Site icon TLIFE

Επεξεργασία φωτογραφίας: Τα 6+2 top εργαλεία και apps που χρειάζεσαι

Tlife Team

Πέρασες όλη τη μέρα τραβώντας φωτογραφίες. Η βιβλιοθήκη σου είναι γεμάτη κι εσύ επιλέγεις προσεκτικά τις λήψεις που θα μοιραστείς στα social media και θα κρατήσεις στο ψηφιακό (ή το πραγματικό) σου άλμπουμ. Η επεξεργασία όμως είναι το 50% της φωτογραφίας, οπότε όσο καλή κι αν είναι η φωτογραφική μηχανή ή η κάμερά σου, θα χρειαστεί λίγη πρόσθετη φροντίδα από πλευράς σου, έτσι ώστε το ήδη καλό να γίνει τέλειο! Ευτυχώς στη διάθεσή σου βρίσκονται ουκ ολίγα εργαλεία επεξεργασίας εικόνων, έτσι ώστε να κάνεις τη δουλειά σου εύκολα, άνετα και γρήγορα. Πάμε να δούμε 6+2 προτάσεις που επιλέξαμε για ‘σένα.

Snapseed

Το Snapseed διατίθεται σε Android και iOS και διαθέτει ό,τι θα μπορούσε να ζητήσει ένας απαιτητικός φωτογράφος για να προσαρμόσει στα «θέλω» του τις φωτογραφίες του μέσω smartphone. Μία γρήγορη ματιά στο μενού του θα σου αποκαλύψει την πληθώρα εργαλείων που προσφέρει, έτσι ώστε να επεξεργαστείς λεπτομερώς κάθε σου εικόνα, δίχως να την καταστρέψεις.

Adobe Photoshop

Το γνωστό, αγαπημένο Photoshop. Χρειάζεται συστάσεις; Αν σκεφτείς ότι μιλάμε για το καλύτερο app επεξεργασίας εικόνων στην αγορά, μάλλον όχι. Εφ’ όσον σκοπεύεις να ασχοληθείς σοβαρά με την επεξεργασία φωτογραφιών, θα σου προτείναμε την πλήρη έκδοσή του ώστε να έχεις πρόσβαση σε καθετί λανσάρει η Adobe (όπως π.χ. τα νέα φίλτρα μέσω AI). Τα δε… άπειρα plug-ins του θα σου λύσουν τα χέρια ό,τι παραπάνω κι αν αναζητήσεις.

Google Photos

Ναι, το Google Photos πρακτικά οργανώνει τις φωτογραφίες (και τα βίντεο) σου. Ναι, θα σου δώσει τη δυνατότητα να κρατήσεις cloud backup και να μοιραστείς όσες θες. Ναι, λειτουργεί σε Android και iOS. Όμως εκτός όλων αυτών, διαθέτει και λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας οι οποίες δίνουν έμφαση στην ευχρηστία, απαιτώντας από εσένα την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Με άλλα λόγια, πιο απλά δεν γίνεται.

Adobe Lightroom

Μία εναλλακτική επιλογή επεξεργασίας εικόνων από την Adobe, το Lightroom έχει υιοθετήσει το συνδρομητικό μοντέλο και την ψηφιακή κουλτούρα (παίζει κυρίως μέσω cloud και δεν ασχολείται με εκτυπώσεις). Παρ’ όλα αυτά όμως είναι μία άριστη λύση για την επεξεργασία αρχείων RAW, παρέχοντας πλήθος επιλογών για να «παίξεις» με τα χρώματα, τον φωτισμό και τις λεπτομέρειες μίας εικόνας.

DxO PhotoLab

Εκ πρώτης όψεως, το DxO PhotoLab είναι μία επιλογή για τους επαγγελματίες του χώρου, εκείνους που χρησιμοποιούν ακριβές DSLR και αποθηκεύουν τα αρχεία τους σε μορφή RAW. Εκεί που όμως το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπερτερεί του ανταγωνισμού, είναι στην αφαίρεση του θορύβου από τις λήψεις και τις διορθώσεις που έχουν να κάνουν με τον φακό και τη γεωμετρία. Αν το δοκιμάσεις και νιώσεις πως είναι πολύ πάνω από τα «κυβικά» σου, δες εναλλακτικά το DxO PureRAW.

Adobe Photoshop Camera

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: το Photoshop Camera αφορά κατά κύριο λόγο τις φωτογραφίες που θα βγάλεις με την κάμερα του κινητού σου -εξ ου και διατίθεται σε iOS και Android, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο και με άλλες εικόνες. Διαθέτει μία σειρά φακών ή φίλτρων που προσαρμόζουν τη σύνθεση μίας λήψης, εφαρμόζοντας παράλληλα ειδικά εφέ μέσω AI για επεξεργασία με ένα «κλικ».

Skylum Luminar Neo

Ίσως να μην το έχεις υπ’ όψιν σου αλλά δεν πειράζει: γι’ αυτό το βάλαμε στη λίστα μας! Το Skylum Luminar Neo είναι μία εφαρμογή που απευθύνεται ως επί το πλείστον σε ερασιτέχνες φωτογράφους. Είναι σημαντικά πιο προσιτό οικονομικά σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές προτάσεις και διαθέτει αρκετές λειτουργίες που βασίζονται στην AI, έτσι ώστε να βελτιώσεις τις φωτογραφίες σου χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

GIMP

Αν το budget σου είναι περιορισμένο μηδενικό αλλά παρ’ όλα αυτά ψάχνεις ένα app για επεξεργασία εικόνων, τότε ρίξε μια ματιά οπωσδήποτε στο GIMP. Είναι open-source και εντελώς δωρεάν, περιλαμβάνοντας ωστόσο πολύ ενδιαφέροντα εργαλεία τα οποία θα χρειαστεί να ανακαλύψεις. Το όλο UI ενδεχομένως στην αρχή να σου προκαλέσει πονοκέφαλο, όμως είναι πλήρως προσαρμόσιμο και εφ’ όσον ξεκινήσεις να το χρησιμοποιείς, σύντομα θα το συνηθίσεις.

© 2024 tlife.gr