Site icon TLIFE

Τι να κάνεις όταν ξεκινήσουν οι συσπάσεις: Νέα έρευνα απαντά και αλλάζει τα δεδομένα

Pregnant woman suffering lower back pain. Woman getting a contraction and backache at home in the living room. Concept of pregnancy, maternity, health care, gynecology, medicine.

Εάν διαβάζεις αυτό το κείμενο, τότε μάλλον προετοιμάζεσαι να υποδεχτείς κάποιον… πελαργό το προσεχές διάστημα. Αν όχι, δεν πειράζει, συνέχισε να διαβάζεις και σίγουρα θα μάθεις κάτι που σε αφορά. Βλέπεις, όταν φτάνει η μεγάλη στιγμή που οι συσπάσεις κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους και ξεκινά ο τοκετός, το πιο πιθανό είναι πως ο/η μαιευτήρας θα σε καθοδηγήσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να φέρεις στον κόσμο το μωρό σου. Αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος μέχρι τώρα ήταν να σε αποθαρρύνει από την διαδικασία του σπρωξίματος κατά την διάρκεια των πρώτων συσπάσεων, έως την στιγμή που το μωρό θα έχει φτάσει πλέον στην επιθυμητή θέση και είναι έτοιμο να έρθει στον έξω κόσμο. Και όμως, νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, δείχνοντας πως η πρώιμη ώθηση που δίνει η μητέρα από την αρχή των συσπάσεων μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει την έκβαση του τοκετού, τόσο για το μωρό, όσο και για εκείνη!

Η έρευνα, που διενεργήθηκε ως σύμπραξη κλινικών μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγής αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η οποία δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Journal of the American Medical Association, εξέτασε τις περιπτώσεις 2.400 γυναικών που γεννούσαν για πρώτη φορά. Όπως εξηγεί η επικεφαλής και διευθύντρια της εμβρυο-μητρικής κλινικής στην ιατρική σχολή του Washington University, Dr. Alison Cahill: “Η κοινή πεποίθηση είναι πως η πρώιμη ώθηση (δηλαδή το σπρώξιμο στο δεύτερο στάδιο του τοκετού) αυξάνει τις πιθανότητες η μητέρα να χρειαστεί καισαρική τομή. Ωστόσο, η μελέτη του δείγματός μας απέδειξε πως δεν υπάρχει διαφορά στην ποσότητα καισαρικών τομών ανάμεσα στις γυναίκες που έσπρωξαν νωρίτερα ή περίμεναν μία ώρα πριν ξεκινήσουν την ώθηση”.

Παρ’ όλα αυτά, από τις 2.400 γυναίκες που εξετάστηκαν, εκείνες που είχαν σπρώξει νωρίτερα έδειξαν 40% λιγότερες πιθανότητες να σημειώσουν εκτεταμένη αιμορραγία, ενώ το 30% είχε λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσει κάποια λοίμωξη. Επιπλέον, λόγω της πρώιμης ώθησης χρειάστηκε να σπρώξουν για εννέα λεπτά παραπάνω σε σχέση με τις μητέρες που περίμεναν, αλλά ο συνολικός χρόνος του τοκετού μειώθηκε κατά 32 λεπτά.

© 2025 tlife.gr