Το 2019 είναι εδώ! Αυτό σημαίνει πως άλλος ένας χρόνος είναι στο ξεκίνημά του και όλοι βρισκόμαστε σε εκείνο το μεταβατικό στάδιο, όπου προετοιμαζόμαστε γεμάτοι ελπίδες και θέληση για αλλαγές, δίνοντας διάφορες υποσχέσεις στους εαυτούς και τις οικογένειές μας, πως όλα φέτος θα είναι λιγάκι καλύτερα! Στην ζωή, όμως, κάθε μητέρας, ο πιο σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας είναι η καλή σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία των παιδιών της! Με λίγα λόγια, όλες οι μαμάδες έχουν μια ευχή κάθε χρονιά: να είναι τα μικρά σου καλά και ευτυχισμένα! Μιλώντας, όμως, για ευτυχισμένα παιδιά, έχεις σκεφτεί ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να τους προσφέρουν αυτή την ευτυχία; Απάντηση σε αυτή την ερώτηση θέλησε να δώσει πριν μερικά χρόνια η Unicef, καταγράφοντας τις χώρες στις οποίες ζουν τα πιο χαρούμενα και πλήρη παιδιά. Μάλιστα, η λίστα με τις πιο κατάλληλες χώρες για να μεγαλώνει ένα παιδί έχει μπει σε σειρά απόδοσης, ξεκινώντας από την καλύτερη και καταλήγοντας στην χειρότερη από τις ανεπτυγμένες και πλούσιες χώρες.
Θέλεις να μάθεις σε ποια θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα; Στην 25η. Ξέρεις, όμως, πόσες ήταν συνολικά οι χώρες που καταγράφηκαν; 29. Έχοντας, λοιπόν, αυτό το ανησυχητικό στοιχείο στο μυαλό μας, ας δούμε τις 10 καλύτερες περιοχές στις οποίες μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
#1: Ολλανδία
Τα παιδιά που μεγαλώνουν στην Ολλανδία έχουν το καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ το βιοτικό επίπεδο είναι το υψηλότερο στον κόσμο. Η ευτυχία τους στηρίζεται σε μία σχολική κουλτούρα χωρίς ανταγωνισμό και με χαμηλά επίπεδα στρες, ενώ για τους γονείς τους οι μετρήσεις δείχνουν την σωστή ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και την οικογένεια.
#2: Νορβηγία
Βάσει των παραγόντων που εξέτασε η Unicef και αφορούν την οικονομική κατάσταση, την υγεία, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, την συμπεριφορά και τους κινδύνους που επικρατούν ανά χώρα, δεύτερη έρχεται η Νορβηγία. Μάλιστα, υπάρχει η υποψία πως τα τόσο καλά στοιχεία που συγκεντρώνει η χώρα σε σχέση με τα παιδιά οφείλονται στο κακό κλίμα της, που τρέπει τους ανθρώπους σε αλληλοϋποστήριξη και κοντινότητα.
#3: Ισλανδία
Η Ισλανδία ήρθε πρώτη στους τομείς της υγείας και της ασφάλειας, αλλά 10η στην εκπαίδευση. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα είχε την καλύτερη οικονομική κατάσταση από όλες, οι κάτοικοι φάνηκε πως διαβάζουν τα περισσότερα βιβλία και το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών ήταν συντριπτικό σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη. Τέλος, ένας σημαντικό παράγοντας είναι το γεγονός πως οι Ισλανδοί έχουν πολύ δυνατή την αίσθηση της κοινότητας σε ό,τι αφορά την ανατροφή των παιδιών!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
#4: Φινλανδία
Ως η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου για το 2018, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η Φινλανδία μεγαλώνει και πολύ ευτυχισμένα παιδιά! Μεταξύ άλλων αρετών, το κράτος έχει καταφέρει να εξομοιώσει τα κοινωνικά στρώματα, ενώ όλες οι υπηρεσίες που αφορούν τα παιδιά, όπως η εκπαίδευση και η υγεία χρηματοδοτούνται άριστα. Ταυτόχρονα, τα δύο φύλα αντιμετωπίζονται με ισότητα, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ υγιές περιβάλλον ανατροφής των παιδιών.
#5: Σουηδία
Όπως δηλώνουν οι μετανάστες που ζουν πλέον στην Σουηδία, η καλή χρηματοδότηση των σχολείων και του συστήματος υγείας, καθώς και η γενικότερη κουλτούρα που επικρατεί απέναντι στα παιδιά, είναι τα στοιχεία που συμβάλουν στην σωστή και ισορροπημένη ανατροφή τους.
#6: Γερμανία
Πριν μερικά χρόνια, η Γερμανία προκάλεσε αίσθηση, καθώς έγινε ευρέως γνωστό το γερμανικό μοντέλο γονεϊκότητας, που δίνει μεγαλύτερες και περισσότερες ελευθερίες στα παιδιά και τους επιτρέπει να αναλαμβάνουν προσωπικό ρίσκο. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με το καλό σύστημα υγείας και το επίπεδο εκπαίδευσης δεν είναι άξιο απορίας που βρίσκονται στην έκτη θέση της κατάταξης.
#7: Λουξεμβούργο
Μπορεί το κρατίδιο να μην έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα (θέση 22 στην ειδική κατάταξη), αλλά τα πηγαίνει καλά σε επίπεδο υγείας και ασφάλειας. Συνδυαστικά, λοιπόν, με το γεγονός πως είναι η δεύτερη πιο πλούσια χώρα του κόσμου, με εξαιρετικούς μισθούς, το γενικό επίπεδο καλοζωίας των παιδιών την φτάνει στην έβδομη θέση της Unicef.
#8: Ελβετία
Είναι η πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης, με το καλύτερο οικιστικό επίπεδο και άριστες περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά έλαβε την 16η θέση στον τομέα της εκπαίδευσης. Παρ’ όλα αυτά, το ακαδημαϊκό επίπεδο είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως και το σύστημα υγείας έχει αναδιαμορφωθεί πλήρως. Ταυτόχρονα, το εκπληκτικό τοπίο, η επαφή των παιδιών με την φύση και η σχετική ελευθερία που τους επιτρέπεται, κάνει τους νεαρούς κατοίκους πολύ ευτυχισμένους.
#9: Βέλγιο
Μπορεί να μην τα πήγε πολύ καλά στους τρόπους συμπεριφοράς και στην ανάληψη ρίσκων, ούτε στο οικιστικό πρότυπο και το φυσικό περιβάλλον, αλλά προσφέρει καλό επίπεδο εκπαίδευσης και υψηλό γενικό δείκτη ευτυχίας στους κατοίκους του.
#10: Ιρλανδία
Μπορεί η οικονομία της να έχει δεχθεί πλήγμα, αλλά την ίδια στιγμή οι δείκτες που αφορούν το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία έχει “πέσει”, ενώ έχει αυξηθεί εκείνος της σωματικής άσκησης. Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό οι σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών της οικογένειας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ