Εποχικές ασθένειες: Πέντε βήματα που θα σας βγάλουν αλώβητους από την εποχή της γρίπης

Τα φύλλα κιτρινίζουν, ο αέρας γίνεται ψυχρός, ο ήλιος σταματάει να καίει και τα σύννεφα κάνουν όλο και πιο συχνά εμφανίσεις. Αυτό σημαίνει πως το φθινόπωρο αποφάσισε να επιστρέψει για ακόμη μια χρονιά και -ας ελπίσουμε ότι- θα μας συντροφεύσει τους επόμενους μήνες μέχρι να υποδεχτούμε τον χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν και προχωράμε σε χειμερινό mood, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην εποχή των ιώσεων, των κρυωμάτων και της γρίπης! Άλλωστε, όπως ήδη ξέρεις από προσωπική και… οικογενειακή εμπειρία, το φθινόπωρο είναι η κατεξοχήν εποχή των ασθενειών, εξαιτίας της μεταβατικής φύσης του, αλλά και του συγχρωτισμού πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους. Πρώτα-πρώτα, λοιπόν, στην λίστα με τους υποψήφιους ασθενείς είναι τα παιδιά, που λόγω του σχολείο αρχίζουν να γυρίζουν στο σπίτι με βραχνές φωνές και μπουκωμένες μύτες ή κατακόκκινα μάγουλα από τον ανεβασμένο πυρετό! Γι’ αυτό και θα πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη για τις ημέρες που θα έρθουν, γιατί θα είναι γεμάτες μικρόβια και βηχαλάκια! Πώς μπορείς, όμως, να προετοιμαστείς για κάτι τέτοιο;

Μην ανησυχείς! Παρακάτω μπορείς να βρεις τα κυριότερα βήματα που θα βοηθήσουν εσένα και τα μικρά σου να ξεπεράσετε την κρίση και να βγείτε αλώβητοι από την εποχή της γρίπης!

Η έγκαιρη εκπαίδευση
Το “σχολείο της γρίπης” μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την εποχή που το μικρό σου θα αρρωστήσει! Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να περιμένεις πότε η εκάστοτε ασθένεια θα χτυπήσει την πόρτα σας για να μάθεις στα παιδιά ότι πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους ή πώς να φυσούν την μύτη τους στο χαρτομάντιλο. Αντιθέτως, αυτή είναι μια εκπαίδευση που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και καλό είναι να προλάβεις… την κρίση!

Ο βήχας του αριστοκράτη
Πόσο συχνή εικόνα είναι τα μικρά σου να βήχουν με το στόμα ανοιχτό και προς πάσα κατεύθυνση; Αν η απάντησή σου είναι σε υπερθετικό βαθμό, τότε πρέπει να ξεκινήσετε εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μάθεις στα μικρά σου όσο πιο γρήγορα γίνεται πως όταν βήχουμε θα πρέπει να καλύπτουμε το στόμα μας είτε με την παλάμη, είτε να στρέφουμε το κεφάλι και να τοποθετούμε το στόμα στον αγκώνα μας. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο ελεγχόμενη η… διασπορά μολυσμένων σωματιδίων με το σάλιο μας και θα προστατεύσουμε τους γύρω μας. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και με το φτέρνισμα!

Το εξοπλισμένο φαρμακείο
Επειδή η γρίπη, η ίωση και το κρύωμα δεν κλείνουν ραντεβού πριν χτυπήσουν την πόρτα, καλό είναι το φαρμακείο του σπιτιού να είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα απαραίτητα “μαγικά φίλτρα”! Τσέκαρε, λοιπόν, τις ημερομηνίες λήξης των σκευασμάτων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο κουτί και κάνε το αντίστοιχο ξεσκαρτάρισμα. Φυσικά, προμηθεύσου εκ νέου όσα φάρμακα ενδέχεται να χρειαστείτε, όπως αντιπυρετικό σιρόπι και σιρόπι για τον βήχα ή ό,τι άλλο συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε βάσει των υποδείξεων του παιδιάτρου σας.

Το φαγητό του πρωταθλητή
Προφανώς και η σωστή, ισορροπημένη και πλούσια διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία όλων μας, αλλά τι γίνεται όταν οι εποχικές ασθένειες μας χτυπήσουν την πόρτα; Και όμως, οι τροφές που καταναλώνουμε κατά την διάρκεια μιας αρρώστιες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία από αυτή. Για παράδειγμα, ο γαλακτοβάκιλλος, το “φιλικό” βακτήριο που περιέχεται στο γιαούρτι μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητικός όταν καταναλώνεται δύο φορές την ημέρα κατά την περίοδο της ασθένειας. Άλλωστε, βάσει ερευνών, τα προβιοτικά μειώνουν σημαντικά τον βήχα, τον πυρετό και την καταρροή.

Η βιταμίνη που θα σας σώσει
“Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα” έλεγαν οι παλιοί, αλλά μάλλον ξέχασαν να αναφερθούν στο πορτοκάλι. Βλέπεις, η βιταμίνη C που περιέχεται στα πορτοκάλια είναι ικανή τόσο να προστατεύσει από τις εποχικές ασθένειες, όσο και να επιταχύνει την ανάρρωση. Συγκεκριμένα, η υψηλή δόση με ένα γραμμάριο βιταμίνης C την ημέρα μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης της γρίπης, καθώς και τον χρόνο της ασθένειας κατά 18%!

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164