Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι κατεξοχήν εποχές της γρίπης, των ιώσεων και των κοινών κρυωμάτων. Βέβαια, με αυτές τις θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την στιγμή εκεί έξω και με την τάση όλων μας να κλειδαμπαρωνόμαστε σε κλειστούς και ζεστούς χώρους, παρέα με μια ντουζίνα (τουλάχιστον) ανθρώπων και μερικές εκατοντάδες μικρόβια, τα πράγματα γίνονται λιγάκι πιο περίπλοκα. Και ως συνήθως, τα πρώτα “θύματα” της επέλασης των μικροοργανισμών και των κρυωμάτων είναι τα παιδιά, που συγχρωτίζονται όλη μέρα στις σχολικές αίθουσες, κάνοντας την μετάδοση των ασθενειών… piece of cake! Πώς θα καταφέρεις, όμως, να παραμείνεις αλώβητη από την κατακλυσμιαία μετάδοση των εποχικών ασθενειών και να κρατήσεις το οχυρό ανέπαφο;
Προφανώς, ο εμβολιασμός τόσο των παιδιών, όσο και των γονιών, είναι απαραίτητος στην αρχή κάθε χειμερινής περιόδου, ώστε να αποφευχθούν τα κρούσματα γρίπης. Επίσης, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η προσεκτική επαφή με τα παιδιά που βήχουν ή σκορπούν γύρω τους υγρά χαρτομάντιλα, είναι σαφώς απαραίτητα βήματα. Τι άλλο, όμως, μπορείς να κάνεις για να παραμείνεις υγιής, ώστε να είσαι σε θέση να περιποιηθείς τα μικρά σου;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δες, λοιπόν, παρακάτω μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις τις ιώσεις και να σταθείς… βράχος ακόμη και αυτές τις δύσκολες ημέρες!
Tip #1: Φρόντισε την διατροφή σου
Η καλή ημέρα ξεκινάει με ένα σωστό, ολοκληρωμένο και χορταστικό πρωινό! Έτσι ξεκινάει, όμως, και μια ημέρα γεμάτη υγεία! Γι’ αυτό και ένα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία πρωινό, αλλά και συνολικά καθημερινό διαιτολόγιο είναι απαραίτητο. Οι οικογένειες, λοιπόν, καλό είναι να μειώσουν τις επεξεργασμένες τροφές και να προσθέσουν περισσότερο θρεπτικά τρόφιμα, ειδικά στο πρωινό τους. Για παράδειγμα, η πρωινή πρωτεΐνη είναι σημαντική, τόσο για να χορτάσεις, αλλά και γιατί βοηθάει στην επούλωση των ιστών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως, πηγές πρωτεΐνης, όπως το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του διατροφικού προγράμματος!
Tip #2: Πάρε τις βιταμίνες σου
Σύμφωνα με έρευνες, η ενίσχυση του οργανισμού με την πρόσληψη βιταμίνης C και ψευδάργυρου μπορεί να καταπολεμήσει και να μικρύνει την διάρκεια μιας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος ή και του κρυώματος. Επιπλέον, ο συνδυασμός τους μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, ακόμη και μετά την εμφάνιση του κρυώματος. Για παράδειγμα, όταν ξεκινήσει η σχετική καταρροή ή οι πρώτοι πονόλαιμοι, η βιταμίνη C θα καταφέρει να εξουδετερώσει την ασθένεια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tip #3: Ενυδατώσου εντατικά
Τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά, οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κρυώματος και της γρίπης, ωστόσο σίγουρα δεν είναι ικανά να… εξοστρακίσουν την ασθένεια. Επιπρόσθετα, όμως, μπορείς να υποστηρίξεις την δράση τους με την βοήθεια του νερού και της καλής ενυδάτωσης. Βλέπεις, η επαρκής πρόσληψη νερού βοηθάει τον οργανισμό και την ομοιάστασή του να ανταποκριθεί καλύτερα στην εκάστοτε εποχική ασθένεια.
Tip #4: Πάρε έναν… υπνάκο
Όπως δείχνουν έρευνες, ο καλός ύπνος και η ξεκούραση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην καταπολέμηση της ίωσης και του κρυώματος. Μάλιστα, σύμφωνα με μία από αυτές τις μελέτες, εκείνοι που κοιμούνται κατά μέσο όρο λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ, είχαν 4,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κρύωμα, σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται περισσότερες από επτά ώρες. Μάλιστα, στις σημαντικές επιδράσεις του ξεκούραστου ύπνου δεν παίζει κανένα ρόλο η ηλικία, τα επίπεδα στρες, η φυλής, η μόρφωση, το κάπνισμα ή το οικονομικό επίπεδο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ