Site icon TLIFE

Πρωινή ναυτία: πώς να την καταπολεμήσεις!

Η ναυτία και ο εμετός αρχίζουν συνήθως στην τέταρτη εβδομάδα της κύησης και υποχωρούν για τις περισσότερες γυναίκες μετά τη 13η εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, μερικές γυναίκες έχουν αυτά τα συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε κάποιες περιπτώσεις, τη λεγόμενη υπερέμεση της κύησης, οι ναυτίες αυτές μπορεί να επιδεινωθούν και να χρειαστεί η μέλλουσα μητέρα να παρακολουθηθεί από γιατρό και να της χορηγηθεί αγωγή.

Τι την προκαλεί;

Κανείς δεν ξέρει σίγουρα αλλά η πρωινή ναυτία μπορεί να προκληθεί από συνδυασμό διαφόρων παραγόντων όπως είναι τα αυξανόμενα επίπεδα των ορμονών και οι αλλαγές στον τρόπο που κινείται το φαγητό στον οισοφάγο, η έλλειψη βιταμίνης Β, η υπερλειτουργία του θυρεοειδή αδένα, η διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων καθώς και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες. Ακόμη οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα της ορμόνης της κύησης, όπως αυτές που μεταφέρουν δίδυμα ή έχουν ανώμαλη ανάπτυξη πλακούντα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ναυτία

11 τρόποι για να απαλύνεις τα συμπτώματα!
Τι μπορείς να δοκιμάσεις προκειμένου να αισθανθείς καλύτερα; Ιδού μερικοί τρόποι που σίγουρα πριν δοκιμάσεις καλό θα ήταν πάντα να έχεις ρωτήσει πρώτα το γιατρό σου:

Ginger
Το ginger είναι γνωστό ότι καταπραΰνει το στομάχι και βοηθά στην πέψη, γι’ αυτό πιες ένα ρόφημα με ginger η τρίψτο φρέσκο μέσα στο τσάι σου.

Λεμόνια
Μύρισέ τα, βάλε μια φέτα λεμονιού στο νερό σου, πιες λεμονάδα. Η μυρωδιά του λεμονιού βοηθά τις περισσότερες εγκύους. Ακόμη και μια αρωματισμένη με λεμόνι κρέμα χεριών κάνει δουλειά!

Ένας καλός ύπνος
Το να μην κοιμάσαι αρκετά επιδεινώνει το αίσθημα της ναυτίας γι’ αυτό σιγουρέψου ότι ξεκουράζεσαικαι κοιμήσου έστω και λίγο όποτε βρίσκεις ελεύθερο χρόνο. Επίσης μην σηκώνεσαι απότομα το πρωί από το κρεβάτι για να μην αναστατώσεις το στομάχι σου.

Τσίχλες και καραμέλες με γεύση μέντα.
Αν το στομάχι σου τις αντέχει, η μέντα λένε πως το καταπραΰνει άμεσα.

Απέφευγε τις έντονες μυρωδιές
Η αίσθηση της όσφρησής σου έχει οξυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε η έντονη μυρωδιά του μεσημεριανού του συναδέλφου σου ή η κολώνια της πεθεράς σου μπορεί να σε επηρεάσει άμεσα. Γι’ αυτό προσπάθε να είσαι σε καλά αεριζόμενους χώρους.

Τσάι με βότανα
Ένα ωραίο, ζεστό φλιτζάνι τσάι ίσως κάνει τη δουλειά. Μπορείς να προσθέσεις μέντα, λεμόνι, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι ή ακόμη και το ταπεινό χαμομήλι λειτουργεί εξίσου καλά.

Βιταμίνη Β – Συμπληρώματα διατροφής – Σίδηρος
Ο γυναικολόγος σου μπορεί να προτείνει 50mg της βιταμίνης B6 δύο φορές την ημέρα, επειδή βοηθά μερικές γυναίκες. Συζήτησε με τον γυναικολόγο σου πριν ξεκινήσεις ή διακόψεις οποιοδήποτε φάρμακο, βιταμίνη ή συμπλήρωμα σου έχει χορηγηθεί.

Νερό
Ένα ποτήρι νερό μπορεί να κάνει θαύματα! Μπορεί η σκέψη και μόνο να κάνει το περιεχόμενο του στομαχιού σου να γυρίζει αλλά όσο πιο ενυδατωμένη είσαι τόσο καλύτερα θα νιώσεις.

Να τρως κανονικά
Να έχεις πάντα μαζί σου μια απλή και γρήγορη τροφή, όπως τα μπισκότα ή οι φρυγανιές. Δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο το πρωί να φας μερικά μπισκότα στο κρεβάτι και έπειτα, πριν σηκωθείς, χαλάρωσε για 20 με 30 λεπτά. Ένα άδειο στομάχι μπορεί να αυξήσει τη ναυτία. Να τρέφεσαι με τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, καθώς και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Προσπάθησε να τρως μικρές ποσότητες ξηρών τροφών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Καλές επιλογές είναι τα μπισκότα, το γιαούρτι (υψηλό σε βιταμίνη Β, που μπορεί να μειώσει τη ναυτία), οι φρυγανιές, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να αντέξει το στομάχι σου.

Φάρμακα
Αν όλα τα μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν σταθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας ή οι έμετοι αυξάνουν σε συχνότητα, τότε ο γιατρός είναι σε θέση να συστήσει φαρμακευτική αγωγή η οποία συνήθως περιλαμβάνει αντιεμετικά, όμως πάντα και μόνο υπό την καθοδήγηση του γιατρού σου.

© 2025 tlife.gr