Κάθε 5 με 7 χρόνια, παρατηρείται μια έξαρση της Ιλαράς και απευθείας ενεργοποιείται συναγερμός από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Φέτος υπάρχει μεγάλη έξαρση στην Ευρώπη. Λογικό λοιπόν να ανησυχούμε και στην Ελλάδα, παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί ακόμα κρούσματα, σύμφωνα με τον παιδίατρο του Tlife, Δρ. Σπύρο Μαζάνη. Η διαφορά που εντοπίζεται στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού, είναι πως τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες είναι πολύ καλά εμβολιασμένοι έναντι της ιλαρά, σε τέτοιο ποσοστό μάλιστα, που μπορούμε να πούμε πως έχουμε εξασφαλίσει ανοσία στη συγκεκριμένη νόσο. Μόνο μερικές μειονοτικές ομάδες μένουν εκτός ελέγχου…
Η ιλαρά είναι η πιο μεταδοτική λοιμώδης νόσος. Είναι πιο μεταδοτική και από τον κορονοϊό. Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει και να «κολλήσει» μέχρι και 15 άλλα άτομα. Μεταδίδεται από τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το στόμα. Μετά από λίγες μέρες το παιδί εμφανίζει κοινά συμπτώματα κρυολογήματος όπως μύξες, βήχα και χαμηλό πυρετό. Γρήγορα όμως ο πυρετός γίνεται ψηλός, το παιδί νιώθει άσχημα πολύ, ατονία, αδυναμία, ενώ όταν το εξετάσει ο γιατρός συνήθως εντοπίζει ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα μέσα στο στόμα. Η εξέλιξη μπορεί να είναι ήπια σε πολλές περιπτώσεις, αλλά συχνά χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο καθώς υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία κ.α. Ο ασθενής μπορεί να χάσει ως και την ζωή του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ιλαρά θεωρείται πάρα πολύ σοβαρή ασθένεια διότι «μηδενίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού που θα νοσήσει. Ευτυχώς εδώ και πολλά χρόνια η προφύλαξη γίνεται με το εμβόλιο της ιλαράς. Η πρώτη δόση γίνεται όταν το παιδί είναι στους 12 μήνες της ζωής του και επαναλαμβάνεται πριν να κλείσει τα 5 του χρόνια. Αυτή τη στιγμή, οι μαμάδες θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου στο παιδί τους, αλλιώς θα σπεύσουν να το κάνουν άμεσα. Επίσης οι ενήλικες που δεν έχουν εμβολιασθεί ή δεν έχουν κάνει και τις 2 δόσεις θα πρέπει να εμβολιασθούν κι εκείνοι όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ