Το “δέσιμο” του ομφάλιου λώρου στα νεογνά θα πρέπει να καθυστερεί για λίγα λεπτά προκειμένου να επιτυγχάνεται η απαραίτητη ροή βλαστοκυττάρων από τη μητέρα στο βρέφος, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με την έρευνα, έτσι θα επιτευχθεί μεγαλύτερη μεταφορά αίματος στο παιδί κι αυτό το “δώρο” αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη φυσική μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.
Κατά τη διάρκεια του τοκετού ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος συσπώνται στέλνοντας αίμα στο νεογέννητο. Μόλις το αίμα φτάσει σε μια ισορροπία οι συσπάσεις του ομφάλιου λώρου επιβραδύνονται και η ροή του αίματος σταματά.
Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα δήλωσε ότι στο δυτικό πολιτισμό ο ομφάλιος λώρος “δένεται” πολύ σύντομα, συνήθως μεταξύ 30 δευτερολέπτων και ενός λεπτού από τη στιγμή της γέννησης.
Ο Dr Paul Sanberg του Κέντρου Αντιγήρανσης και Εγκεφαλικής Αποκατάστασης υποστηρίζει πως: “Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθυστέρηση σύσφιξης του ομφάλιου λώρου όχι μόνο επιτρέπει τη μεταφορά αίματος αλλά επιπλέον βοηθά και στην πρόληψη της αναιμίας. Το αίμα του ομφάλιου λώρου περιέχει πλήθος πολύτιμων βλαστικών κυττάρων με αποτέλεσμα η μεταφορά αίματος στο νεογέννητο να μπορεί να θεωρηθεί μια γνήσια μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων”.
Ο συνεργάτης του Dr Dong Hyuk Park δήλωσε ότι σε προηγούμενες έρευνες διαπιστώθηκε πως “σε πρόωρα νεογνά η καθυστέρηση δεσίματος του ομφάλιου λώρου για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα μείωσαν τα περιστατικά αιμορραγίας, αναιμίας και ανάγκης για μετάγγιση αίματος”
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ