησε να κινείσαι
Στα αρχικά στάδια των συσπάσεων, το να είσαι ξαπλωμένη για να διατηρήσεις τις δυνάμεις σου είναι μια σοφή κίνηση. Καθώς, όμως, θα μπαίνεις στην ενεργή φάση του τοκετού, η ακινησία θα είναι άβολη λόγω των συσπάσεων. Χωρίς να εξαντλήσεις τον εαυτό σου προσπάθησε να βρίσκεσαι σε κίνηση. Εάν είσαι στο μαιευτήριο κάνε βόλτες στην καφετέρια, εάν υπάρχουν μαγαζιά εκεί κοντά πήγαινε ακόμη και για ψώνια!

«Άκούσε» το σώμα σου. Μπορεί αντί για περπάτημα να θέλεις να κάνεις κάποια άσκηση που σε ανακουφίζει. Εάν και ο γιατρός σου το επιτρέπει κάντε το. Θα ανακουφιστείς και θα βοηθήσεις το σώμα σου για τον τοκετό. Πολλές φορές ένας τοκετός είναι παρατεταμένος γιατί το μωρό δεν έχει πάρει θέση και η κίνηση βοηθάει να πάει εκεί που πρέπει για να ξεκινήσει η ενεργή φάση του τοκετού. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα βοηθά στην επιτάχυνση του τοκετού περισσότερο από τη χορήγηση ωκυτοκίνης.

4. «Έχω κι εγώ αισθήματα!»
Πολλές φορές η συναισθηματική φόρτιση της μητέρας δυσχεραίνει τον τοκετό. Εάν δεν αισθάνεται άνετα (όσο αυτό είναι δυνατόν) με το περιβάλλον ή τους ανθρώπους, αυτό μπορεί να δυσχεράνει τη διαδικασία. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου τους κατάλληλους ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι οικεία και σε χαλαρώνουν για να μπορέσεις να μείνεις συγκεντρωμένη στο στόχο σου.

Αν το περιβάλλον του μαιευτηρίου είναι αυτό που σε κάνει νευρική τότε ένας είναι ο τρόπος να χαλαρώσεις: εξοικειώσου! Περιπλανήσου στους χώρους του μαιευτηρίου για να το γνωρίσεις.

5. Προσαρμόσου για κάθε περίσταση!
Κάθε γυναίκα ανταποκρίνεται διαφορετικά στον πόνο, το φόβο και το στρες. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα τον εαυτό σου. Τι είναι αυτό που σε χαλαρώνει; Η μουσική, οι φίλοι, η βόλτα; Έχε τα υπόψη σου πριν τον τοκετό καθώς πλησιάζουν οι μέρες σου.

Φτιάξτε ένα CD με τα αγαπημένα σου τραγούδια για να ακούς. Αν τελικά ο τοκετός σου είναι σύντομος θα έχεις το CD για το βράδυ που θα μείνεις στο μαιευτήριο. Αν όχι, είναι προτιμότερο να είσαι προετοιμασμένη παρά να βρεθείς να μην ξέρεις τι να κάνεις για να χαλαρώσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της προετοιμασίας περιλαμβάνεται και το να μάθεις όλες τις δυνατότητες που σου παρέχει το μαιευτήριο. Κάνε μια εκτεταμένη συζήτηση με το γιατρό σου για να σας κατατοπίσει για τέτοιου είδους θέματα.

6. Να παραμείνεις συγκεντρωμένη
Σε έναν τοκετό που τραβάει σε μάκρος είναι εύκολο να ξεχάσεις γιατί είσαι και εκεί και να παραδοθείς στην κούραση και τον πόνο, ενώ παράλληλα και τα αποθέματα της υπομονής σου εξαντλούνται. Προσπάθησε να το αποφύγεις καθώς τη στιγμή που πιστεύεις ότι κουράστηκες ίσως ξεκινάει η πιο καθοριστική φάση του τοκετού. Συγκεντρώσου! Αν χρειαστεί απομάκρυνε από κοντά σου κάθετι που σου υπενθυμίζει το χρόνο, όπως ρολόγια.

© 2025 tlife.gr