Όταν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά, τότε η καθημερινή διατροφή είναι ένα “φλέγον” ζήτημα για την οικογένεια. Βλέπεις, τα περισσότερα παιδάκια, σε κάποιο ηλικιακό φάσμα, θα παρουσιάσουν ορισμένες δυστροπίες γύρω από τα φαγητά που θέλουν και εκείνα που δεν γίνεται με τίποτα να φάνε! Θα το ξέρεις και από προσωπική εμπειρία, πως ορισμένες ομάδες τροφίμων, κατά καιρούς, δεν θέλουν ούτε μπροστά τους να τις βλέπουν και αντιδρούν κάθε φορά που κάθονται στο τραπέζι να γευματίσουν! Μία από αυτές τις ομάδες, είναι ορισμένες φορές και τα ψάρια και τα θαλασσινά. Η αλήθεια, όμως, είναι πως πέρα από ένα πλούσιο και ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο που χρειάζεται να υιοθετήσουν τα παιδιά από τους γονείς τους, όλες οι τροφικές ομάδες είναι απαραίτητες για τη σωστή και ομαλή ανάπτυξή τους και τα ψαρικά είναι ένα μία από τις πιο σημαντικές βαθμίδες στη διατροφή ενός παιδιού! Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα, τα ψάρια είναι δυνατόν αν βοηθήσουν τόσο στις συνήθειες ύπνου των παιδιών, όπως και στην ανάπτυξη της νοητικής ικανότητάς τους, αυξάνοντας σημαντικά το IQ τους!
Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιου της Pennsylvania, έδειξε πως τα παιδιά που καταναλώνουν ψάρι μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ νοημοσύνης, σε σχέση με τα παιδιά που δεν τρώνε ποτέ ψάρι ή δεν το καταναλώνουν σε εβδομαδιαία βάση. Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη έχει αποδείξει πως τα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος, βελτιώνουν τόσο τη νοητικές ικανότητες, όσο και τις συνθήκες ύπνου των παιδιών και πως ο καλύτερος ύπνος μπορεί να ενδυναμώσει τη νοημοσύνη τους. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που κατάφερε να συνδυάσει τα τρία αυτά στοιχεία και να αποδείξει με τα αποτελέσματά της πως ο σωστός ύπνος που επιτυγχάνεται από την κατανάλωση των Ω-3 λιπαρών είναι και εκείνος που ευθύνεται για την αύξηση του IQ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο καλός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος για τα παιδιά, τόσο για την υγεία, όσο και τη διάθεσή τους. Πέρα από το να κρατάει ισορροπημένη τη συναισθηματική κατάστασή τους, ο ύπνος τους παρέχει πολλά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή τους. Όσο τα μικρά κοιμούνται, επεξεργάζονται και “απορροφούν” τις γνώσεις που λαμβάνουν στη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο οργανισμός τους έχει την ευκαιρία να επιδιορθώσει τις “βλάβες” του. Επίσης, ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συναισθημάτων, όπως το άγχος, η ανυπομονησία, η νευρικότητα, η ευερεθιστότητα, αλλά και η χαμηλή απόδοση στο σχολείο και τα μαθήματα.
Για τις ανάγκες της έρευνας, περισσότερα από 500 παιδιά στην Κίνα ηλικίας μεταξύ εννέα και 11 ετών κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τη συχνότητα που καταναλώνουν ψάρι. Όταν τα παιδιά συμπλήρωσαν τα 12 έτη της ηλικίας τους, συμμετείχαν σε τεστ IQ που μέτρησε της λεκτική και εξωλεκτική ικανότητά τους. Τα παιδιά που έτρωγαν ψάρι σε εβδομαδιαία βάση σημείωσαν σκορ 4.8 βαθμούς περισσότερο από εκείνα που έτρωγαν ψάρι “σπάνια” ή “ποτέ”, ενώ τα παιδιά που έτρωγαν “μερικές φορές” σημείωσαν 3.3 βαθμούς περισσότερους. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους γονείς των παιδιών να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το μοτίβο του ύπνου των παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένων της συχνότητας που ξυπνούν στη μέση της νύχτας, αλλά και της υπνηλίας που παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι απαντήσεις έδειξαν πως τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερο ψάρι είχαν λιγότερες ενοχλήσεις στον ύπνο τους, υποδεικνύοντας συνολικά καλύτερα ποιότητα ύπνου.
Κατ’ επέκταση, το ερευνητικό προσωπικό προτείνει οι γονείς να προσθέσουν σταδιακά το ψάρι στη διατροφή των παιδιών τους, ξεκινώντας από όσο το δυνατό μικρότερη ηλικία. Εφόσον το ψάρι δεν έχει κόκαλα και έχει ψιλοκοπεί, τα παιδιά μπορούν να εντάξουν στη διατροφή τους στην ηλικία των περίπου δύο ετών. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητα ορισμένων ψαριών και για αυτό θα πρέπει οι γονείς να είναι προσεκτικοί στο είδος του ψαριού που προμηθεύονται και την προέλευσή του.
Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος της οικογένειας είναι εκείνος που θα συμβουλεύσει και θα καθοδηγήσει καταλλήλως τους γονείς σχετικά με τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά και το διαιτολόγιο που θα ακολουθούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ