Πολλοί γονείς αγνοούν ότι από τη στιγμή που θα αγοράσουν ένα εμβόλιο μέχρι να το παραδώσουν στον παιδίατρο για να το κάνει το παιδί τους πρέπει να τηρούν ορισμένους κανόνες μεταφοράς και συντήρησης. Ποιοι είναι αυτοί; Ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί!
Η σωστή συντήρηση και μεταφορά των εμβολίων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία ενός εμβολιασμού, διότι δεν φτάνει μόνο να κάνουμε το εμβόλιο στο παιδί αλλά και να “πιάσει” όπως λέμε. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο του εμβολίου πρέπει να είναι σε ισχύ 100% ώστε να πετύχει ο εμβολιασμός και τότε μπορούμε να λέμε ότι το παιδί πραγματικά έχει εμβολιαστεί.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν το εμβόλιο δεν έχει συντηρηθεί σωστά, τότε το πιθανότερο είναι το παιδί να μην είναι εμβολιασμένο για την αρρώστια που προσπαθήσαμε να το προστατεύσουμε. Υποτίθεται ότι τα εμβόλια έχουν συντηρηθεί σωστά από το εργοστάσιο παραγωγής τους και κατόπιν στις φαρμακαποθήκες, στα φαρμακεία και τα παραλαμβάνει ο γονιός σε εξαιρετική κατάσταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς μεταφέρουμε τα εμβόλια;
- Δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου ούτε ένα λεπτό.
- Από το φαρμακείο τα μεταφέρουμε μέσα σε ένα ισοθερμικό μικρό ψυγειάκι μαζί με μία παγοκύστη.
- Την παγοκύστη την προμηθευόμαστε 2-3 μέρες πριν και την τοποθετούμε στην κατάψυξη.
- Δεν βγάζουμε το εμβόλιο από το κουτί του.
- Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης του.
- Η μεταφορά του εμβολίου γίνεται μαζί με την παγοκύστη ώστε να διασφαλιστεί η απαιτούμενη θερμοκρασία από 2-8 βαθμούς Κελσίου.
- Δεν βάζουμε πολλές παγοκύστες μαζί γιατί το εμβόλιο μπορεί να παγώσει υπερβολικά και να καταστραφεί. Επίσης δεν βάζουμε το εμβόλιο στην κατάψυξη αλλά μόνο στη συντήρηση.
- Το τοποθετούμε στο ψυγείο στη συντήρηση σε 2-8 βαθμούς Κελσίου χωρίς την παγοκύστη και κατά προτίμηση σε εσωτερικούς χώρους του ψυγείου και όχι στην πόρτα.
- Από το σπίτι στο ιατρείο το μεταφέρουμε με τον ίδιο τρόπο δηλαδή ισοθερμικό ψυγείο και παγοκύστη.
- Όταν φτάνουμε στο ιατρείο καλό θα είναι να τοποθετηθεί στο ψυγείο μέχρι να χορηγηθεί στο παιδί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ