Site icon TLIFE

Facebook και παιδί. Τι να προσέξεις

Facebook και παιδί. Τι να προσέξεις

Το facebook έχει μπει για τα καλά στα σπίτια μας και η διαδικτυακή επικοινωνία πράγματι ενισχύει την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία και διαπροσωπική επαφή.

Για πολλούς είναι ένα μέσο που εξυπηρετεί με γρήγορο, άμεσο, εύκολο και ανέξοδο τρόπο την ανάγκη για διασκέδαση, γνωριμία, συζήτηση, φλερτ, ανταλλαγή απόψεων ή ακόμα και σχέσης. Αναμφισβήτητα, η χρησιμότητά του ως μέσω κοινωνικής δικτύωσης είναι μεγάλη.

Από την άλλη, βλέπουμε πως εύκολα κάποιος κρύβεται πίσω από την ανωνυμία και την προστασία που αυτή προσφέρει και ενώ στο facebook μπορεί να έχει εκατοντάδες ή χιλιάδες φίλους, στη πραγματική ζωή είναι πιθανό να είναι μόνος.

Πώς μπορώ να το ελέγξω; Τι να προσέξω;

Η Ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα εξηγεί:

Όταν μιλάμε για παιδιά τα πράγματα είναι διαφορετικά και οφείλουμε όλοι να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Το facebook, εύκολο στη χρήση, ανέξοδο, ενδιαφέρον ασκεί πράγματι πόλο έλξης για όλο και περισσότερα παιδιά όλων των ηλικιών. Οι γονείς οφείλουν να ασκούν έλεγχο στον χρόνο που περνά το παιδί τους στο facebook, αφού εύκολα μπορεί να γίνει εθιστικό. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν ενημερώσει τα παιδιά τους σχετικά με δικλείδες ασφαλείας, αλλά και με τρόπους σωστής διαχείρισης.

Επιπλέον, πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν μια προστατευμένη ή στοχευμένη επικοινωνία δημιουργώντας ένα εξιδανικευμένο προφίλ που δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα σε ρεαλιστικά στοιχεία προκειμένου να προβάλλουν μια άλλη εικόνα ή έναν «ψευδή» εαυτό.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει μέριμνα ως προς τους διαδικτυακούς φίλους του παιδιού αλλά και να του εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να συνομιλεί με άγνωστα πρόσωπα ή να δώσει προσωπικά του στοιχεία αν αυτά του ζητηθούν.

Από την άλλη, οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι για το περιεχόμενο των φωτογραφιών που ανεβάζει ή δέχεται το παιδί.

Οι γονείς χρειάζεται να εξηγήσουν στο παιδί τους πως πολλές από τις πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι αναληθείς και αναξιόπιστες και δεν προέρχονται απαραίτητα από έμπιστες πηγές.
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην απλή περιέργεια και την εξάρτηση είναι πολύ λεπτή και πως σε κάθε περίπτωση κανενός είδους εικονική πραγματικότητα δεν δύναται να συγκριθεί και να αντικαταστήσει την αληθινή ψυχική – σωματική επαφή και αίσθηση. Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν την επικοινωνία με το παιδί τους, καθώς αυτή μπορεί να φανεί ευεργετική για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

© 2024 tlife.gr