Site icon TLIFE

Έχουν και τα παιδιά υπέρταση!

Έχουν και τα παιδιά υπέρταση!
Δεν είναι καθόλου απίθανο ένα παιδί να έχει πίεση. Ποια είναι τα συμπτώματα όμως για να το καταλάβεις; Πως μπορείς να μετρήσεις την πίεση στο παιδί σου; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί πως πρέπει να το αντιμετωπίσεις…
Κι όμως και τα παιδιά μπορεί να έχουν αρτηριακή πίεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι 3 στα 100 παιδιά έχουν υπέρταση.
Το χειρότερο όμως είναι ότι στην παιδική ηλικία η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να υπάρχει και χωρίς εμφανείς συμπτώματα. Έτσι λοιπόν ένα παιδί κινδυνεύει να εμφανίσει ξαφνικά φαινόμενα υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας με σπασμούς ή ακόμα και κόμμα.
Γι’ αυτό συμπτώματα όπως :

– κεφαλαλγία

– ζάλη

– διαταραχές στην όραση

– ρινορραγία

– διαταραχές της συμπεριφοράς

θα πρέπει να μας βάζουν σε υποψία και να μετράμε την πίεση του παιδιού.
Σωστή μέτρηση πίεσης…
Ένα παιδί θεωρείται ότι έχει αρτηριακή υπέρταση όταν τόσο η συστολική όσο και η διαστολική είναι πάνω από την 95η εκατοστιαία θέση για τις αντίστοιχες τιμές για το φύλο και την ηλικία του.
Για την σωστή μέτρηση της πίεσηςτο παιδί πρέπει να είναι ήρεμο, ξαπλωμένο, να μην κλαίει και να μην έχει προηγηθεί σωματική κούραση.
Το μέγεθος της περιχειρίδας του πιεσόμετρου δεν είναι το ίδιο των ενηλίκων αλλά το μέγεθός του θα πρέπει να καλύπτει τα 2/3 του μπράτσου του παιδιού.
Για τα νεογέννητα, τα πρόωρα και τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 χρόνων η μέτρηση συνήθως γίνεται με ειδικά όργανα υπερήχων (doppler).
Η αιτία της υπέρτασης στα παιδιά μπορεί ιδιοπαθής ή δευτεροπαθής. Τι σημαίνει αυτό;
Η ιδιοπαθής υπέρταση μπορεί να εμφανιστεί και από την ηλικία των 2 χρόνων. Συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία, η αιτιολογία της είναι άγνωστη και υπάρχει κληρονομικότητα.
Η δευτεροπαθής υπέρταση οφείλεται σε άλλα νοσήματα όπως νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, ενδοκρινοπάθειες κ.α
Προσοχή!
Η ανακάλυψη των αιτιών της υπέρτασης θα οδηγήσει στην σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία.
1. Η στένωση των αγγείων της καρδιάς ή των νεφρών καθώς και οι διάφοροι όγκοι θα αντιμετωπιστούν χειρουργικά.

2. Σε άλλες περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή εξατομικεύεται για το κάθε παιδί χωριστά.
Είναι προφανές λοιπόν ότι ακόμα και σαν εξέταση ρουτίνας η αρτηριακή πίεση στα παιδιά θα πρέπει να μετριέται τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο. Στην περίπτωση που υπάρχει επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό ή χρόνια πάθηση, θα πρέπει να μετριέται πολύ συχνότερα.
© 2024 tlife.gr