Μήπως σε ενοχλεί ο τρόπος που ντύνεται το παιδί σου με τα ρούχα που φοράει; Μήπως το θεωρείς προκλητικό ή εκκεντρικό; Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σου εξηγεί για ποιους λόγους ένας έφηβος ντύνεται έτσι και σου δίνει κάποιες σημαντικές συμβουλές…
«Συνεχώς διαφωνούμε με τη 15χρονη Έμμα σχετικά με τον τρόπο που ντύνεται», διηγείται η μητέρα της. «Κάθε φορά που πρόκειται να βγει κάθεται με τις ώρες στον καθρέφτη και δοκιμάζει ρούχα. Τελικά φορά ό,τι πιο εκκεντρικό μπορείτε να φανταστείτε που δεν ταιριάζει με την ηλικία της. Πέρα από αυτό, κάθε Σάββατο πηγαίνει με τις φίλες της στα μαγαζιά και δε σταματά να ζητά να της αγοράσω κάτι. Αν αρνηθώ, υπάρχει ένταση και φασαρία».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H διαμάχη γονιών και παιδιών για τα ρούχα είναι κλασική, άλλες φορές επειδή φορούν πολύ περίεργα ή προκλητικά ρούχα, άλλοτε γιατί επιθυμούν να αγοράζουν συνεχώς ρούχα ή γιατί φοράνε διαρκώς τα ίδια ρούχα.
H μόδα είναι στοιχείο αναπόσπαστα δεμένο με τους εφήβους, γιατί ενέχει την αλλαγή που εκφράζει την ηλικία τους. O έφηβος είναι πολύ φυσικό να “αρπάζει” όποιο νέο ρεύμα κυκλοφορεί στα ρούχα, τη μουσική, τη διασκέδαση, γιατί θεωρεί πως ό,τι αλλάζει είναι εφηβικό, είναι “δικό του”. Ένα παιδί στην εφηβεία βρίσκεται στην ηλικία του πειραματισμού και των αναζητήσεων.
Τι συμβολίζει ο τρόπος που ντύνεται ο έφηβος;
– Είναι ένας τρόπος αναζήτησης της ταυτότητάς του.
– Εκφράζει την ανάγκη του να μεγαλώσει και να αναγνωρίζεται από τους συνομηλίκους του.
– H μόδα συγχωνεύει συχνά την εμφάνιση με την εσωτερική ταυτότητα που αναπτύσσει ο έφηβος, και τον κάνει να αισθάνεται πιο βέβαιος για τις απόψεις του. Αποτελεί το προνομιακό μέσο επικοινωνίας του με τους άλλους.
– Εξυπηρετεί το “εμείς”, γιατί με το ντύσιμο ο έφηβος δηλώνει έμμεσα σε ποια ομάδα θέλει να ανήκει. Παράλληλα, αισθάνεται ότι ανήκει όντως στη νέα γενιά και δεν είναι “στάσιμος” και ξεπερασμένος.
– Όταν το “μοδάτο” είναι ανθυγιεινό ή οδυνηρό, ασκεί τη γοητεία του απαγορευμένου και κάνει τον έφηβο να νιώθει πιο δυνατός.
Τι σας συμβουλεύω….
1. Επιτρέψτε στον έφηβό σας να επιλέγει ο ίδιος την εξωτερική του εμφάνιση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δε θα παρεμβαίνετε πουθενά. O έφηβος συχνά δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τα προβλήματα της υγιεινής και των συνεπειών των προκλήσεών του.
2. Όταν επιμένει με τις ακριβές μάρκες, να του εξηγήσετε ότι εκτός από τα ρούχα ένα άτομο έχει και άλλες αξίες και ποιότητα.
3. Αν το σχολείο δεν επιτρέπει συγκεκριμένα ρούχα ή κουρέματα, μην έρθετε σε σύγκρουση για να υπερασπιστείτε την ατομική ελευθερία του παιδιού σας. Πρέπει να σεβαστείτε τα όρια του σχολείου – και εσείς και το παιδί.
4. Αν διαφωνείτε με κάποιες μόδες, προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι το ρούχο ή η οποιαδήποτε μόδα σηματοδοτεί κάποιες επιλογές στον τρόπο ζωής του και ότι ξέρετε πόσο σημαντικές είναι αυτές, αλλά σίγουρα μπορεί να βρει πιο αποδεκτό τρόπο έκφρασης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ