Site icon TLIFE

Πώς να οργανώσεις το χρόνο σου ως μαμά!

Ο ερχομός ενός παιδιού αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού. Ταυτόχρονα όμως, συνεπάγεται και πολλές αλλαγές στις ευθύνες, στις προτεραιότητες, αλλά και στο χρόνο που διαθέτουν οι δύο σύντροφοι για τον εαυτό τους.

Το νεογέννητο απαιτεί αφοσίωση, φροντίδα, αλλά και πολύ χρόνο, με αποτέλεσμα συχνά να χάνονται οι ισορροπίες ανάμεσα στις υποχρεώσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν. Στις περιπτώσεις αυτές, η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου μπορεί να βοηθήσει τη νέα μητέρα στην απόκτηση μιας αίσθησης ελέγχου αλλά και στη μείωση του στρες που συνεπάγεται η δυσκολία στη διαχείριση του χρόνου.

Τι είναι;
Η διαχείριση του χρόνου (time-management) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου απελευθερώνει το άτομο και το καθιστά ικανό να ολοκληρώσει στον απαιτούμενο χρόνο τις δραστηριότητες που είχε σχεδιάσει εκ των προτέρων, αλλά και να χειριστεί εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο του.

Βάλε προτεραιότητες!
Καθοριστικό ρόλο για την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου διαδραματίζει η ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, η νέα μητέρα θα πρέπει να βάλει σε μία τάξη τις υποχρεώσεις της και να κάνει μια διάκριση ανάμεσα σε αυτές που είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές (π.χ. φροντίδα του μωρού, δουλειές του σπιτιού, επαγγελματική ενασχόληση, ψυχαγωγία κ.α.). Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο καθορισμός των στόχων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και ρεαλιστικοί, όπως επίσης και η αποφυγή της αναβλητικότητας.

Στρες και διαχείριση χρόνου
Η διαχείριση του χρόνου και το στρες είναι δύο έννοιες διαφορετικές που όμως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς η αναποτελεσματική διαχείριση του χρόνου δημιουργεί στρες, αλλά και η ίδια η κατάσταση στρες στην οποία βρίσκεται το άτομο, παρεμποδίζει την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου του. Τα συνήθη συμπτώματα που εμφανίζονται εξαιτίας του στρες και την αναποτελεσματικής διαχείρισης χρόνου, είναι η ευερεθιστότητα, η κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, δυσκολίες στον ύπνο, πονοκέφαλοι κ.α.

Τεχνικές διαχείρισης του χρόνου

Στην προσπάθεια διαχείρισης του χρόνου της, η μητέρα μπορεί να κάνει χρήση διαφόρων τεχνικών.
Η σωστή διαχείριση του χρόνου ξεκινά με τη χρήση ενός ημερολογίου στο οποίο θα πρέπει να προγραμματίζονται εκ των προτέρων και να σημειώνονται όλες οι υποχρεώσεις και οι δραστηριότητες κάθε ημέρας. Έτσι, καλό θα ήταν η μητέρα, από την προηγουμένη, να σημειώνει με κάθε λεπτομέρεια το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Ο ακριβής προσδιορισμός των δραστηριοτήτων κάθε ημέρας, θα τη βοηθήσει στον καθορισμό των προτεραιοτήτων και συνεπώς στη σωστή οργάνωση του χρόνου της. Επιπλέον, θα πρέπει να μάθει να λέει ‘όχι’ σε δραστηριότητες που τη βγάζουν εκτός προγράμματος, καθώς η μη- τήρηση του υπάρχοντος προγράμματος, διασπά τη ρουτίνα και αυξάνει το στρες της μητέρας.
Σε κάθε περίπτωση, η μητέρα δεν θα πρέπει να ξεχνά τον εαυτό της και τις προσωπικές της ανάγκες. Συνεπώς, η διαχείριση του χρόνου θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να γίνεται με γνώμονα το συμφέρον και την ψυχική ισορροπία της ιδίας. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή από πλευράς της, έτσι ώστε να μην υπερεκτιμά τις δυνάμεις της κατά τον καθορισμό του ημερήσιου προγράμματος και να έχει υπόψη της ότι η διαχείριση του χρόνου της δε θα πρέπει να λειτουργεί εις βάρος της προσωπικής της γαλήνης και ψυχικής ισορροπίας.
Η μητέρα πέρα από την ενασχόληση με το μωρό της, έχει ανάγκη από χρόνο για τον εαυτό, αλλά και χρόνο με το σύντροφό της, γιατί εκτός από μητέρα, είναι γυναίκα, αλλά και σύντροφος. Η σωστή διαχείριση χρόνου, θα τη βοηθήσει να οργανώσει τις υποχρεώσεις της, να είναι πιο ήρεμη και να απολαμβάνει την κάθε στιγμή χωρίς άγχος.

Να θυμάσαι:

-Η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου συνδέεται με ένα αίσθημα ελέγχου.

-Η αναποτελεσματική διαχείριση χρόνου οδηγεί στην εμφάνιση στρες.

-Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση χρόνου διαδραματίζει η ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ο καθορισμός των στόχων και η αποφυγή της αναβλητικότητας.

-Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση χρόνου διαδραματίζει η τήρηση ημερολογίου στο οποίο θα καταγράφονται οι δραστηριότητες και οι υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας.

-Η μητέρα θα πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα την προσωπική της γαλήνη και ψυχική ισορροπία.

© 2024 tlife.gr