Site icon TLIFE

Φάκελος Υιοθεσία: Όσα πρέπει να ξέρεις

Tlife newsroom
Φάκελος Υιοθεσία: Όσα πρέπει να ξέρεις

Που πρέπει να απευθυνθεί ένας υποψήφιος θετός γονέας; Ποια διαδικασία ακολουθείται και ποια δικαιολογητικά χρειάζονται; Τι είναι η κοινωνική έρευνα και τι η ιδιωτική υιοθεσία;

Η δικηγόρος, Νατάσα Γιάννη απαντά:
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;
1. Οι υποψήφιοι θετοί γονείς θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση υιοθεσίας είτε:
α) στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
είτε σε ίδρυμα το οποίο τελεί υπό κρατική εποπτεία και έλεγχο:
β) στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (πρώην Π.Ι.Κ.ΠΑ. E.O.Π. και κέντρο Βρεφών “Η Μητέρα”).
γ) στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης “Άγιος Στυλιανός”.
2. Στη συνέχεια υποβάλλεται αίτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου του τόπου κατοικίας των αιτούντων και εκδικάζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της εκούσιας δικαιοδοσίας.
Τι είναι η κοινωνική έρευνα και ποιο σκοπό έχει;
Η διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας με σκοπό τη σύνταξη έκθεσης, η οποία προσκομίζεται στο δικαστήριο, είναι απαραίτητη. Η κοινωνική έρευνα θα πρέπει να αφορά κάθε θέμα που μπορεί να έχει σημασία για την υιοθεσία και ιδίως την προσωπικότητα και την υγεία των ενδιαφερομένων, τα κίνητρα και την περιουσιακή κατάσταση του υποψηφίου θετού γονέα, την αμοιβαία ικανότητα προσαρμογής αυτού που υιοθετεί και εκείνου που υιοθετείται, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο από το οποίο μπορεί να διαγνωσθεί αν η υιοθεσία θα αποβεί προς το συμφέρον του ανηλίκου.
Η κοινωνική έρευνα διεξάγεται ύστερα από αίτηση του υποψηφίου θετού γονέα. Αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, η κοινωνική υπηρεσία ή οργάνωση ορίζει τα πιστοποιητικά που κρίνει απαραίτητα για τη διεξαγωγή της έρευνας και υποβάλλει την έκθεση της απευθείας στο δικαστήριο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από την υποβολή ή την επίδοση σ’ αυτήν της σχετικής αίτησης για συγκεκριμένο παιδί, ανεξάρτητα αν προσκομίστηκαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν. Η προθεσμία μπορεί να παρατείνεται, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, επί τρεις ακόμη μήνες. Κατά την κοινωνική έρευνα θα πρέπει, ανάλογα με την ωριμότητα του παιδιού και οπωσδήποτε μετά τη συμπλήρωση του δωδέκατου έτους του, να ζητείται και η δική του γνώμη η οποία θα πρέπει να αναφέρεται στη σχετική έκθεση.
Για να δεις τον πίνακα με τις αρμόδιες για τη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας υπηρεσίες ή οργανώσεις κάνε κλικ εδώ.
Τι είναι η ιδιωτική υιοθεσία; Υπάρχει κάποια διαφορά στη διαδικασία που ακολουθείται;
Στην Ελλάδα νόμιμη είναι και η ιδιωτική υιοθεσία, δηλαδή αυτή που γίνεται χωρίς τη διαµεσολάβηση ιδρύµατος ή κάποιας κοινωνικής υπηρεσίας, με απευθείας επαφή των ενδιαφερομένων. Σε αυτή την περίπτωση, διαμεσολαβητής μεταξύ των φυσικών και θετών γονέων είναι τρίτα άτομα, π.χ. δικηγόροι, γυναικολόγοι κ.λπ.
Το τυπικό της διαδικασίας των ιδιωτικών υιοθεσιών είναι ίδιο με αυτό που ακολουθείται για τις υιοθεσίες μέσω ιδρυμάτων. Ο νόμος απαγορεύει να ζητηθεί και να ληφθεί οποιοδήποτε ποσό από τους φυσικούς γονείς ή τους τυχόν µεσολαβητές (δικηγόρους, γυναικολόγους κ.λπ.) ως όρος για την ολοκλήρωση της υιοθεσίας (εκτός ίσως από τα ιατρικά έξοδα για την ολοκλήρωση του τοκετού, που θα δικαιολογούσε τέτοια καταβολή).
Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που πρέπει να προσκομίσει κάποιος υποψήφιος θετός γονέας;
1. Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του υιοθετημένου, το οποίο ζητείται από την υπηρεσία της
κοινωνικής έρευνας.
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που αφορά τον ή τους αιτούντες.
3. Ληξιαρχική πράξη γάμου.
4. Ποινικά μητρώα των αιτούντων.
5. Πιστοποιητικά περί μη διώξεως από την αρμόδια Εισαγγελία των αιτούντων.
6. Εκκαθαριστικά της αρμόδιας Δ. Ο. Υ., που αφορούν τους αιτούντες, συμβόλαια, που αποδεικνύουν την κυριότητα των αιτούντων επί ακινήτων (εάν υπάρχουν).
7. Πιστοποιητικά υγείας των αιτούντων.
8. Αντίγραφα των ταυτοτήτων των αιτούντων.
9. Γνωμοδότηση περί του ισχύοντος νομικού καθεστώτος που διέπει την υιοθεσία στη χώρα καταγωγής τους από το Ινστιτούτο Αλλοδαπού Δικαίου (εάν ο υιοθετούμενος ή έστω ένας από τους δύο αιτούντες είναι αλλοδαπός)
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις όμως που πρέπει να πληρούνται; Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κινήσετε τη διαδικασία υιοθεσίας; Για να μάθεις κάνε κλικ εδώ.
© 2024 tlife.gr