Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλήσπερα γιατρέ! Tο κοριτσάκι μου είναι 3.5 ετών κai τον χειμώνα πέρασε ιογενή πνευμονία εντοπισμένη σε τρεις εστίες. Νοσηλευτήκαμε στο νοσοκομείο και έπειτα συνεχίσαμε την αντιβίωση στο σπίτι. Αποφάσισα να την σταματήσω από τον παιδικό σταθμό για τρεις μήνες, φοβούμενη μήπως κολλήσει κάτι άλλο. Το ερώτημα μου είναι αν ο οργανισμός της “έχει ξεχάσει ” την πνευμονία ή θα είναι επιρρεπής από δω και πέρα σε αυτή. Οι παλιοί έλεγαν πρόσεξε το μην ιδρώσει πέρασε πνευμονία κτλ. Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη θα αντιμετωπίσεις το παιδί σου φυσιολογικά σαν να μην έχει περάσει τίποτα. Ό, τι πρόσεχες, θα προσεχείς. Εννοείται ότι ο συγχρωτισμός με άλλα παιδιά και μάλιστα σε κλειστούς χώρους αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσει κάποια αρρώστια, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτρέψει την φυσιολογική ζωή του παιδιού. Ξέρουμε ότι ένα παιδί που πηγαίνει παιδικό σταθμό, αρρωσταίνει 4-5 φορές περισσότερο από ένα παιδί που κάθεται στο σπίτι.
⇒ Ερώτηση:
Έχω ένα κοριτσάκι 1,5 μηνών .Τις πρώτες μέρες που επιστρέψαμε από το μαιευτήριο κοιμόταν στην κούνια του, δίπλα στο κρεβάτι μας. Στη συνέχεια κάθε φορά που το έβαζα γκρινιάζε και ξυπνούσε αμέσως. Από τότε κοιμάται σε μαξιλάρι δίπλα ανάμεσα σε μένα και τον άντρα μου, με τον φόβο μήπως το χτυπήσουμε ή το πλακώσουμε. Τι μπορώ να κάνω για να μάθει να κοιμάται στην κούνια του;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτή η συνήθεια είναι να το βάζεις στην κούνια του και να αντέξεις για λίγο την διαμαρτυρία του. Αυξομειώνεις τον χρόνο της αντοχής του και της αντοχής σας και σταδιακά θα αλλάξει διότι θα κουραστεί και θα αναγκαστεί να κοιμηθεί. Ο τρόπος αυτός φαίνεται λίγο πιεστικός αλλά πραγματικά η κάθε μανούλα βρίσκει τον δικό της για να κόψει αυτή την συνήθεια. Είναι ενθαρρυντικό ότι η συμπεριφορά αυτή ειναι εδώ και ένα-δυο μήνες και μπορεί να την κόψεις πιο εύκολα. Διότι όσο περνάει ο καιρός τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα και τα κλάματα.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα. Έχω μια κορούλα 3 μηνών η οποία τον προηγούμενο μήνα μαζί με το πρώτο γνωστό εμβόλιο έκανε και το πόσιμο εμβόλιο για την γαστρεντερίτιδα. Δυστυχώς της έφερε παρενέργειες και για τις δυο πρώτες μέρες μου έκανε 2-3 φορές τη μέρα εμετό. Τον άλλο μήνα έχουμε να κάνουμε την δεύτερη δόση. Ανησυχώ μήπως την πειράζει στο στομάχι και ξανακάνει εμετούς. Μήπως δεν πρέπει να της το κάνω; Να της κάνω και τη δεύτερη δόση και αν την ενόχλησει πάλι να μην κάνω την Τρίτη ή να τις κάνω όλες τις δόσεις κανονικά; Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, εννοείται ότι την τελική απόφαση θα την πάρει ο παιδίατρος που ξέρει και το ιστορικό του παιδιού και έχει κλινική εικόνα. Οι παρενέργειες που περιγράφεις δεν είναι τόσο έντονες ώστε να μην συνεχίσεις τον εμβολιασμό. Θα σου πρότεινα να κάνεις τα εμβόλια ξεχωριστά, δηλαδή όχι πολλά την ίδια μέρα.
⇒ Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 17 χρονών και επειδή είναι πολύ νευρικό παιδί του δίνω κάθε μέρα χαμομήλι. Είναι λάθος;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το χαμομήλι είναι ενα βότανο-αφέψημα που σε μικρές δόσεις δεν προκαλεί κάποια παρενέργεια και μπορείς να το χορηγείς. Εννοείται όμως ότι για την νευρικότητα του παιδιού σου που είναι και έφηβος, θα πρέπει να το ψάξεις ώστε να τον βοηθήσεις αποτελεσματικά.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ. Έχω δίδυμα μωράκια 2 μηνών τα οποία μέχρι στιγμής θηλάζω αποκλειστικά αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι και τα δύο χορταίνουν το ίδιο και αν φτάνει το γάλα μου. Πώς μπορώ να σιγουρευτώ;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι πάρα πολύ εύκολο. Αν τα μωρά σου κλαίνε διότι πεινάνε, τρώνε και μετά είναι ήσυχα και σε τακτά διαστήματα τα ζυγίζεις και παίρνουν κανονικό βάρος, τότε σημαίνει οτι τρέφονται ικανοποιητικά.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ