Γιατί είναι καλό να θηλάσεις το μωρό σου…

Είσαι μία νέα μαμά. Πλέον, η αγκαλιά σου είναι γεμάτη από το μωρό σου, που έχει μετατραπεί στον λόγο που ξυπνάς το πρωί με χαμόγελο. Μία από τις νέες σου συνήθειες είναι ο θηλασμός. Μπορεί να μην είσαι σίγουρη ακόμα αν θα το πραγματοποιήσεις, αλλά, αν ρωτήσεις τον γιατρό σου θα σου το συστήσει ανεπιφύλακτα. Για αυτό, σήμερα, ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου έχει συγκεντρώσει τι μπορεί να χάσει το μωρό και εσύ, ως μαμά, αν δεν επιλέξεις τελικά να θηλάσεις. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

 

Όλες οι μανούλες ξέρουν πια ότι ο μητρικός θηλασμός είναι το καλύτερο γάλα για την υγεία του μωρού τους. Επίσης, ξέρουν ότι ο μητρικός θηλασμός προσφέρει και πολλά αγαθά στην μανούλα που θηλάζει. Παρόλο που είναι πολυ λίγες οι περιπτώσεις που μια μαμά δεν θα μπορέσει να θηλάσει, εξαιτίας κάποιων προβλημάτων είτε δικά της είτε του μωρού της, μερικές μανούλες αναρωτιούνται πόσο κακό είναι να μην θηλάσουν. Να μην αναπτύξουν αυτού του είδους την επαφή που δημιουργείται ανάμεσα στη μαμά και στο νεογέννητο. Αν, λοιπόν, μια μητέρα δεν θέλει να θηλάσει λόγω “πεποίθησης” και στάσης ζωής, ας δούμε τι θα χάσει το μωρό της και η ίδια.

– Αρχικά, είναι πολυ αυξημένες οι πιθανότητες να κάνει το μωρό αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, αλλά και γενικά να γίνει ένα παιδί ιδιαίτερα ευαίσθητο απέναντι στις αλλεργίες και να εμφανίσει ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα.

– Το μωρό έχει σχεδόν 200% περισσότερες πιθανότητες να έχει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετούς, διάρροιες και λοιμώξεις του εντέρου.

– Τα μωρά που δεν θα ευχαριστηθούν το μητρικό γάλα έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να παθαίνουν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα και πνευμονία.

– Έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν χρόνιο άσθμα.

– Δημιουργείται μία τάση προς την παχυσαρκία, διότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρουν αυξημένο βάρος.

– Είναι γνωστό ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν διαβήτη τύπου 2, δηλαδή τον διαβήτη που παθαίνουν οι ενήλικες.

– Επιπρόσθετα, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου στον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

– Σύμφωνα με τα τελευταία ιατρικά δεδομένα, τα παιδιά αυτά εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του αίματος, ενώ οι μητέρες που δεν θηλάζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

– Αξίζει να αναφερθεί ότι πολύ συχνά παρατηρούνται προβλήματα στο στόμα, όπως μυκητιάσεις, άφθες, τερηδόνα, κακή σύγκλιση των δοντιών, προ – πτώση της γλώσσας και άλλα παρόμοια.

– Δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι είναι συχνότερα τα προβλήματα στην άρθρωση και τον λόγο.

Συμπερασματικά, αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα του μη θηλασμού που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία του μωρού και της μητέρας. Η παγκόσμια παιδιατρική κοινότητα συστήνει τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες που το μωρό βρίσκεται στον κόσμο αυτό, και την μικτή διατροφή (μητρικό γάλα σε συνδυασμό με στέρεες τροφές) μέχρι τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής, προκειμένου να μειωθούν οι προαναφερθέντες – και όχι μόνο – κίνδυνοι από την μη πραγματοποίηση του θηλασμού.

 

 

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164