Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα σας, Θα ήθελα την συμβουλή σας.Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 ετών σχεδόν. Στα 3,5 κόψαμε την πάνα και είχε ξεκινήσει να εκφράζει την επιθυμία να κάνει κακά, αλλά συγχρόνως ήρθε μια 10ήμερη ασθένεια με διάρροια και από τότε δεν το εξέφρασε ξανά .Τρέχει, όταν θέλει να κάνει, αλλά τα κάνει πάνω της. Έχω δοκιμάσει αρκετές μεθόδους με διαφορετικά γιο – γιο, με αρκετή ομιλία, με επιβράβευση. Έκανε στην τουαλέτα 2 3 φορές, αλλά με πολλή πίεση. Αρνείται να καθίσει. Επίσης, στο σχολείο ξεκίνησε φέτος να τη βάζει και η δασκάλα της συγκεκριμένες ώρες κλπ, αλλά πάλι κανένα αποτέλεσμα. Μήπως, πρέπει να στραφώ σε κάποιον παιδοψυχολόγο ή κάποια άλλη ειδικότητα; Δεν έχουμε δυσκοιλιότητα, απλά αρνείται πεισματικά να τα κάνει στην τουαλέτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, έχεις κάνει όλα τα σωστά, για να πετύχεις την χρήση της τουαλέτας και το κόψιμο της πάνας. Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο, αλλά χωρίς άγχος και προπαντός να μην καταλαβαίνει το παιδί σου αυτή την ανησυχία σου. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ψυχολόγος για ένα θέμα που έτσι και αλλιώς θα γίνει από μόνο του. Θέλει λίγο χρόνο ακόμη, ώστε να ωριμάσουν περισσότερο οι σφιγκτήρες της και όλα θα τακτοποιηθούν.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα! Έχω δίδυμα αγόρια 20 μηνών και αντιμετωπίζω πρόβλημα με το φαγητό τους… Ενώ τρώνε φρούτα, γιαούρτι, ζυμαρικά και κοτόπουλο αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν όσπρια και λαχανικά. Το μεσημεριανό τους γεύμα περιορίζεται σε 4 φαγητά. Ειδικά ο ένας, μόλις δει κάτι καινούργιο αρχίζει το κλάμα. Τι να κάνω; Με αγχώνει παρά πολύ αυτή η συμπεριφορά… Αυτή η άρνηση.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται άγχος και ειδικότερα να μην το δείχνεις στα παιδιά σου. Έτσι και αλλιώς σιτίζονται με τόσες τροφές. Δηλαδή δεν έχουν ανορεξία, αλλά κάποιες προτιμήσεις σε γεύσεις. Θέλει τρόπο και όχι πίεση. Όπως κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, ψάχνουμε με φαντασία διάφορες συνταγές και σιγά – σιγά θα τα συνηθίσουν όλα.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, κ. Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι 26 μηνών. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μιλάει πέρα από μαμά, μπαμπά, μαμ, λολό (νερό) και άλλες δικές του λέξεις. Είναι ζωηρός, αντιλαμβάνεται τα πάντα και αναγνωρίζει τα μέλη του σώματος του, τα έπιπλα του σπιτιού, φτιάχνει πλαζ. κάνει πύργους με τουβλάκια κτλ. Επίσης, προσπαθεί να ντυθεί μόνος του και καταφέρνει να τρώει με πιρουνάκι. Δεν τον έχουμε πάει ακόμα παιδικό σταθμό, αλλά λέμε να τον ξεκινήσουμε μετά τα Χριστούγεννα. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με το αν πρέπει να τον δει αναπτυξιολόγος; Η παιδίατρος μας λέει “Δεν ανησυχούμε ακόμα”. Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μάλλον το καλύτερο από όλα είναι να ξεκινήσει παιδικό σταθμό. Στην προσπάθεια του να επικοινωνήσει με παιδιά της ίδιας ηλικίας, θα αναγκαστεί να μιλήσει. Αν μετά από 3 μήνες δεν υπάρξει σημαντική διαφορά, τότε να τον δει αναπτυξιόλογος, ωτορινολαρυγγολόγος και πιθανόν να χρειαστεί εξετάσεις για θυρεοειδή.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα! Έχω ένα πολύ μικρό αγοράκι, 2 ετών και 6 μηνών και είναι επιρρεπές στις ασθένειες. Τι μπορώ να κάνω για να το προστατεύσω;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζει. Αν, δηλαδή, υπάρχουν άτομα άρρωστα, από την διατροφή, από την προσωπική υγιεινή, από το ντύσιμο, από την υγρασία του χώρου, από τον αερισμό του χώρου και από την τήρηση του προγράμματος εμβολιασμών.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ