Είναι πολύ σημαντικό για μία μέλλουσα μητέρα να μάθει τους βασικούς κανόνες θηλασμού πριν φέρει στον κόσμο το αγγελούδι της. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σε προετοιμάζει με τις συμβουλές του!
Τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη παιδιατρική όλο και περισσότερο συμβουλεύει ότι για να πετύχει ο μητρικός θηλασμός θα πρέπει η προετοιμασία της μητέρας να αρχίζει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και ειδικότερα το δεύτερο τρίμηνο.
Θα πρέπει λοιπόν η υποψήφια μητέρα να κάνει τα εξής:
1. Το δεύτερο προς τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να βρει έναν εκπαιδευμένο παιδίατρο τον οποίο θα συναντά μία φορά τον μήνα μέχρι να γεννήσει.
2. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση της εγκύου σε θέματα για τον θηλασμό.
3. Θα ενημερωθεί και θα προετοιμαστεί για ευκολότερη εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά και για την συνέχισή του για τους επόμενους μήνες της ζωής του παιδιού.
4. Η έγκυος θα ενθαρρυνθεί, θα υποστηριχθεί και θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή της και όπως επίσης θα ξεπεράσει τις αμφιβολίες για να μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια την ικανότητα να θηλάζει το μωρό της.
5. Στα μαθήματα που θα κάνει θα μοιράζεται την εμπειρία της εγκυμοσύνης με άλλες γυναίκες και με αυτόν τον τρόπο θα βιώσει καλύτερα την μητρότητά της.
6. Με τα μαθήματα θα αντιληφθεί ότι ο θηλασμός δεν αποτελεί μόνο ένστικτο για το μωρό αλλά χρειάζεται εκμάθηση και από την μητέρα και από το νεογέννητο.
7. Θα πληροφορηθεί για τα οφέλη του θηλασμού τόσο για το μωρό της όσο και για την ίδια.
8. Θα ενημερωθεί για τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της και πως αυτές συνδυάζονται με την παραγωγή του γάλατος.
9. Θα κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσει έγκαιρα ο θηλασμός ήδη από την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό.
10. Θα συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να παραμένει το μωρό της στο πλάι της και στο δωμάτιό της όλο το 24ωρο διότι αυτό θα βοηθήσει την ενίσχυση του δεσμού με το μωρό της.
11. Κάνοντας την προετοιμασία αυτή θα λυθούν οι απορίες της και θα μάθει τα εξής:
– Πότε πρέπει να ξεκινήσει ο θηλασμός;
– Αν χρειάζεται προετοιμασία για τον θηλασμό.
– Αν είναι αρκετό το γάλα της.
– Πόσο συχνά θηλάζει το μωρό;
– Πόση ώρα διαρκεί ο θηλασμός;
– Ποια είναι η σωστή τεχνική του θηλασμού;
– Ποια είναι η κατάλληλη θέση θηλασμού;
– Πως θα καταλάβει ότι το μωρό έχει χορτάσει;
– Πως θα αντιμετωπίσει τις ερεθισμένες θηλές, τις εισέχουσες ή τις επίπεδες;
– Πότε θα καταλάβει ότι έχει μαστίτιδα;
– Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες της μητέρας που θηλάζει;
– Αν μπορεί να έχει άλλες δραστηριότητες;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ