Φίλος ή γονιός; Γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ξεκάθαρα όρια ανάμεσα σε αυτά τα δύο;

Ίσως, να μην υπάρχει πιο σημαντική κατάκτηση στη ζωή ενός γονέα από τη βεβαιότητα ότι έχει χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί του. Μία σχέση μέσα στην οποία μπορεί να είναι σίγουρος, σαν πατέρας ή σαν μητέρα, ότι το παιδί του θα στραφεί σε εκείνον/εκείνη όταν τα πράγματα δυσκολέψουν και στραβώσουν. Η σιγουριά πως το παιδί δεν θα έχει μυστικά από εκείνους, η πίστη πως μαζί θα λύσουν τώρα αλλά και στο μέλλον κάθε πιθανό πρόβλημα.

Πότε, όμως, αυτή η υγιής, δικαιολογημένη επιδίωξη αρχίζει να γίνεται πραγματικά προβληματική; Είναι οι φορές που σαν γονείς δυσκολευόμαστε ή διστάζουμε να θέσουμε απαράβατους κανόνες στα παιδιά μας, φοβούμενοι πως αυτό θα τα τοποθετήσει σταδιακά «απέναντι» μας. «Μα εγώ θέλω να είμαστε φίλοι», θα σκεφτείς, πιθανότατα. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν μπορείς και δεν πρέπει να είσαι φίλη/φίλος με το παιδί σου. Τουλάχιστον, όχι όπως είσαι φίλος με έναν καλό συνάδελφο ή με την κολλητή σου με την οποία είστε μαζί από το προνήπιο.

Φιλία ίσον ισότητα

Ο λόγος είναι πολύ πιο προφανής από όσο, ενδεχομένως, πιστεύουμε και έχει να κάνει σχεδόν αποκλειστικά με το ζήτημα της ισότητας. Αν αναλογιστείς, λοιπόν, τι είναι αυτό που σε κάνει πραγματικό φίλο με κάποιο κοντινό σου πρόσωπο τότε θα συνειδητοποιήσεις πως με τους αληθινούς σου φίλους σε αυτόν τον κόσμο είσαι απόλυτα και αδιαπραγμάτευτα ίσος. Ανάμεσα σε δύο φίλους δεν υπάρχουν κανόνες και όρια, ούτε περιορισμοί και συνέπειες. Δύο άνθρωποι είναι φίλοι γιατί λαμβάνουν εξίσου σοβαρά ο ένας τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του άλλου και προσπαθούν να τα ικανοποιήσουν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, όσο περισσότερο μπορούν.

Το παραπάνω δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη σχέση ενός γονέα με το παιδί του, όχι μόνο γιατί θα ήταν εντελώς καταστροφικό ένας γονιός να μη βάζει περιορισμούς στα παιδιά του, αλλά και γιατί ένα παιδί δεν έχει καμία υποχρέωση να μπορεί να κατανοήσει και να ικανοποιήσει τις ανάγκες της μαμάς του και του μπαμπά του. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν έγκειται μόνο στο πώς βλέπεις εσύ το παιδί σου, αλλά και στο πώς επιτρέπεις να σε βλέπει το ίδιο.

 

Ο ποιοτικός χρόνος είναι μία άλλη υπόθεση

Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το αν θα κάνετε πράγματα μαζί ή όχι. Το να επιλέγεις να αφιερώσεις ποιοτικό χρόνο στο παιδί σου, πηγαίνοντας μαζί του στα μαγαζιά, παρακολουθώντας ταινίες και στη συνέχεια συζητώντας για όλα τα νέα ερεθίσματα που έχει λάβει είναι κάτι απόλυτα θεμιτό που θα το γεμίσει γνώσεις και χαρά. Παραμένει, ωστόσο, μία αρκετά διαφορετική κατάσταση από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος απόλυτης ισότητας μέσα στο σπίτι όπου η άποψη όλων μετράει ακριβώς το ίδιο.

Σίγουρα η γνώμη και η επιθυμίες των παιδιών πρέπει να ακούγονται μέσα στο πλαίσιο κάθε οικογένειας. Και να γίνονται σεβαστές, αλλά μόνο όταν αυτό δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους κανόνες που εσύ σαν γονιός έχεις θέσει για τα παιδιά και για την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητας σας. Πολλά, απλά τα μικρά παιδιά έχουν πάντα την ανάγκη να γνωρίζουν ότι κάποιος μεγαλύτερος, πιο ώριμος και πιο υπεύθυνος από αυτά κρατάει τα ηνία της ζωής στα χέρια του. Πως θα βγει μπροστά για λύσει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, πως θα το προστατεύσει και θα το υποστηρίξει όποτε χρειαστεί.

Ξεκαθαρίζοντας τους ρόλους

Αντίθετα, μία συνθήκη πλήρους ισότητας δεν θα προκαλέσει μελλοντικά μόνο χάος στη μεταξύ σας σχέση αλλά θα δημιουργήσει ένα σταθερό άγχος και μία μόνιμη ανασφάλεια στην ψυχή του παιδιού για το αν είναι σε θέση να φανεί αντάξιο σας.

Κάθε φορά που σαν μητέρα ή σαν πατέρας προσπαθείς να είσαι φίλη ή φίλος με τα παιδιά σου τους στέλνεις ένα πολύ μπερδεμένο μήνυμα. Γιατί θα έρθουν αναπόφευκτα στιγμές που θα χρειαστεί να το επιπλήξεις για τη στάση και τη συμπεριφορά του και τότε το παιδί θα αδυνατεί να κατανοήσει την ξαφνική αλλαγή στον ρόλο σου στη ζωή του. «Τελικά είστε φίλοι ή όχι», θα σκεφτεί δικαιολογημένα.
Πριν, λοιπόν, αποφασίσεις πως επιθυμείς να αντιμετωπίσεις τα παιδιά σου και τι ρόλο θέλεις να τους δώσεις μέσα στο σπίτι, λάβε πολύ σοβαρά υπόψιν το κομμάτι της σταθερότητας. Η εικόνα που θα δημιουργήσεις στα μάτια τους για σένα είναι καλό να παραμένει πάντα η ίδια. Και σίγουρα για εκείνα ένας γονιός είναι ξεκάθαρα πιο πολύτιμος από έναν ακόμα φίλο.

Κεντρική φωτογραφία και φωτογραφίες άρθρου: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164