Πώς μπορείς να προστατέψεις την υγεία του μωρού σου αλλά και τη δική σου; Διάβασε τα hot tips μας!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόσες φορές έπιασες τον εαυτό σου ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης να χαϊδεύεις την κοιλίτσα σου και να προσπαθείς να φανταστείς πώς θα μοιάζει το μωρό σου όταν γεννηθεί ή πώς θα του δείχνεις όλη σου την αγάπη και την τρυφερότητα; Υπάρχουν, λοιπόν, τρόποι να του δείξεις πόσο πολύ το αγαπάς ήδη όσο είναι μέσα στη μήτρα. Πώς; Προστατεύοντας την υγεία του! Ήδη γνωρίζεις ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ βλάπτουν το έμβρυο. Γνωρίζεις, όμως, ότι το να σκέφτεσαι θετικά ή το να κοιμάσαι στο πλάι το ωφελούν; O μαιευτήρας, χειρουργός, γυναικολόγος Βασίλειος Μπαγιώκος σε συμβουλεύει!
1. Βγες έξω! Η ηλιοφάνεια (τις λιγότερο θερμές ώρες της μέρας) βοηθά στην απορρόφηση του μαγνησίου που είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την ανάπτυξη των ιστών του αλλά και του ασβεστίου που θα βοηθήσει το έμβρυο στο να δομήσει σωστά το σκελετό και τα δόντια του.
2. Κοιμήσου στο πλάι και συγκεκριμένα από την αριστερή πλευρά. Αυτή η στάση επιτρέπει τη μεγαλύτερη πιθανή ροή αίματος προς τον πλακούντα. Άλλωστε το να κοιμηθείς ανάσκελα θα σε φέρει δυσφορία καθώς εμποδίζει το αίμα να πάει στην καρδιά.
3. Μην τα κρατάς μέσα σου! Και αναφερόμαστε στα ούρα βεβαίως καθώς η παραμονή τους στην κύστη ευνοεί τις ουρολοιμώξεις και τις κυστίτιδες που θα σου φέρουν περισσότερη ταλαιπωρία ενώ μερικές φορές είναι επικίνδυνες για το έμβρυο.
4. Πέταξε για λίγο την αντιγηραντική σου κρέμα! Αλλά και κάθε κρέμα που περιέχει βιταμίνη Α ή το «ξαδελφάκι» της, τη ρετινόλη. Η μεγάλη απορρόφηση βιταμίνης Α έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου.
5. Μίλησε στη μητέρα σου( ή και στη γιαγιά σου αν ζει) για να μάθεις περισσότερα για τις δικές τους εγκυμοσύνες. Το οικογενειακό ιστορικό θα βοηθήσει το γιατρό σου να προλάβει περιπτώσεις όπως η προεκλαμψία ή ο διαβήτης κύησης, που μπορούν να βλάψουν και εσένα και το μωρό σου.
6. Κατανάλωσε «λιπαρά» ψάρια, όπως σολωμό, σαρδέλες, σκουμπρί κ.ά. Είναι πλούσια σε ωμέγα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύτιμα για την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ σύμφωνα με δανικές έρευνες μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
7. Συνήθισε στην ιδέα ότι πρέπει να τρως για δύο, όχι όμως και διπλή μερίδα! Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αυξήσεις την πρόσληψη θερμίδων παρά μόνο κατά 15%. Αντίθετα πρέπει να διπλασιάσεις το ποσό βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων κ.τ.λ. που προσλαμβάνεις ώστε να επαρκούν για το έμβρυο και εσένα.
8. Κάνε μια διακοπή στη φροντίδα της αγαπημένης σου γάτας. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείς να απολαμβάνεις τα χάδια της και τα παιχνίδια της, όμως, μην διανοηθείς να «ανακατευτείς» με την άμμο της για τον κίνδυνο του τοξοπλάσματος, ενός παρασίτου που προξενεί βλάβες στο έμβρυο. Ανάθεσε σε άλλον την καθαριότητα της άμμου ή σε πολύ μεγάλη ανάγκη φορέστε απαραιτήτως χοντρά γάντια. Το ίδιο ισχύει και για την κηπουρική. Μπορείς να απολαύσεις τον κήπο σου χωρίς, όμως, να είσαι εσυ ο κηπουρός!
9. Κάνε ένα οδοντιατρικό check-up. Η εγκυμοσύνη κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στην ουλίτιδα, η οποία σχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό. Γι’ αυτό μην αναβάλλεις το ραντεβού σου με τον οδοντίατρο και διατήρησε τα δόντια σου σε καλή κατάσταση με καθημερινό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος.
10. Μίλησε στην κοιλιά σου. Εκτός από το ότι το εξοικειώνεις το έμβρυο με τη φωνή σου οι επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι το βοηθάει να κοιμηθεί και καλύτερα!
11. Επιδίωξε να έχεις ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας χωρίς συσκέψεις που αυξάνουν το στρες και φυσικά εξασφαλίζοντας ότι δεν έρχεσαι σε επαφή με καπνιστές!
12. Κάνε χλιαρό μπάνιο ή ντους, λίγο πιο κρύο απ’ ότι κάνατε συνήθως. Το έμβρυο δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, επομένως αν μπεις να μουλιάσεις σε μια καυτή μπανιέρα μπορεί να το βλάψει. Για να είσαι σίγουρη για τη θερμοκρασία του νερού, αν σε κάνει να ιδρώνεις, να νιώθεις ζάλη ή να κοκκινίζει το δέρμα σου το νερό είναι πολύ ζεστό για την περίπτωσή σου.
13. Φόρεσε τη ζώνη ασφαλείας σουστο αυτοκίνητο. Για την ακρίβεια φρόντισε να φοράς πάντα τη ζώνη σου με το σωστό τρόπο όταν επιβαίνεις σε ένα όχημα ώστε και να μην σου φέρνει δυσφορία αλλά και να προστατεύσεις σε περίπτωση ατυχήματος.
14. Γυμνάσου ελαφρά. Το να είσαι δραστήρια είτε κάνοντας καθημερινά έναν περίπατο είτε κολυμπώντας εκτός του ότι διευκολύνει τη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σου, απελευθερώνει και ορμόνες που σου ανεβάζουν τη διάθεση!
15. Πάρε μια δόση «προβιοτικών», τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι. Θα κάνουν θαύματα στο πεπτικό σου σύστημα ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο το μωρό να βγάλει έκζεμα.
16. Think positive! Η θετική σκέψη είναι το καλύτερο γιατρικό σε κάθε φάση της ζωής μας, πόσο μάλλον στην εγκυμοσύνη! Άφησε πίσω τις «μαύρες» σκέψεις, χαλάρωσε και σκέψου αισιόδοξα. Θα αποκτήσεις ένα υγιές και χαμογελαστό μωρό! Για να το πετύχεις κάντε ένα χλιαρό μπάνιο και πάρε μερικές βαθιές ανάσες.
17. Φάε…πρασινάδες! Είναι μια ιδανική πηγή σιδήρου εκτός από το κρέας, τα αβγά και τα αποξηραμένα φρούτα. Γιατί τα χρειάζεσαι; Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου αλλά και για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα του. Να κι ένα μυστικό: περίχυσε μια πλούσια μαρουλοσαλάτα με το χυμό ενός πορτοκαλιού. Η βιταμίνη C τετραπλασιάζει την απορρόφηση του σιδήρου.
18. Να είσαι ειλικρινής για το ιστορικό σου. Ακόμη και η πιο ασήμαντη λεπτομέρεια μπορεί να έχει σημασία για το γιατρό σου, από το αν είσαι καπνίστρια μέχρι το τι φάρμακα έχεις πάρει. Έτσι θα μπορέσει να εκτιμήσει την κατάστασή σου και να προλάβει πιθανούς κινδύνους για το έμβρυο.
19. Μην παίρνεις φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Στη χώρα μας η ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων είναι κοινή πρακτική κάτι που θα πρέπει να αποβάλλεις δια ροπάλου στην εγκυμοσύνη. Ακόμη και τα παυσίπονα (ειδικά η ασπιρίνη που συνδέεται με αποβολές) επιτρέπονται μόνο και εφόσον το κρίνει σκόπιμο ο γιατρός σου. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα άλλα σκευάσματα, όπως τα παραφάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.
20. Να είσαι προσεκτική με την καφεϊνη. Μπορεί στην προ εγκυμοσύνης εποχή να ήσουν εθισμένη στον καφέ, στη διάρκεια της κύησης, όμως, θα πρέπει να το ξεχάσεις. Σε μια υγιή εγκυμοσύνη ο γιατρός σου ενδεχομένως να σου επιτρέψει να πιείτε ένα με δύο φλυτζάνια καφέ. Και μην ξεχνάς ότι στην κατηγορία των καφεϊνούχων ροφημάτων υπάγονται και τα αναψυκτικά τύπου cola και τα energy drinks!
21. Πιες πολύ νερό αντί για καφέ. Είναι πολύ χρήσιμο, κι ας έχεις συχνουρία, καθώς είναι απαραίτητο για την ανανέωση του αμνιακού υγρού, βοηθάει στην σωστή νεφρική σου λειτουργία καθώς και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας σου.
22. Διώξε από δίπλα σου τους καπνιστές. Ή αλλιώς απομακρύνσου χιλιόμετρα μακριά από τον καπνό του τσιγάρου. Το παθητικό κάπνισμα εκθέτει το έμβρυο σε εκατοντάδες χημικές ουσίες που είναι επικίνδυνες για την υγεία του τόσο μέσα στη μήτρα όσο και ως νεογέννητο. Επομένως δεν είναι αρκετό να κόψεις εσύ το κάπνισμα, εάν κάπνιζες, ή και ο σύντροφός σου αλλά να αποφεύγεις επίσης χώρους με καπνιστές.
23. Να είσαι προσεκτική με τα φιστίκια. Έρευνες επισημαίνουν ότι εάν εσύ, ο σύντροφός σου ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σου υποφέρει από άσθμα, έκζεμα ή αλλεργίες το να τρως φιστίκια ή προϊόντα που περιέχουν φιστίκια στην εγκυμοσύνη μπορεί να φέρει αλλεργίες και στο μωρό σου.
24. Σκέψου πριν πιεις! Παρά το γεγονός ότι πολλοί γιατροί επιτρέπουν να πιεις ένα ποτηράκι κρασί, εσύ σκέψου το διπλά. Τελευταίες αμερικανικές έρευνες υποστηρίζουν ότι ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να βλάψει το IQ, τον δείκτη δηλαδή νοημοσύνης του μωρού σου ή ακόμη και να του δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς.
25. Παρατήρησε τις κινήσεις του εμβρύου. Αν κινείται πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο ή σταματήσει απότομα επικοινώνησε με το γιατρό σου. Εάν το κρίνει σκόπιμο θα σε υποβάλει σε υπέρηχο και καρδιοτοκογράφημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ