Ύπνος και εγκυμοσύνη: τι μπορεί να τον… χαλάσει;

Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που οι εγκυμονούσες ακούνε συχνά; «Να κοιμάσαι και να ξεκουράζεσαι γιατί έρχονται ξενύχτια»! Όσο και αν είναι αληθές το γεγονός ότι ένα νεογέννητο έχει πολλές απαιτήσεις και κυρίως τροφής που κρατάνε τη μαμά ξύπνια πολλές ώρες το 24ωρο και στην εγκυμοσύνη ο ύπνος δεν είναι τόσο αυτονόητος. Γιατί; Τι προβλήματα μπορεί να χαλάσουν τον ύπνο στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο;

Πρώτο τρίμηνο
Υπνηλία
Ένα συχνό σύμπτωμα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι η ανεξέλεγκτη υπνηλία στη διάρκεια της μέρας. Αυτή η ξαφνική ανάγκη να γείρετε σε ένα μαξιλάρι και να κλείσετε τα μάτια αποδίδεται στα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης η οποία έχει λειτουργεί σαν υπνωτικό. Οι αυξημένες ποσότητες προγεστερόνης στο αίμα σας κάνει τη μέρα να μοιάζει ατελείωτη ή σας κάνει να νιώθετε σαν να είστε κρυωμένη. Με άλλα λόγια σας φέρνει ακατάσχετη υπνηλία! Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε την πολυτέλεια να ενδώσετε στο κάλεσμα της προγεστερόνης της μέρα διαταράσσετε το ρολόι του ύπνου σας τη νύχτα, μην μπορώντας να κοιμηθείτε νωρίς και άρα θα νιώθετε κουρασμένη την επόμενη μέρα. Γι’ αυτόν τον φαύλο κύκλο δεν υπάρχει εύκολη λύση. Επειδή όμως ο ύπνος είναι πολύτιμος όλες τις ώρες ενδώστε σε έναν μικρό υπνάκο τη μέρα αν δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά.

Δεν βολεύομαι!
Στήθος που πονάει ή φαγουρίζει, πονάκια στα πλευρά, ανησυχία σας κάνουν να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ στο πρώτο τρίμηνο. Όλα αυτά στο μέτρο του φυσιολογικού εξηγούνται από το γεγονός ότι το σώμα σας προσαρμόζεται. Έτσι θα είναι δύσκολο να κοιμηθείτε μπρούμυτα γιατί πιέζετε το στήθος και την κοιλιά σας. Αν έχετε συνηθίσει σε αυτήν την στάση αναζητήστε κάποια άλλη. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να υιοθετήσετε το να κοιμάστε στο αριστερό σας πλευρό γιατί έτσι διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος στον πλακούντα αλλά και τη λειτουργία των νεφρών σας. Όσο πιο γρήγορα συνηθίσετε αυτή τη στάση τόσο πιο εύκολα θα καταφέρνετε να κοιμηθείτε και καθώς η κοιλιά σας θα μεγαλώνει.

Συχνουρία
Απαραίτητο κακό καθώς η κύστη σας μικραίνει για χάρη της μήτρας, η συχνουρία είναι συχνά η αιτία που στο πρώτο τρίμηνο χάνετε τον ύπνο σας. Όσο κι αν σας δυσαρεστεί δεν πρέπει να κλείνετε τα αφτιά σας στο κάλεσμα της τουαλέτας για να προλάβετε δυσάρεστες ουρολοιμώξεις. Κατά τα άλλα προσπαθήστε να πίνετε υγρά κατά τη διάρκεια της μέρας και όχι αργά το απόγευμα ή πριν τον ύπνο.

Top tip
Κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα, για να βεβαιωθείτε ότι η κύστη σας άδειασε εντελώς, σκύψτε μπροστά ενώ ουρείτε. Είναι ένα μικρό κόλπο που τουλάχιστον θα σας σώσει από τις περιττές επισκέψεις στην τουαλέτα!

Δεύτερο τρίμηνο
Κράμπες
Κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους στο δεύτερο τρίμηνο και μπορούν να ταράξουν τον ύπνο σας καθώς προτιμούν τις νυχτερινές ώρες. Οι λόγοι που εμφανίζονται δεν είναι ξεκάθαροι αν και ο ειδικοί τις αποδίδουν στο γεγονός ότι αυξάνεται το βάρος σας γεγονός που επιβαρύνει τα πόδια αλλά και η κυκλοφορία των κάτω άκρων δυσχεραίνεται. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να τις περιορίσετε είναι να μην στέκεστε όρθια για πολύ ώρα κατά τη διάρκεια της μέρας, να πίνετε αρκετό νερό, να τεντώνετε τους μυες της γάμπας πριν κοιμηθείτε αλλά και να κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο πριν τον ύπνο.

Ροχαλητό
Ένα πρόβλημα που μπορεί να ανησυχήσει τον ύπνο σας στο δεύτερο τρίμηνο είναι το ροχαλητό. Αν και εμφανίζεται κυρίως το τρίτο τρίμηνο εντούτοις σε πολλές εγκυμονούσες γίνεται ενοχλητικό πιο νωρίς. Αιτία του είναι το ότι πρήζεται ο βλεννογόνος της μύτης εξαιτίας των αυξημένων οιστρογόνων στο αίμα. Παράλληλα η αύξηση του βάρους σας μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο λαιμό και στη μύτη με αποτέλεσμα να ροχαλίζετε.

Καούρες και ναυτίες
Για κάποιες εγκυμονούσες οι καούρες και οι ναυτίες δεν σταματούν ούτε το δεύτερο τρίμηνο. Ειδικά οι καούρες είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να δυσχεράνει το να σας πάρει ο ύπνος. Η λύση είναι να τρώτε τακτικά και μικρά γεύματα τη μέρα, να πίνετε αρκετό νερό, να κοιμάστε με περισσότερα μαξιλάρια και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη χορήγηση κάποιου αντιόξινου σκευάσματος.

Τρίτο τρίμηνο
Γιατί δεν νιώθω άνετα;
Όπως και στο πρώτο τρίμηνο έτσι και τώρα το σώμα σας είναι το βασικό σας εμπόδιο για τον ύπνο. Το μέγεθος της κοιλιάς δεν σας επιτρέπει να κοιμάστε σε όποια στάση θέλετε: ανάσκελα συνήθως πιέζεστε και δυσφορείτε, μπρούμυτα δεν υπάρχει περίπτωση οπότε σας μένει μόνο ο ύπνος στο πλάι. Ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης κάτω από την κοιλιά σας ή ανάμεσα στα πόδια σας μπορεί να κάνει τη διαφορά καθώς και ο ύπνος σε καθιστή στάση με πολλά μαξιλάρια.

Το μωρό δεν ησυχάζει!
Άλλος ένας λόγος που ο ύπνος σας είναι ανήσυχος τη νύχτα αποτελεί και το έμβρυο. Ειδικά τον 8ο και 9ο μήνα που έχει μεγαλώσει τόσο ώστε και το ίδιο να ασφυκτυά στη μήτρα οι κινήσεις του και κυρίως οι περιστροφές του μπορούν να σας κάνουν να μη νιώθετε άνετα. Πολλά έμβρυα είναι ήσυχα τη μέρα και μοιάζουν να «ξυπνούν» τη νύχτα όταν θέλετε να κοιμηθείτε!

Συχνουρία… ξανά!
Στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να ήταν περιορισμένη στο τρίτο όμως και εξαιτίας του ότι η μήτρα σας μεγαλώνει ταχύτατα πιέζονται όλα τα άλλα όργανα και η ουροδόχος κύστη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψει και η συχνοουρία, ίσως πιο έντονα από πριν και τις βραδυνές ώρες. Μια λύση είναι να πίνετε λιγότερα υγρά το απόγευμα και το βράδυ όμως καλό είναι να μην «κλείνετε» τα αφτιά σας στο κάλεσμα της τουαλέτας.

Και άλλα προβλήματα
Μην εκπλαγείτε εάν επιστρέψουν οι καούρες, οι κράμπες ή αν παρουσιάσετε ροχαλητό. Οι έρευνες δείχνουν ότι στο τρίτο τρίμηνο οι γυναίκες έχουν λιγότερες περιόδους βαθέως ύπνου και ξυπνούν πιο πολλές φορές μέσα στη νύχτα. Μοιάζει σαν το τρίτο τρίμηνο να προετοιμάζει τις μητέρες για την περίοδο που θα ακολουθήσει με το νεογέννητο και τις συχνές αφυπνίσεις για τάισμα. Γι’ αυτό κυριολεκτικά κοιμηθείτε όποτε και όσο μπορείτε!

Για όνειρα γλυκά!
Τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε κατά το δυνατόν καλύτερα όσο είστε έγκυος;
-Βρείτε τη στάση που σας βολεύει περισσότερο στον ύπνο ή αλλάξτε δωμάτιο για να είστε πιο κοντά στην τουαλέτα κ.ο.κ.
-Προσοχή στο τι τρώτε και τι πίνετε. Καφές, σοκολάτα, τσάι, αναψυκτικά με καφεΐνη μπορούν να χαλάσουν τον ύπνο σας. Ούτως ή άλλως πρέπει να αποφεύγετε την καφεΐνη για να μην βλάψετε το έμβρυο, όμως και η σοκολάτα περιέχει διεγερτικές ουσίες. Οπότε καλό είναι να την αποφεύγετε. Επιπλέον βαριά φαγητά που μπορούν να σας φέρουν καούρα ή βαρυστομαχιά, πολλά υγρά πριν την κατάκλιση είναι καλό να τα αποφεύγετε. Φάτε ελαφριά πριν τον ύπνο ώστε να καταπολεμήσετε τυχόν ναυτία αλλά και για να μην ξυπνήσετε από το στομάχι σας που διαμαρτύρεται!
-Μάθετε πώς να χαλαρώνετε. Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρυθμούς και τρόπους για να ηρεμεί και να χαλαρώνει. Εάν εργάζεστε αποφύγετε να το κάνετε αργά το απόγευμα ώστε να κατευνάζετε την ένταση πριν τον ύπνο. Κάντε έναν περίπατο ή ασκήσεις γιόγκα για να χαλαρώσετε. Δείτε την αγαπημένη σας ταινία ή διαβάστε ένα βιβλίο ώστε να ηρεμήσετε. Πάνω απ’ όλα προσπαθήστε να έχετε ένα σταθερό ωράριο ύπνου ώστε ο οργανισμός σας να ανταποκρίνεται πιο εύκολα σε αυτό.

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164