Site icon TLIFE

Επιθετικό Παιδί: Έξυπνες (και πρακτικές) συμβουλές για να το ηρεμήσεις!

Κανένα παιδί δε γεννιέται επιθετικό. Αυτό είναι δεδομένο. Και, γιατί να γεννηθεί επιθετικό; Ούτε προβλήματα έχει, ούτε άγχη, ούτε μόνο του σε αυτή τη ζωή είναι. Συνήθως, όμως, η επιθετικότητα δεν αργεί να κάνει την εμφάνιση της στο παιδί. Σύμφωνα με νέες έρευνες, ενώ πριν από μία δεκαετία, τα νευράκια εμφανίζονταν στο παιδί μετά το δεύτερο χρόνο ζωής, σήμερα μπορεί να δεις τις πρώτες γκρίνιες ακόμα και μετά τους τρεις πρώτους μήνες.

Πώς, θα καταλάβεις, λοιπόν, ότι είναι πράγματι επιθετικό;

Φυσικά, και η απάντηση δεν είναι “θα δω αν στραβώσει το μουτράκι του και οι μύες του προσώπου του αρχίσουν να σφίγγονται”. Πώς, λοιπόν, θα καταλάβεις ότι απλά διαφωνεί με κάτι και δε βρίσκεται μόνιμα σε επιθετική στάση;

  • Αρχικά, θα πρέπει να ακούσεις την “εσωτερική σου φωνή”, το ένστικτο σου, η οποία, όσο και να αρνείσαι να τη δεχτείς, τόσο την αλήθεια σου λέει. Και το ξέρεις πολύ καλά.
  • Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε μία σελίδα από την agenda σου και σημείωσε πόσες φορές, τις προηγούμενες εβδομάδες, ήταν έτοιμο να τα σπάσει όλα στο σπίτι.
  • Μετά, θυμήσου αν η δασκάλα του, σου είχε πει, στην ενημέρωση γονέων ότι το παιδάκι σου είναι λίγο πιο ανήσυχο σε σχέση με τα άλλα και με αυτό που πρέπει.
  • Τέλος, δες πόσα αντικείμενα έχει καταστρέψει τον τελευταίο μήνα. Άλλωστε, δε θέλω να ξεχνάς ότι η πιο συνηθισμένη αντίδραση των μικρών παιδιών είναι να πετάνε ή να χτυπάνε με δύναμη τα παιχνίδια τους.

Πώς, όμως, θα το ηρεμήσεις;

– Άρχισε να το γαργαλάς. Ξέρω ότι είναι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείς εκείνη τη στιγμή. Όμως, οι ειδικοί συνιστούν το συνεχές γαργαλητό ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ηρεμήσει.

– Χρησιμοποίησε λέξεις – κλειδιά. Για ένα πολύ μικρό παιδί είναι δύσκολο έως αδύνατο να σχηματίσει φράσεις, προκειμένου να εκφράσει τον εκνευρισμό του. Σκέψου, λοιπόν, ότι αν το βοηθήσεις να σου πει πως νιώθει, θα έχει το ξέσπασμα του (το οποίο θα διαρκέσει πολύ λίγο) και μετά θα ηρεμήσει ξανά.

– Πες του “Μπράβο!”. Όχι, γιατί θυμώνει. Αλλά, γιατί καταφέρνει, μερικές φορές, να συγκρατεί τα παράπονα του και να παραμένει ήρεμο.

– Καν’τε μαζί κάτι που το χαροποιεί. Τα παιδιά έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε ένα πράγμα κάθε φορά. Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό; Ότι τη στιγμή της έντασης, πρέπει να κάνεις κάτι που θα επαναφέρει το χαμόγελο στο πρόσωπο του. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ζωγραφίσετε μαζί ή να του δώσεις τις καραμέλες, που τόσο καιρό σου ζητά.

– Μίλησε του, όταν είναι ήρεμο. Η στιγμή που θα το δεις ήρεμο είναι η καλύτερη στιγμή, για να κάνετε μία συζήτηση που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι το ενοχλεί, αλλά και για να του δείξεις γιατί πρέπει να παραμένει ήρεμο.

– Μάθε του να παίρνει βαθιές ανάσες. Δύο – τρεις αναπνοές και Bye, Bye νεύρα.

© 2025 tlife.gr