Ξέρεις ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Γνωρίζεις ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά δρουν “ανταγωνιστικά” μεταξύ τους και άρα η υπερπρόσληψη κάποιων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση κάποιων άλλων;
Ο Γιάννης Σουπιός, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος εξηγεί:
– Η υπερβολική λήψη σιδήρου μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του ψευδαργύρου.
– Η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α μπορεί να βλάψει το έμβρυο αφού υπάρχουν ανακοινώσεις ότι μπορεί η αυξημένη ποσότητα της βιταμίνης αυτής να αποδειχθεί τοξική για το έμβρυο.
– Ελαττώστε την άσπρη ζάχαρη, καταργώντας την όπου είναι δυνατόν. Χρησιμοποιήστε μέλι ή μαύρη ζάχαρη σαν γλυκαντική ουσία. Έχει βρεθεί πειραματικά ότι η άσπρη ζάχαρη καταστρέφει το σύστημα που έχει το σώμα μας να ρυθμίζει τη γλυκόζη
– Προσέξτε την καφεΐνη, η οποία δεν περιέχεται μόνο στον καφέ αλλά και στο ευρωπαϊκό ή κινέζικο τσάι, στα αναψυκτικά τύπου κόλα και στη σοκολάτα.
– Διαλέγετε τρόφιμα με τα λιγότερα τεχνητά πρόσθετα (τα λεγόμενα Ε «έψιλον») που αναγράφονται στις ταμπέλες των τροφίμων.
– Προσέξτε τις τροφές που περιέχουν νιτρικά άλατα (τέτοιες είναι τα αλλαντικά) γιατί είναι αμφισβητούμενα και πολύ πιθανόν επικίνδυνα και καρκινογόνα.
– Ελαττώστε ή ακόμα καλύτερα αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη. Το αλκοόλ βλάπτει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μικρή δυσλειτουργία του εγκεφάλου, αφού όπως είναι γνωστό, το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να εμποδίζει τα αναπτυσσόμενα εγκεφαλικά κύτταρα ενός μωρού να διαιρεθούν και να πολλαπλασιαστούν.
– Η υπερβολική λήψη αλατιού ευνοεί την κατακράτηση νερού από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδημάτων στα πόδια καθώς και την υπερβολική αύξηση του βάρους
– Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τροφές όπως τα κέικ, μπισκότα, γαριδάκια.
Μερικές Χρήσιμες Οδηγίες από Διεθνείς Οργανισμούς
– Απαγορεύεται η κατανάλωση: Καρχαρία, ξιφία, σκουμπριού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο
– Η κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών να μην ξεπερνάει τα 360 γραμμάρια εβδομαδιαίως
– Να αποφεύγετε την κατανάλωση Albacore- “λευκού”τόνου. Αν πρόκειται για κονσέρβα, επιλέξτε τον τόνο σε νερό.
Μην καταναλώνετε επίσης:
– Ωμά κρέατα
– Μη παστεριωμένο γάλα και τρόφιμα που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα (brie, Camembert, mexican-style cheese όπως queso blanco, queso fresco, or Panela εκτός και αν είναι παστεριωμένα)
(Σημείωση: Τα τυριά και γενικότερα όλα τα γαλακτοκομικά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι από παστεριωμένο γάλα. Στην Γαλλία μόνο υπάρχει πρόβλημα με κάποια παραδοσιακά τυριά που φτιάχνονται από μη παστεριωμένο γάλα σύμφωνα με κάποιες παλιές παραδοσιακές συνταγές)
(Σημείωση: Τα τυριά και γενικότερα όλα τα γαλακτοκομικά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι από παστεριωμένο γάλα. Στην Γαλλία μόνο υπάρχει πρόβλημα με κάποια παραδοσιακά τυριά που φτιάχνονται από μη παστεριωμένο γάλα σύμφωνα με κάποιες παλιές παραδοσιακές συνταγές)
– Πρόχειρα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως hot dog, έτοιμα γεύματα (ιδιαίτερα όταν δεν είστε σίγουροι για την συντήρησή τους), έτοιμα σάντουιτς που περιέχουν κρέας, μπέικον κ.α
– Πατέ και επαλείψεις κρεάτων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ