Όταν ήρθες για πρώτη φορά σε επαφή με την online πραγματικότητα ήσουν ακόμα μαθήτρια γυμνασίου. Εκείνη η υποτυπώδης, σχεδόν πρωτόγονη για τα σημερινά δεδομένα, σύνδεση στο internet γινόταν μετά βασάνων και οδυρμών! Βρήκες, όμως, τον τρόπο και ανακάλυψες τα πάντα! Πλατφόρμες, όπως το “απαγορευμένο” Napster και chatrooms, όπως το mIRC, μοιάζουν τώρα απαρχαιωμένα απομεινάρια ενός παρελθόντος που δεν μπορείς καλά-καλά να θυμηθείς. Και σε όλα αυτά ήσουν μόνη! Μοναδικοί συνοδοιπόροι στο συναρπαστικό και γεμάτο προοπτικές ταξίδι που φανερωνόταν μπροστά σου ήταν δυο-τρεις φίλοι, με τους οποίους προσπαθούσατε να ξεκλειδώσετε… τα μυστικά αυτού του αχανούς και απύθμενου δικτύου πληροφοριών και διασυνδέσεων που κάποτε έμαθες πως αποκαλείται World Wide Web. Έκτοτε, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά και ευτυχώς είχες την τύχη να βιώσεις αυτή την μετάβαση από το “αρχαίο” στο “σύγχρονο”, αφού μεγάλωσες παράλληλα με την ενηλικίωση της τεχνολογίας! Τι συμβαίνει, όμως, με τα δικά σου παιδιά; Πόσο ενεργός είναι ο ρόλος σου στην ηλεκτρονική διαπαιδαγώγησή τους;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ok, ζούμε στην εποχή που αποκαλείται “ψηφιακή” και αυτό σημαίνει πως σε αντίθεση με εσένα, τα μικρά σου κατάφεραν πρώτα να σηκώσουν στα χέρια τους το smartphone του μπαμπά και έπειτα… το μπιμπερό με το γάλα! Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, λοιπόν, θα έμοιαζε παράταιρο να μιλάμε για “τεχνολογικά αμόρφωτους” γονείς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει τεράστια ανάγκη για το λεγόμενο digital parenting, δηλαδή την προστασία και φροντίδα για την ασφάλεια των παιδιών στην αλληλεπίδρασή τους με το internet. Αντιθέτως, περισσότερο τώρα από ποτέ άλλοτε, οι γονείς οφείλουν να ακολουθούν τα άλματα της τεχνολογίας, να διδάσκονται και να διδάσκουν τα μικρά τους και να γνωρίζουν πρώτοι τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν στις σκοτεινές “γωνιές” του ιστού. Πριν, λοιπόν, από όλα αυτά, χρειάζεται να είναι και οι ίδιοι ενήμεροι για όσα αντιπροσωπεύει ο ψηφιακός κόσμος και να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι να περάσουν αυτή την γνώση στα παιδιά! Πώς; Η COSMOTE, σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια, πιστεύει ότι κάθε παιδί πρέπει να μεγαλώνει στον κόσμο του internet με ασφάλεια και για αυτό τον λόγο δημιούργησε το πρώτο διαδικτυακό “σχολείο” για γονείς, παρέχοντάς τους τα κατάλληλα εφόδια, τις αντίστοιχες υπηρεσίες και τις απαραίτητες γνώσεις για την ορθή χρήση του internet, πρωτίστως από τα παιδιά, αλλά και από τους ίδιους.
Έτσι, στο www.e-parenting.gr οι γονείς μπορούν να διαβάζουν άρθρα και να παρακολουθούν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις από ειδικούς, να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις, αλλά και τα καινοτόμα applications που αναπτύσσουν τις γνώσεις και καλλιεργούν την δημιουργικότητα των παιδιών, να γνωρίσουν καλύτερα τα νέα ηλεκτρονικά σημεία επαφής των παιδιών, όπως τα social media, οι πλατφόρμες chatting & messaging και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, και να ενημερωθούν για πιθανές απειλές. Το site συνεργάζεται με φορείς, όπως το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, αλλά και με ειδικούς, όπως η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Παπαδάκη, ο Dr. Κωνσταντίνος Σιώμος (Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων) και η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κατερίνα Ψαρουδάκη. Το αποτέλεσμα αυτών των συνεργασιών είναι μια περιεκτική και εμπεριστατωμένη αρθρογραφία που καλύπτει μεγάλο εύρος θεμάτων, όπως “Πώς βάζουμε όρια στις κονσόλες παιχνιδιών”, “Πώς οι νέες τεχνολογίες βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες”, καθώς και tips για την ασφάλεια των παιδιών.
Επιπλέον, στο www.e-parenting.gr οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο School Of Cool, το πρώτο digital σχολείο internet για γονείς, με την βοήθεια του οποίου θα κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά τους, αλλά και τους νέους κώδικες επικοινωνίας τους. Στα… θρανία, λοιπόν, του e-parenting από την COSMOTE, θα ανακαλύψουν την σύγχρονη κουλτούρα του internet ή θα εξελίξουν τις γνώσεις που ήδη κατέχουν. Μάλιστα, ανάλογα με το επίπεδο του κάθε γονέα, η ύλη μπορεί να κυμαίνεται από τις πιο απλές λειτουργίες του internet, έως τα πιο προχωρημένα ψηφιακά θέματα. Με την βοήθεια των διαδραστικών video tutorials που παρέχονται από την πλατφόρμα, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν με εύκολο και ευχάριστο τρόπο την σύγχρονη γλώσσα του internet, όπως την μιλούν τα παιδιά!
Ώρα, λοιπόν, να επιστρέψουμε στα θρανία, ακόμη κι αν είναι digital! Για περισσότερες πληροφορίες, κάνε κλικ εδώ και μάθε τα πάντα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ