Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή της γυναίκας αλλά και στην εξασφάλιση υγιούς πορείας στη συνέχεια της ζωής του νεογνού. Η διατροφή παίζει φυσικά έναν από τους πρώτους ρόλους σε αυτό και συχνά οι μέλλουσες μητέρες αγνοούν τι είναι καλό γι’ αυτές. Τι πρέπει να τρώει λοιπόν μια έγκυος; Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Νίκος Κριαράς σού δίνει τα “φώτα” του!
Η εγκυμονούσα, πρέπει να επιλέξει ένα υγιές πλάνο και ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες και επιθυμίες της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι γενικές γραμμές, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν είναι οι εξής:
– Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αποφυγή τυποποιημένων χυμών.
– Ορθή κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων, για σωστή διατήρηση της πορείας του σακχάρου. Τέτοια τρόφιμα είναι, δημητριακά-ρύζι-πατάτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Επιλογή πρωτεϊνουχων τροφίμων, όπως είναι το κοτόπουλο ή όσπρια, με σκοπό την διατήρηση της μυϊκής μάζας και την απόδοση των ιδιαίτερα ευεργετικών θρεπτικών συστατικών στο νεογνό.
– Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, με σκοπό την διατήρηση του ασβεστίου στα οστά.
Σημαντικά συμπληρώματα βιταμινών θα πρέπει να λαμβάνονται: το φυλλικο οξύ ως την 12η εβδομάδα της κύησης, όπως επίσης και σίδηρος και βιταμίνη C σε ενδεχόμενη έλλειψη τους και στη διατήρηση του οργανισμού της εγκυμονούσας και του εμβρύου σε υγιή επίπεδα.
Σημαντική σημείωση: Να αποφεύγεται την υπερβολική κατανάλωση των λιπαρούχων τροφίμων, όπως είναι το κέικ, τα μπισκότα, οι σοκολάτες, τα γαρίδακια και λοιπά τέτοιου είδους προϊόντα, διότι ενδέχεται να εμφανίσουν εντερικές επιπλοκές στην εγκυμονούσα όπως επίσης και αυξημένο βάρος πλέον του ιδανικού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ