Site icon TLIFE

Ελέγξτε την γλώσσα του παιδιού σας!

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μας ενημερώνει ότι η γλώσσα του παιδιού είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη, γι’ αυτό θα πρέπει να της δώσουμε ιδιαίτερη σημασία.
Το ήξερες ότι μπορεί να νοσήσει από διάφορες αρρώστιες; Διάβασε προσεχτικά το παρακάτω άρθρο που εξηγεί και αναλύει μία-μία τις αρρώστιες της γλώσσας αλλά και… τι πρέπει να κάνεις εάν το μικρό σου έχει μία απ’ αυτές!
Η γλώσσα του παιδιού είναι ένα όργανο πολύ σημαντικό για την υγεία του. Έχει πολλές λειτουργίες και πρέπει να την παρατηρούμε ακόμα και από την γέννηση.
Δεν χρησιμεύει μόνο για την ομιλία και μπορεί να μας δείξει σε τι κατάσταση βρίσκεται το πεπτικό του σύστημα και μπορεί να νοσήσει από διάφορες αρρώστιες:
1. Χαλινός της γλώσσας. Μετά την γέννηση ελέγχουμε κάτω από την γλώσσα όπου υπάρχει μια μεμβράνη που σαν χαλινάρι την κρατάει ώστε να μην πηγαίνει δεξιά και αριστερά χωρίς έλεγχο. Καμία φορά αυτό το χαλινάρι (χαλινός) είναι πολύ κοντό. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το κόψουμε πριν τους 6 μήνες της ζωής του γιατί μπορεί να είναι αιτία να μην μπορεί να μιλήσει καλά ιδιαίτερα τα σύμφωνα ρ και σ ή να κάνει προγναθισμό της κάτω γνάθου.
Η επέμβαση είναι απλή και συνήθως δεν κάνει αιμορραγία και δεν χρειάζονται ράμματα.
2. Γλώσσα καλυμμένη με λευκό στρώμα. Η γλώσσα είναι ο καθρέφτης του πεπτικού συστήματος. Σε περίπτωση που είναι καλυμμένη με ένα λευκό στρώμα, σημαίνει ότι υποφέρει το πεπτικό του σύστημα.
Οι αιτίες μπορεί να είναι: μία γριπώδης συνδρομή, μία διάρροια, εμετός ή ακόμα αν είναι και λίγο κρυωμένο με μπουκωμένη την μύτη και αναπνέει με το στόμα. Επίσης αυτό το άσπρο επίστρωμα μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί δεν πέπτει καλά τις τροφές του. Ιδιαίτερα εάν τρώει ακατάστατα, δηλαδή δεν έχει ένα συγκεκριμένο ωράριο φαγητού και πότε τρώει φαγητό, πότε γλυκά και γενικότερα τσιμπολογάει. Σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία είναι να αποκαταστήσουμε την αιτία που το προκάλεσε. Δηλαδή εάν είναι άρρωστο, να θεραπεύσουμε την αρρώστια του και εάν προέρχεται από την κακή πέψη να ρυθμίσουμε την διατροφή του.
3. Γλώσσα στεγνή και ξερή. Αυτό συνήθως υποδεικνύει ότι το παιδί είναι αφυδατωμένο ή έχει αρχίσει η αφυδάτωση. Ιδιαίτερα εάν έχει μειωθεί η ποσότητα του σάλιου στο στόμα του.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει το παιδί να πίνει άφθονα υγρά και απευθυνόμαστε στον παιδίατρο γιατί αν αφυδατωθεί μόνο το 10% μπορεί να χρειαστεί να μπει ορός για να ενυδατωθεί.
4. Γλώσσα με λευκές κηλίδες κολλημένες πάνω στην επιφάνεια. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχουμε μία στοματίτιδα ιδιαίτερα από μύκητες. Πολλές φορές τα παιδιά επειδή βάζουν τα χέρια στο στόμα τους παρασύρουν μικρόβια και μύκητες και μπορεί να κάνουν αυτή την στοματίτιδα.
Θα πρέπει να το ξεχωρίσουμε από την περίπτωση εκείνη που είναι κολλημένο γάλα, ιδιαίτερα όταν το παιδί θηλάζει και το οποίο αυτό είναι φυσιολογικό.
Σε περίπτωση μυκητώδης στοματίτιδας πρέπει να γίνει θεραπεία με ειδικό αντιμυκητιασικό φάρμακο και καθαρίζουμε την γλώσσα του με μία γαζούλα με ελαφρές κινήσεις.
5. Γλώσσα ερεθισμένη και πρησμένη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε επαφή της γλώσσας με κάποιο ζεστό φαγητό, ιδιαίτερα αν είναι το γάλα του ή σε περίπτωση που υπάρχει μια αλλεργία σε κάποια ουσία που έχει βάλει στο στόμα του το παιδί.
Εάν πρόκειται για αλλεργία πρέπει να το δει παιδίατρος για να δώσει σωστή αντιαλλεργική αγωγή. Εάν είναι απλώς ερεθισμένο από κάποιο φαγητό, εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε 2 μέρες, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

© 2025 tlife.gr