Από την στιγμή που εκείνο το “σπιτικό” τεστ εγκυμοσύνης έδειξε θετικό πρόσημο, μέχρι εκείνη που το τεστ του γυναικολόγου επιβεβαίωσε το αρχικό πόρισμα και τελικά την στιγμή που ανακοίνωσες στην οικογένεια και τους φίλους σου ότι, ναι, περιμένεις τον πελαργό έως την ώρα που θα μπεις στην μαιευτική κλινική για να φέρεις το μωρό σου στον κόσμο, τι μεσολαβεί; Ok, μεσολαβούν μερικοί μήνες εγκυμοσύνης, αλλά και πολλές (πολλές!) απόψεις, ιδέες, γνώμες και θεωρίες γύρω από αυτή την “ενδιαφέρουσα” κατάσταση! Η μαμά σου, η γιαγιά σου, οι πέντε μαμάδες φίλες σου, η τρίτη ξαδέρφη του μπατζανάκη σου και οι οκτώ συνεργάτες από την δουλειά, όλοι έχουν να σου πουν… το μακρύ και το κοντό τους για την περίοδο της εγκυμοσύνης! Θα ακούσεις απίθανα πράγματα και θα αμφιταλαντευτείς πολλές φορές για την ορθότητα των κινήσεών σου. Έλα, όμως, που οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες που θα φτάσουν στα αυτιά σου είναι απλή, καθημερινή παραπληροφόρηση!
Γι’ αυτό και παρακάτω θα δεις τους τέσσερις μεγαλύτερους μύθους που “κυκλοφορούν” γύρω από την εγκυμοσύνη!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εγκυμοσύνη διαρκεί εννέα μήνες
Ok, ας κάνουμε λίγο την μαθηματική πράξη. Μια εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες. Κάθε μήνας έχει τέσσερις εβδομάδες. Αν διαιρέσουμε, επομένως, τις 40 εβδομάδες μιας πλήρους κύησης δια τις τέσσερις εβδομάδες του κάθε μήνα, τότε προκύπτουν πολύ απλά… 10 μήνες! Στην πραγματικότητα, η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου εννέα μήνες, αφού ολοκληρώνεται με τον τοκετό κάποια στιγμή μέσα στον 10ο μήνα! Καταλήγουμε, λοιπόν, πως οι εννέα μήνες είναι ο μεγαλύτερος μύθος για την εγκυμοσύνη, έτσι δεν είναι; Για να σε καθησυχάσω, όμως, λιγάκι να σου πω ότι οι 40 εβδομάδες δεν μετρώνται από την στιγμή της σύλληψης, αλλά από την αρχή της τελευταίας περιόδου.
Στην εγκυμοσύνη δεν γυμναζόμαστε
Πολλοί θα σου πουν ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σου δεν πρέπει να γυμνάζεσαι καθόλου, γιατί πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική και να προστατεύεις το έμβρυο. Εντάξει, φυσικά και πρέπει να είμαστε προσεκτικές στην εγκυμοσύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να “πατάξουμε” πλήρως την άσκηση από την ζωή μας. Μπορούμε να περπατήσουμε, να κάνουμε ελαφρύ jogging και να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, κάνοντας ήπιες ασκήσεις ή ένα περισσότερο χαλαρωτικό είδος γυμναστικής, όπως η yoga και η pilates για εγκύους. Κυρίως, όμως, μπορούμε να μιλήσουμε στον μαιευτήρα-γυναικολόγο μας για αυτό και να ακολουθήσουμε τις δικές του, εμπεριστατωμένες συμβουλές που είναι σύμφωνες με το προσωπικό ιατρικό ιστορικό μας -και όχι της προγιαγιάς μας!
Στην εγκυμοσύνη υποφέρουμε από πρωινές ναυτίες
Πέρα από το γεγονός πως οι ναυτίες και οι ίλιγγοι είναι καταστάσεις που δεν συναντώνται απαραίτητα σε όλες τις εγκυμονούσες, επιπλέον θα έπρεπε κάποιος επιτέλους να αφαιρέσει τον προσδιορισμό “πρωινές” από την λέξη ναυτίες. Βλέπεις, αυτά τα συμπτώματα δεν “χτυπούν” μόνο το πρωί, αλλά μπορεί να προκύπτουν μόνο το βράδυ ή και το πρωί και το βράδυ ή και όλη την ημέρα, ανάλογα με την κάθε γυναίκα. Επομένως, μην προετοιμάζεις τον εαυτό σου για την μία ή την άλλη περίπτωση, αφού θα βιώσεις την κατάσταση σε εντελώς εξατομικευμένο επίπεδο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην εγκυμοσύνη τρώμε για δύο
Κοίταξε, ναι, μέσα σου μεγαλώνει ένα δεύτερο άτομο. Που στο τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης θα ζυγίζει περίπου τρία με τέσσερα κιλά και μέχρι τότε το βάρος του θα μετριέται σε λιγοστά γραμμάρια κάθε μήνα! Επομένως, όχι, δεν τρώμε για δύο άτομα, αλλά όσο ακριβώς χρειάζεται για να έχουμε μια καλή εγκυμοσύνη, με ισορροπημένο διατροφικό μοτίβο που βοηθά την σωστή ανάπτυξη του μωρού. Ξέχνα, λοιπόν, τις επιδρομές στα μπεργκεράδικα και όλες τις θερμιδικές βόμβες που σου “μυρίζουν” βραδιάτικα, γιατί η φράση “τρώω για δύο” είναι τουλάχιστον αστεία! Το σημαντικό σε αυτή την φάση είναι η καλή υγεία, τόσο η δική σου, όσο και του μωρού!
*Σε κάθε περίπτωση, κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι διαφορετικός, έχει τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις και χρειάζεται εξατομικευμένη φροντίδα. Γι’ αυτό και ο μαιευτήρας-γυναικολόγος που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό σου είναι ο μόνος κατάλληλος για να σε συμβουλεύσει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ