Και αυτήν την εβδομάδα ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, είναι εδώ για να σας λύσει όποια απορία έχετε σχετικά με τα παιδιά σας.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, σας έχω ξανασυμβουλευτεί στο παρελθόν. Τώρα το αγοράκι μου είναι 18 μηνών. Με ανησυχεί και με απασχολεί πολύ το γεγονός ότι επιτίθεται σε άλλα παιδάκια. Δηλαδή πάει να τα πιάσει άγαρμπα, έχει δαγκώσει, τραβήξει μαλλιά κτλ. Μάλιστα όταν είναι κοντά σε παιδάκι και του κρατάω τα χέρια σηκώνει τα πόδια και κλωτσάει. Όλα αυτά χωρίς να δείχνει θυμό στο πρόσωπο του. Ενώ, γενικά όταν δει φωτογραφία με μωρό το φιλάει, ακόμα και τη συσκευασία από τις πάνες. Το έκανε και παλιότερα αλλά τώρα ειναι πολύ έντονο, δηλαδή δεν τολμάω να τον αφήσω να περπατήσει μόνος του στην παιδική χαρά. Να επισημάνω ότι είναι σε φάση που μάλλον βγάζει ταυτόχρονα πολλά δόντια. Τί με συμβουλεύετε να κάνω;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη η τέτοιου είδους επιθετική συμπεριφορά που έχει το παιδί σου είναι πολύ συνηθισμένη. Μπορεί να το κάνει σαν παιχνίδι επειδή βλέπει την αντίδραση των άλλων ή μπορεί να το κάνει και επειδή έχει συμβεί κάτι στο σπίτι σας και σαν αντίδραση κάνει αυτή την επίθεση στα άλλα παιδιά. Συνήθως μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος, όταν θα βρεθεί και κάποιο άλλο παιδί να φερθεί επιθετικά στο δικό σου θα καταλάβει ο γιος σου ότι δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει αυτός και θα αρχίσει, όπως λέμε, να “μαζεύεται”. Βέβαια, μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο καλό είναι με διακριτικό τρόπο να αποφεύγεις και να προλαμβάνεις την συμπεριφορά του παιδιού σου, αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι σιγά σιγά αυτό θα μειωθεί και θα σταματήσει να το κάνει όταν το παιδάκι σου κοινωνικοποιηθεί. Ένας άλλος τρόπος για να το επισπεύσεις είναι να ξεκινήσει τον βρεφονηπιακό σταθμό. Εκεί με ήπιο τρόπο το παιδί θα κοινωνικοποιηθεί, θα μπει στην ομάδα, θα μπει σε κανόνες και έτσι θα σταματήσει αυτή η επιθετική του συμπεριφορά.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα. Ο γιος μου 2 ετών κατάπιε κατά λάθος μαστίχα αφού τη μάσησε. Διατρέχει κάποιο κίνδυνο;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο εφόσον κατάπιε μόνο μια φορά και μια μικρή ποσότητα. Εάν η ποσότητα είναι πολύ μεγάλη καμία φορά μπορεί να δημιουργηθεί διάρροια λόγω των συστατικών που περιέχουν οι μαστίχες. Νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς στην προκειμένη περίπτωση και δώσ’ του να πιει αρκετό γάλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ έχω ένα αγοράκι 13 μηνών. Η παιδίατρος επιμένει να καταργήσουμε την πολτοποίηση. Εγώ βλέπω ότι το μωρό πιέζεται για να φάει κρέας και κοτόπουλο, δυσανασχετώντας και τρώγοντας λίγο σε πολύ χρόνο. Τι με συμβουλεύετε; Σας ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σ’ αυτή την ηλικία καλό είναι να αρχίσει σιγά-σιγά το παιδί να τρώει τις τροφές του πιο στέρεες και όχι τελείως πολτοποιημένες. Βέβαια, άλλα παιδιά το καταφέρνουν πιο νωρίς και άλλα αργότερα. Φυσικά, δεν πρέπει να υπάρχει κάποια πίεση και καταπίεση. Αυτό πρέπει να γίνει με ήπιους τρόπους και με ευχαρίστηση για το παιδί. Μπορείς να ξεκινήσεις να του δίνεις ένα μεγάλο κόκκαλο από μπριζόλα χωρίς κρέας, να το γευτεί, ώστε έτσι να αντιληφθεί ότι υπάρχει νοστιμιά και σε κάτι πιο σκληρό, να λιώνεις κάποιες τροφές όπως το ρύζι και τις πατάτες με το χέρι σου ή με το πιρούνι και να δοκιμάζεις να του δίνεις να δοκιμάζει. Βέβαια, στην αρχή θα είναι μόνο δοκιμαστικά και σιγά σιγά το παιδί θα αρχίσει να τρώει περισσότερο.
⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα σας. Έχω ένα κοριτσάκι 25 μηνών. Ενώ καταλαβαίνει τα πάντα, εκτελεί εντολές, μας κοιτάει στα μάτια, δείχνει με το δάχτυλο, δεν μιλαει. Όταν ήταν ενός έτους έλεγε μαμά, μπαμπα κ κάτι ακαταλαβίστικα αλλά τώρα έχει σταματήσει. Κάποιες φορές της λεω πες μπαμπα και λέει την πρώτη συλλαβή. Το γάλα το λέει γα, κάνει την γατούλα, μιμείται εμένα όταν φυσήξω η φτερνιστώ, τρώει μόνη της, ανεβοκατεβαίνει σκάλες, χοροπηδάει στα 2 πόδια της. Πέρα από την ομιλία δε βλέπω κάτι άλλο που να με ανησυχεί. Τί μου προτείνετε; Ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μαμά, στην ηλικία που είναι το μωρό σου θα έπρεπε να λέει τουλάχιστον τρεις λέξεις και να κάνει μια μικρή πρόταση. Έχει καθυστερήσει, αυτό όμως δεν είναι ανησυχητικό γιατί απ’ ό, τι μου λες, ακούει. Δηλαδή, παιδί που δεν ακούει, δεν μπορεί και να μιλήσει. Οι λόγοι που ένα παιδί καθυστερεί να μιλήσει, είναι πολλοί. Υπάρχει και κληρονομικότητα, αν κάποιος από τους γονείς είχε καθυστερήσει το ίδιο στο να μιλήσει. Το άλλο είναι ότι μπορεί το παιδί να είναι προσκολλημένο στην παιδική του ηλικία και να μην θέλει να μεγαλώσει, διότι εάν μεγαλώσει θα χάσει τα προνόμια που έχει από τους γονείς του. Επομένως, μην αγχώνεσαι. Θέλει λίγο χρόνο και το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν να ξεκινήσει βρεφονηπιακό σταθμό, όπου εκεί θα αναγκαστεί να επικοινωνήσει με συνομήλικα παιδιά και σιγά-σιγά θα βελτιωθεί η ομιλία του.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ. Έχω μια κορούλα 15 μηνών, η οποία μας Έχει ταλαιπωρήσει αρκετά με το θέμα του ύπνου. Σαν μωρό πέρασε δύσκολους κολικούς με αποτέλεσμα να έχει μάθει πολύ αγκαλιά και να κοιμάται με νανούρισμα. Στους 9 μήνες σταμάτησα το νανούρισμα, την άφηνα στην κούνια της, έκλαιγε σπαρακτικά και μπαινόβγαινα στο δωμάτιο της, της μιλούσα γλυκά δίχως να την παίρνω αγκαλιά αυξάνοντας κάθε φορά το χρόνο. Μετά από 3 μέρες έδειξε να λειτουργεί και να κοιμάται συνεχόμενα το βράδυ. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν φορές (3 φορές το μήνα ) που ξυπνάει κλαίγοντας, την παίρνω λίγο αγκαλιά και την αφήνω. Καμιά φορά ξανακοιμάται, άλλες πάλι όχι. Προσπάθησα να την πάρω στο κρεββάτι μας δίχως αποτέλεσμα. Ξαγρυπνάει τελείως και αρχίζει να χοροπηδάει, να χτυπάει παλαμάκια κτλ. Προσπαθώ να τη νανουρίσω, κοιμάται μετά από αρκετή ώρα κι όταν πάω να την ακουμπήσω στην κούνια της, ξυπνάει και κλαίει. Επίσης, όσες φορές έχω προσπαθήσει να κοιμηθούμε στο ίδιο δωμάτιο (και σε ξεχωριστά κρεββάτια) όταν π.χ. είναι άρρωστη, δεν κοιμάται με τίποτα. Επίσης δυσκολεύεται να κοιμηθεί αν αλλάξει περιβάλλον. Γενικότερα, είναι αρκετά προσκολλημένη επάνω μου, ενώ ασχολούμαι αρκετά οταν επιστρέφω από την εργασία μου. Το έχω συζητήσει με τη παιδίατρο και μου απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι απλά χειριστική. Μπορείτε να μου απαντήσετε τί λάθος κάνουμε; Υπάρχει λόγος ανησυχίας;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι η συνηθισμένη περίπτωση που ένα παιδί αυτής της ηλικίας, χειρίζεται τους γονείς του, ειδικά όταν η μαμά ξεκινά την εργασία της. Οπότε, το παιδί αντιλαμβάνεται αυτή την απουσία και με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να διαμαρτυρηθεί. Δεν μπορεί να μιλήσει και να σου πει απευθείας, “Θέλω να είσαι περισσότερες ώρες μαζί μου”, αλλά το δείχνει με αυτό τον τρόπο. Αφού, δεν μπορείς να σταματήσεις να εργάζεσαι και να είσαι περισσότερο με το παιδί σου, ώστε να αισθάνεται ασφάλεια, θα πρέπει να κάνεις υπομονή, να μην δείχνεις μεγάλη ανησυχία όταν το παιδί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και είναι θέμα χρόνου καθώς ωριμάζει να κοινωνικοποιηθεί και να μην έχει αυτή την περίεργη συμπεριφορά. Ένας καλός τρόπος θα ήταν να ξεκινήσεις και τον βρεφονηπιακό σταθμό, διότι εκεί σιγά-σιγά θα κοινωνικοποιηθεί, θα κάνει παρέες, θα αντιληφθεί ότι υπάρχει και άλλος κοινωνικός χώρος, εκτός από την αγκαλιά της μαμάς της και σιγά-σιγά θα αποκτήσει μια αυτάρκεια και αυτοπεποίθηση. Ένας άλλος τρόπος είναι, για ένα διάστημα να μην βρίσκεσαι στο σπίτι, μια εβδομάδα ή δέκα μέρες και να είναι με ένα αγαπημένο πρόσωπο όπως είναι η γιαγιά. Κάτι δηλαδή σαν διακοπές, όπου έτσι, θα υπάρχει μια αποτοξίνωση από την παρουσία σου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο να κάνεις το παιδί να αισθανθεί κάποια στιγμή ασφάλεια ότι και να λείψεις, θα ξαναγυρίσεις πάλι σε αυτό και να πρέπει να ασχοληθεί με άλλα πράγματα τις ώρες που εσύ λείπεις, όπως για παράδειγμα σου είπα η συντροφιά από άλλα παιδιά σε έναν παιδικό σταθμό.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπερα κύριε Μαζάνη θα ήθελα να μου πείτε τρόπους να μάθει ο γιος μου το εκπαιδευτικό ποτηράκι. Είναι 10 μηνων και θηλάζει αποκλειστικά.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, επειδή το παιδί σου θηλάζει και βέβαια είναι το καλύτερο που μπορείς να του προσφέρεις, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος άρνησης του, να πάρει κάτι υγρό που θα του θύμιζε το γάλα, αφού έχει ταυτίσει την υγρή τροφή με τη μαμά του. Το εκπαιδευτικό ποτηράκι, είναι μια πολύ καλή λύση και μπορείς να ξεκινήσεις να του το δίνεις με ελάχιστο νεράκι μέσα ή χυμό. Επίσης, θα μπορούσες να δώσεις πρώτα το νερό ή το χυμό με κουταλάκι και μετά σιγά-σιγά να περάσει και στο ποτηράκι. Είναι θέμα, καθαρά ωρίμανσης του παιδιού. Μπορεί τώρα να δυσκολεύεται αλλά σε 15-20 μέρες να αποκτήσει την ικανότητα, ώστε να παίρνει και το ποτηράκι με το στόμιο που υπάρχει πάνω σ’ αυτό ή και ξεχωριστό ποτήρι.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ