Ανέβασε λίγο πυρετό; Πριν πανικοβληθείς μάθε τι πραγματικά συμβαίνει και πως θα αξιολογήσεις σωστά την κατάσταση!
Ο πυρετός στην παιδική ηλικία είναι πολύ συχνό φαινόμενο και είναι σύμπτωμα πολλών ασθενειών. Δεν είναι ωστόσο ο ίδιος αρρώστια.
Ποιες είναι όμως οι συχνότερες απορίες των γονιών για τον πυρετό;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η θερμομέτρηση;
Η αντίληψη να θερμομετρούμε το παιδί όταν “φαίνεται κόκκινο” ή όταν είναι ζεστό και αντίθετα να μην το θερμομετρούμε όταν τα χέρια και τα πόδια “φαίνονται κρύα”, δεν είναι αντικειμενική. Η οπτική και απτική εκτίμηση είναι υποκειμενική. Αν λοιπόν το παιδί νοσηλεύεται σπίτι έχοντας πυρετό πρέπει κάθε 2-4 ώρες να θερμομετράται, εφόσον παίρνει αντιπυρετικά, ή και νωρίτερα.
Που γίνεται η θερμομέτρηση;
Η θερμομέτρηση μπορεί να γίνει στη μασχάλη, στο ορθό ή το στόμα για τα μεγαλύτερα παιδιά. Πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα το ίδιο μέρος, γιατί οι θερμοκρασίες ποικίλουν και δεν έχουμε αντικειμενική εκτίμηση του πυρετού. Ειδικότερα, όταν θερμομετρούμε στο ορθό, πρέπει να αφαιρούμε 3-4 δέκατα για να έχουμε πραγματική θερμοκρασία.
Πότε έχει όντως πυρετό;
Τα παιδιά έχουν αυξημένο μεταβολισμό και ενέργεια και γι’ αυτό θερμοκρασία μέχρι έως 37.3 ºC θεωρείται φυσιολογική. Από 37.3 ºC μέχρι 38 C θεωρούμε ότι έχουν “δέκατα” και από 38 ºC και πάνω μπορούμε να πούμε ότι έχει πυρετό. Ακόμη, η θερμοκρασία ανεβαίνει (και είναι φυσιολογικό) έπειτα από κλάμα, έντονο παιχνίδι, φαγητό, κένωση ή μόλις ξυπνήσει και είναι σκεπασμένο και ζεστό.
Να πάρει ασπιρίνη;
Ειδικά για τον πυρετό, η ασπιρίνη έχει ενοχοποιηθεί για το σύνδρομο Reye, μια αρρώστια που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Γι’ αυτό αποφεύγεται διεθνώς η χρήση της ασπιρίνης σε παιδιά κάτω των 5 ετών και απαγορεύεται σε περίπτωση ανεμοβλογιάς.
Μόνο μία στις τέσσερις μητέρες ξέρει να αντιμετωπίζει σωστά τον πυρετό του παιδιού της! Για να μάθεις κι εσύ ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος, κάνε κλικ εδω.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ