Site icon TLIFE

Γιαούρτι ή επιδόρπιο γιαουρτιού;

Γιαούρτι ή επιδόρπιο γιαουρτιού;

Καθώς επιθυμούμε να αγοράσουμε την ιδανική τροφή στα παιδιά μας, η οποία θα τους προσφέρει ευεξία, ενέργεια, υγεία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του, μπερδευόμαστε με τους διαφόρους τίτλους του μάρκετινγκ και εν τέλει καταλήγουμε σε μια επιλογή, την οποία θεωρούμε ιδανική αλλά δεν είναι.

Ένα κλασικό θέμα παγίδας του μάρκετινγκ, είναι το γιαούρτι και η σύγχυση με το επιδόρπιο γιαουρτιού.

Ποιες διαφορές έχουν και τι είναι καλύτερο για τα παιδιά;

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Νίκος Κριαράς εξηγεί:

Το κλασικό γιαούρτι, σαφώς και μπορούμε να το επιλέξουμε σε διάφορους τύπους λιπαρών (0%-2%-3.5%) με την ανάλογη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες-πρωτεΐνες και ασβέστιο. Το κλασικό γιαούρτι, περιέχει αρκετά μικρή ποσότητα ζάχαρης γεγονός που το καθιστά μια υγιεινή επιλογή τόσο για τη διατροφή του παιδιού μας όσο και τη δική μας.
Πέραν των διάφορων τύπων γιαουρτιού, τους οποίους μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο, υπάρχουν και τα παιδικά γιαούρτια, τα οποία σαφώς και διαφέρουν από τα επιδόρπια γιαουρτιού. Τα παιδικά γιαούρτια, περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12 αλλά και σημαντικά στοιχεία για την προστασία του στομάχου, (τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά), τα οποία ενισχύουν την αμυντική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Επίσης, προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες λοιμώξεις και τονώνουν – ενισχύουν τον μυϊκό ιστό. Από την άλλη, το επιδόρπιο γιαουρτιού, ναι μεν περιέχει όλα τα προαναφερθέντα, αλλά σε μικρότερη ποσότητα και φυσικά πολύ περισσότερη ζάχαρη.
Αυτό σημαίνει, ότι αν τα παιδιά μας αποφασίσουν να καταναλώσουν το επιδόρπιο γιαουρτιού και όχι το γιαούρτι τότε θα λάβουν μεν ορισμένα θρεπτικά συστατικά – ενδεχομένως σε μικρότερες ποσότητες αλλά το πιο σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι θα λάβουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης και έτσι θα ενισχύσουν την τάση για παχυσαρκία.
Σημαντική Σημείωση: Αν ένα παιδί πάσχει από γαστρεντερικό πρόβλημα – δυσανεξία στη λακτόζη, δεν είναι τυχαίο πως ο παιδίατρος συνιστά διακοπή της κατανάλωσης γάλακτος και έναρξης σίτισης με γιαούρτι.
© 2025 tlife.gr