Bedtime manners: Έξι τρόποι να βοηθήσεις το μικρό σου να κοιμάται πιο εύκολα τα βράδια

Πόσο συχνή είναι η εξής εικόνα στο σπίτι σου: Ξαπλώνεις μαζί με το  μικρό σου στο κρεβάτι του για να το βοηθήσεις να κοιμηθεί, διαβάζοντάς του το αγαπημένο βιβλίο του και τελικά σε παίρνει ο ύπνος νωρίτερα; Κάθε πότε η φράση σου “πάμε για ύπνο τώρα” καταλήγει σε κλάματα με λυγμούς και φωνές από την πλευρά του παιδιού σου; Και εν τέλει, πόσες φορές έχεις καταφέρει να το βάλεις για ύπνο… ειρηνικά; Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα του ύπνου αντιμετωπίζεται σε όλα τα σπίτια σαν ένας μικρός εμφύλιος πόλεμος -ναι, ειδικά σε εκείνα τα σπίτια που υποστηρίζουν πως δεν έχουν κανένα τέτοιο πρόβλημα! Γιατί, όπως και να το κάνουμε, τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες γύρω από τον ύπνο, που τα αποτρέπουν από το να κοιμηθούν εύκολα, ήσυχα και γαλήνια. Από το να ξαπλώσουν στο κρεβάτι τους, μέχρι να… ξυπνήσουν σε αυτό, ο δρόμος είναι μεγάλος και η νύχτα ακόμη μεγαλύτερη! Ωστόσο, πάντα θα υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να τα βοηθήσεις ή που χρειάζεται να αποφύγεις προκειμένου να τα διευκολύνεις!

Το να πεις σε ένα νήπιο να πάει για ύπνο, φυσικά και δεν έχει καμία χειροπιαστή αξία, αφού είναι βέβαιο πως δεν είναι σε θέση να το κάνει. Το να καταφέρεις, όμως, να του παρέχεις τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μάθει να μένει στο κρεβάτι του και να μην… τρυπώνει στο δικό σου μέσα στη νύχτα, είναι κάτι εφικτό. Ή τουλάχιστον αξίζει να το προσπαθήσεις και μάλιστα όσο πιο νωρίς γίνεται, αν θέλεις το μικρό σου να αναπτύξει υγιείς συνήθειες ύπνου, που θα είναι ευεργετικές μελλοντικά τόσο για εκείνο, όσο και για εσένα.

Αν, λοιπόν, θέλεις να δεις πώς θα καλλιεργήσεις λιγάκι πιο φυσιολογικές συνήθειες ύπνου στο μικρό σου ρίξε μια ματιά παρακάτω!

 

♦ Ξεκίνησε να βάζεις πρόγραμμα νωρίς
Τα βρέφη έχουν πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά όταν περάσουν οι έξι μήνες ίσως να είναι μια καλή στιγμή για να αρχίσεις να τους δίνεις κάποιες βάσεις σχετικά με το μοτίβο του ύπνου τους. Σύμφωνα με έρευνες, αν βάλεις ένα μωρό στο κρεβάτι του μισοκοιμισμένο και όχι σε βαθύ ύπνο, του δίνεις τη δυνατότητα να αναπτύξει την ικανότητα να αποκοιμηθεί ή να ξανακοιμηθεί μόνο τους αν ξυπνήσει στη διάρκεια της νύχτας.

 

♦ Να είσαι συνεπής στο πρόγραμμα
Η ρουτίνα είναι πολύ σημαντική στο θέμα του ύπνου, όπως επίσης και η συνέπεια και συνέχειά του. Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου για όλη την οικογένεια, ώστε τα μικρά να νιώθουν την ασφάλεια της επανάληψης και του σχεδιασμού. Επίσης, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλείσεις στον ελεύθερο χρόνο, όπως είναι τα Σαββατοκύριακα,, γιατί τότε “σπάει” η αλληλουχία.

 

♦ Φρόντισε να έχουν φάει σωστά τα παιδιά
Φυσικά και το φαγητό και η σωστή διατροφή είναι το κύριο μέλημα κάθε μητέρας, αλλά ειδικά στο θέμα του ύπνου είναι σημαντικό τα παιδιά να πέφτουν χορτασμένα για ύπνο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ξυπνήσουν πεινώντας το βράδυ, ενώ το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως: δεν πρέπει να έχουν φάει βαριά ή πολύ αργά, γιατί θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα. Επίσης, καλό είναι να αποφευχθούν βραδινά σνακ με ζάχαρη ή καφεΐνη που μόνο ωφέλιμα δεν είναι.

 

♦ Έλεγξε το υπόλοιπο πρόγραμμα ύπνου τους
Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντικός για τα παιδιά, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνεις. Αν κοιμούνται πολλές ώρες το μεσημέρι, τότε θα δυσκολευτούν πολύ να αποκοιμηθούν το βράδυ. Φρόντισε, λοιπόν, οι “σιέστες” να είναι περιορισμένες χρονικά.

 

♦ Κράτησέ τα σε εγρήγορση μέσα στην ημέρα
Τα νωχελικά παιδιά, που δεν έχουν πολλή άσκηση και δραστηριότητα μέσα στην ημέρα τους, είναι πολύ πιο δύσκολο να κοιμηθούν, αφού δεν νιώθουν ιδιαίτερη κόπωση. Άλλος ένας λόγος, λοιπόν, για να αποφύγεις την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά μέσα! Βάλτε στη ζωή σας ένα είδος άσκησης ή δραστηριότητας που θα κρατήσει τα μικρά “ζωντανά” και σε δράση, ώστε να έχουν μια γεμάτη ημέρα και να μην πλήττουν.

 

♦ Θέσε τον κανόνα της μίας ώρας
Η εποχή είναι τέτοια που laptop, tablet, smartphone και τηλεοράσεις είναι συνεχώς αναμμένα και σε χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα όμως με αναρίθμητες έρευνες, οι φωτεινές οθόνες των ηλεκτρονικών συστημάτων προκαλούν υπερδιέγερση και δεν βοηθούν καθόλου στον ύπνο. Για αυτό το λόγο, είναι προτιμότερο να τεθεί ένας κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο καμία συσκευή δεν θα χρησιμοποιείται στο σπίτι τουλάχιστον για μία ώρα πριν τον ύπνο.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164