Τι είναι ο προδρομικός πλακούντας; Σου λύνουμε τις απορίες με τη βοήθεια του μαιευτήρα- χειρούργου-γυναικολόγου, Βασίλειου Μπαγιώκου.
Μία από τις πιο σοβαρές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο προδρομικός πλακούντας. Αν και πλέον με την χρήση των υπερήχων, δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να εξετάσει τον πλακούντα, από την υφή του και την ωριμότητά του μέχρι και το αν υπάρχουν κάποιες βλάβες, ούτως ώστε να παρακολουθείται η ανάπτυξη του εμβρύου και το αν αυτή εξελίσσεται σωστά, ωστόσο ο προδρομικός πλακούντας είναι ένα από αυτά τα προβλήματα τα οποία απαιτούν στενή παρακολούθηση και μεγάλη προσοχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο «συνδετικός κρίκος»!
Ο πλακούντας είναι ένα όργανο προσκολλημένο στη μήτρα και ο ρόλος του είναι θεμελιώδης για την σωστή ανάπτυξη και επιβίωση του εμβρύου. Από τη μία πλευρά παρέχει στο έμβρυο θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, στοιχεία δηλαδή απαραίτητα για την ανάπτυξή του μέσα από το αίμα σας, και από την άλλη, απομακρύνει από το έμβρυο άχρηστα μεταβολικά προϊόντα και διοξείδιο του άνθρακα, μεταφέροντάς τα στην κυκλοφορία της μητέρας. Η ανταλλαγή αυτή λειτουργεί με έναν εξαιρετικό τρόπο μέσω του ομφαλίου λώρου χωρίς να αναμειγνύεται το δικό σας αίμα με το αίμα του εμβρύου! Ακόμη, ο πλακούντας λειτουργεί σαν φίλτρο προστασίας για το μικρό σας, καθώς εμποδίζει διάφορα μικρόβια να το διαπεράσουν και να το μολύνουν. Γενικά θα λέγαμε ότι αποτελεί τον συνδετικό κρίκοανάμεσα στο σώμα σας και στο μωράκι που μεγαλώνει σταδιακά μέσα στην κοιλίτσα σας. Υπερηχογραφικά μπορούμε να λάβουμε αρκετές πληροφορίες που σχετίζονται με την θέση και την μορφολογία του πλακούντα και κατ΄επέκταση με την καλή ανάπτυξη του εμβρύου.
Τί είναι ο προδρομικός πλακούντας;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν ο πλακούντας είναι προσκολλημένος στο κάτω τμήμα του τοιχώματος της μήτρας, τότε ονομάζεται προδρομικός πλακούντας. Όταν μάλιστα ο πλακούντας κλείνει ή καλύπτει μερικώς τον τράχηλο «φράζοντας» έτσι την έξοδο του μωρού, τότε μπορεί να προκληθεί αιμορραγία κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τον τοκετό. Όσο και να σας φαίνεται περίεργο πάντως, η αιμορραγία η οποία προκαλείται από τον προδρομικό πλακούντα, μπορεί και να μη συνοδεύεται από πόνο. Προδιαθεσικοί παράγοντες για προδρομικό πλακούντα είναι η πολυτοκία, η μεγάλη ηλικία της μητέρας, η πολύδυμη κύηση( δίδυμη-τρίδυμη εγκυμοσύνη), η παρουσία συμφύσεων εντός της μήτρας ή ινομυωμάτων στο πάνω μέρος της μήτρας, ενδεχόμενη προηγούμενη καισαρική τομή, προηγούμενη αφαίρεση ινομυωμάτων αλλά και το κάπνισμα.
Αιμορραγία
Όπως προαναφέραμε το κύριο χαρακτηριστικό του προδρομικού πλακούντα είναι η αιμορραγία, η οποία όμως δεν συνοδεύεται από πόνο και συνήθως, εμφανίζεται μετά την 32-34η εβδομάδα της κύησης (αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη βδομάδα.)
Συχνά, η εμφάνιση της αιμορραγίας είναι ξαφνική, χωρίς σημάδια προειδοποίησης ή χωρίς μέχρι εκείνη την στιγμή να έχει παρουσιαστεί κανένα άλλο πρόβλημα. Ευτυχώς πάντως, η αρχική αιμορραγία συνήθως δεν είναι τέτοια, που να απειλήσει την ζωή της μέλλουσας μαμάς. Συνήθως σταματά αυτόματα και μπορεί να μην εμφανισθεί ξανά έως τον τοκετό.
Άμεση επίσκεψη στο Μαιευτήριο!
Να θυμάστε ότι σε κάθε περίπτωση αιμορραγίας σε προχωρημένη κύηση θα πρέπει να είστε υποψιασμένη για προδρομικό πλακούντα και να επισκεφτείτε άμεσα το μαιευτήριο για να τσεκάρετε ότι όλα πάνε καλά. Εκεί, μέσα από συγκεκριμένες εξετάσεις ο γιατρός σας θα ελέγξει την ποσότητα απώλειας αίματος, τα επίπεδα του αιματοκρίτη σας κ.ο.κ. ενώ επίσης, με την χρήση του υπερηχογραφήματος θα ελεγχθεί η θέση του πλακούντα, η καρδιακή λειτουργία καθώς και η κατάσταση του εμβρύου και με το καρδιοτοκογράφημα θα πιστοποιηθεί το καλώς έχειν του μωρού σας την δεδομένη χρονική στιγμή!
Βέβαια, όλα εξαρτώνται από την σοβαρότητα της κατάστασης. Εάν η αιμορραγία για παράδειγμα δεν είναι βαριά, δεν υπάρχουν άλλα ενοχλήματα και το έμβρυο είναι σε καλή κατάσταση, όντας μικρότερο από 36 εβδομάδες, ο γιατρός μπορεί να συστήσει να περιμένετε πριν προχωρήσει σε τοκετό κερδίζοντας λίγο χρόνο μέχρι να αναπτυχθούν οι πνεύμονες του εμβρύου, ακολουθώντας την σχετική φαρμακευτική αγωγή ενώ και η πολλή ξεκούραση για την έγκυο είναι απαραίτητη!
Εάν, όμως , από την άλλη μεριά, η αιμορραγία είναι βαριά και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της εγκύου, γίνεται αμέσως καισαρική τομή, ανεξάρτητα από την ηλικία του εμβρύου. Πρώτο μας μέλημα πάντοτε είναι το καλώς έχειν της μητέρας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ευτυχώς λίγες και όταν δεν γίνεται κατορθωτό το σταμάτημα της αιμορραγίας, μπορεί να χρειασθεί να καταφύγουμε και σε άλλες μεθόδους στην προσπάθειά μας για έλεγχο της αιμορραγίας που μπορεί να περιλαμβάνουν και λαπαροτομία καθώς και μαιευτική υστερεκτομία.
Top tip!
Το μόνο που δεν ταιριάζει σε μια εγκυμοσύνη είναι το άγχος και ο πανικός. Συνήθως οι περισσότερες εγκυμοσύνες ακόμα και πολλές υψηλού κινδύνου καταλήγουν σε έναν επιτυχή τοκετό και ένα υγιές μωρό.Αν παρ΄όλα ταύτα δείτε κάποια στιγμή ότι έχετε αίμα κολπικά, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας και ακολουθήστε πιστά τα όσα σας συμβουλεύσει να κάνετε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ